Teknoloji Haberleri Kumandalar 'fare' oldu

Kumandalar 'fare' oldu

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sony, bilgisayar uygulamalarını kablosuz olarak televizyonlara taşımaya hazırlanıyor. Televizyona yüklenen dosyaları açmak için, mouse (fare) yerine uzaktan kumanda kullanılacak.

Kumandalar fare oldu

Teknonet
ŞÜKRÜ ANDAÇ

Kumandalar fare oldu

BERLİN

Japon elektronik devi Sony, yeni geliştirdiği ‘Network Media Recevier’ adlı ürünü ile evdeki tüm elektronik cihazları kablosuz olarak birbirine bağlamayı hedeflediğini açıkladı. Sony tarafından geliştirilen ve kablosuz bir ağdan oluşan ürünün ilk kullanım alanı ise bilgisayar ve televizyonlar olarak belirlendi.
Yeni geliştirilen ürün sayesinde, bilgisayarda yer alan müzik, video ve fotoğraf dosyalarına, bir başka odadaki televizyondan kolaylıkla ulaşabilmek mümkün. Televizyon ekranına anında yansıyan dosyaların çalıştırılmasında ise bilgisayarlardaki ‘mouse’ların (fare) yerini televizyon kumandaları alacak.

Kablosuz ağ teknolojisi
Evin içerisinde kablosuz olarak çalışan bu sistem, ‘Vaio Media’ adlı yazılım üzerinden çalışıyor. Bu yazılım, müzik, video ve fotoğraf dosyalarını, kablosuz ağ üzerinden transfer edip, televizyonlar üzerinde çalıştırabiliyor. Yine bu teknoloji ile televizyonlardan anında kayıt yapabilmek ve bilgisayara aktarabilmek mümkün. Kablosuz ağ üzerinden bilgisayara bağlanan cihazlar, yalnızca televizyonlar ile sınırlı değil. Sistem üzerinde, bilgisayarlar ile müzik setleri de uyumlu çalışmakta.

Tsurumi: Türkiye’ye uzun vadeli bakıyoruz
Sony, yarın başlayıp hafta boyu sürecek olan Avrupa’nın en büyük teknoloji fuarı CeBIT 2003 öncesi, televizyon, kamera, dijital fotoğraf makineleri ve bilgisayarlardan oluşan yeni model ürünlerinin tanıtımını yaptı. Sony Avrupa Başkanı Mike Tsurumi, "Sony olarak amacımız, herkesin kendisinin kolaylıkla kontrol edebileceği, birbiriyle uyumlu çalışabilen elektronik cihazlar geliştirmekö diye konuştu. Türkiye hakkında görüşlerini aldığımız Tsurumi, “Biz Sony olarak Türkiye’ye kısa vadeli bakmıyoruz. Uzun vadeli planlarımız içerisinde potansiyeli olan bir ülke. Bu amacımıza ulaşmak için yakın geçmişte Sony Türkiye’de bir takım değişikliklere gittik. Uzun vadede beklentilerimiz büyük" dedi.

Aibo’lar dansa başladı
Sony’nin ürettiği robot köpek Aibo’lar, içerisine yüklenen yazılım sayesinde artık dans da edebilecek. Bugüne kadar üzerindeki algılayıcılar sayesinde bulunduğu çevreyi tanıyan, futbol maçı oynayabilen, fotoğraf ya da video çekimi yapabilen Aibo’lar, yeni geliştirilen dans yazılımı sayesinde dans etmeyi de öğrenecek. Dans etmenin yanı sıra eğlence içerikli uygulamalara imza atmaya başlayan Aibo’lar tekerlekler üzerinde kayak yapmayı bile öğrenmiş durumda.

DVD formatında kayıt

Sony, Avrupa’da piyasaya sürmeye hazırlandığı DVD formatında çekim yapabilen video kamera cihazını tanıttı. Televizyona bağlanarak evde film seyretmeye de yarayan ürün, banttan diske hızlı transfere de imkân sağlıyor. Sony ev ürünleri Avrupa Direktörü Jeffry vad Ede, yeni çıkardıkları bu ürünün yoğun ilgi görmesini beklediklerini söyledi. Ede, “Bu ürün, kişisel içeriklerin kayıt ve paylaşımı için harika bir araç olmaktan daha geniş alana hitap etmektedir. Üstün görüntü kalitesi, kurgulama, paylaşım ve saklama yapabilmesi ürünün öne çıkan özellikleri. Bu yıl sonunda Avrupa’da yaklaşık 50 milyon DVD video oynatıcı olmasını bekliyoruzö dedi.

Lexmark’tan sanat yarışması
Bilgisayar yazıcı üretimi yapan Lexmark International, merkezi Paris’te bulunan Fransız sanat dergisi Art Review’ın katılımıyla sanat yarışması düzenliyor. Geleneksel olarak her yıl düzenlenecek olan yarışmanın amacı, hem genç sanatçılara Avrupa’da bir şans tanımak hem de kazanana verilecek ödülle amaçlarını gerçekleştirmelerine katkıda bulunmak.
Yarışmanın posterleri, daha çok kişiye ulaşmak ve daha çok sanatçının katılmasını sağlamak amacıyla Avrupa’da bulunan, güzel sanatlarla ilgili tüm okullara ve müzelere asılacak.
Son başvuru tarihi 31 Mart 2003 olan yarışmaya sadece Avrupa’da yaşayan sanatçılar daha önce sergilenmemiş resim çalışmaları ile katılabilecekler ve başvurularını www.print-art.com adresinden yapmaları mümkün. www.lexmark.com.tr

DİJİTAL OYUNCAKLAR
Akıllı telefon kapaklandı

Cep telefonu ve el bilgisayarı özelliklerini biraraya getiren akıllı telefonlar, birbiri ardına tanıtılmaya başladı. Siemens, Sony Ericsson ve Nokia gibi dev firmaların ardından bu kez de, Tayvan kökenli Mitac, küçük boyutlarıyla dikkat çeken, kapaklı akıllı telefonu tanıttı. Mio 8380 modeli ürün, üç bant şebeke sistemiyle GSM ve GPRS (Genel Paket Radyo Servisi) özelliklerini birarada sunuyor. Multimedya mesaj destekli telefon, video oynatıcı ve farklı java uygulamalarına sahip. İçerisindeki dijital kamera ile fotoğraf çekilebilen telefonun, 32 MB hafıza kapasitesi var. Mio 8380, 143 gram ağırlığında. www.mitac.com

Kablosuz web kamerası

Logitech firması, kablosuz olarak çalışabilen web kamera üretti. ‘Logitech Quickcam Cordless’ adlı cihazla bilgisayardan bir başka kullanıcıyla bağlantı kurmak ve görüntülü haberleşebilmek mümkün. Video görüntüleri üzerinden anında fotoğraf çekimi de sağlayan ürün, bilgisayardan 20 metre uzaklıkta çalışıyor. İçerisinde mikrofonu da bulunan kamera üzerinden video konferans yapmak mümkün. Kameranın satış fiyatı 250 dolar. www.logitech.com

Nokia, Büyükada’ya vapur kaldıracak
Nokia, 22 Mart tarihinde, İstanbul’a bağlı Büyükada’da ‘Nokia City Challenge’ adlı yarışmaya imza atacak. Katılımcılar, 5 saatlik süre içinde yön bulma tekniklerini kullanarak parkurdaki en fazla puanı toplamak için mücadele edecek. Yarışmaya katılanlar, Büyükada’da hazırlanan özel parkurda fayton, bisiklet ve eşek üzerinde hareket ederek puan toplamaya çalışacaklar.
Parkurda en fazla puanı toplayan yarışmacılar, firmanın zor şartlara, suya ve darbeye dayanıklı ürettiği Nokia 5100 model ürününü kazanacak. Kayıtların 250 kişi ile sınırlı olduğu Nokia City Challenge, Sirkeci iskelesinden kalkacak özel Nokia vapuru ile başlatılacak. nokiacitychallenge.com