Populer Bilim Küresel ısınma afet getiriyor!

Küresel ısınma afet getiriyor!

08.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Küresel İklim Değişimi nedeniyle 2030 yılında sıcaklıkların kışın 2, yazın 3 derece artacağı, İç Anadolu’nun çölleşirken, Akdeniz ve Ege’nin kuraklaşacağı bildirildi.

Küresel ısınma afet getiriyor

Küresel ısınma ve deniz seviyesinin yükselmesinin büyük afetlere neden olacağını vurgulayan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "2030 yılında sıcaklıklar kışın 2, yazın da 3 derece artacak. Küresel iklim değişikliği sonucu İç Anadolu çölleşecek, Karadeniz’de yağışlar artacak, Ege ve Akdeniz kuraklaşacak" dedi.

Türkiye'de beklenen afetler

Haberin Devamı
Dünyada orta şiddetli yağışların azaldığını ve şiddetli yağışın arttığını vurgulayan Prof. Dr. Kadıoğlu, sigorta şirketlerinin yaptığı araştırmaya göre 1960’lı yıllarla kıyaslandığında son 10 yılda afet sayısının 3 kat, ekonomik kayıpların 9 kat, sigorta kayıplarının ise 15 kat arttığını bildirdi.

Türkiye’nin de küresel ısınma ve deniz suyu seviyesinin yükselmesi nedeniyle afetlerle karşılaşacağını ifade eden Kadıoğlu, "Özellikle Akdeniz’de azalan yağmur şiddetini arttıracak. Ani seller, şiddetli yağış ve yıldırımlar afetlere neden olabilecek" diye konuştu.

Kuraklıkla birlikte orman yangınlarının artacağına dikkat çeken Kadıoğlu, şunları kaydetti:

"Sıcak hava dalgaları ölümlere neden olacak. Tarımsal haşereler artacak. Kırım Kongo kanamalı ateşi ve sıtma gibi hastalıklarda artış yaşanacak. Deniz suyu seviyesi 59 santimetre yükselecek ve bu durumdan Türkiye kıyılarındaki 10 milyon insan etkilenecek."

Deniz suyunun 10 santimetre yükselmesi durumunda bile kıyının 10 metrelik bölümünün yok olduğuna işaret eden Kadıoğlu, küresel ısınmanın büyük ekonomik kayıplara neden olacağını söyledi.

Prof. Dr. Kadıoğlu, İstanbul’da kışın hava sıcaklığının 1 derece artması durumunda ısı enerjisinden yüzde 10 tasarruf edileceğini, buna karşın yaz aylarındaki her 1 derece artışta Adana’da klima ihtiyacının yüzde 30 artacağını kaydetti.

Haberin Devamı
En sıcak yaz ve etkileri

Kadıoğlu, 1998 yılının 400 yılın en sıcak yılı olduğunu ve 2007’nin daha da sıcak olacağını belirtti.

Sıcak hava dalgaları nedeniyle 2003 yılı yazında Avrupa’da 35 bin 118 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, Antalya’da nemle beraber hava sıcaklığının 40,6 dereceyi aştığı zamanlarda "hissedilen hava sıcaklığı dalgası alarmı" vermek gerektiğini söyledi

Küresel iklim değişikliğinin turizm sezonunun uzamasına neden olacağını vurgulayan Kadıoğlu, "Bununla birlikte sıcak hava dalgaları, orman yangınlarındaki artış, susuzluk, gıda zehirlenmeleri, deniz suyu seviyesinin yükselmesi, deniz suyu kirliliği ve balık ölümlerinin artması turizmi olumsuz etkileyecektir" dedi.

Kadıoğlu, iklim değişikliği nedeniyle tarım alanlarının yüzde 20’sinin de yok olacağını ifade etti.

Küresel ısınmaya bireysel karşı duruş

Küresel iklim değişikliğine karşı bireylerin de tüketim alışkanlıklarını değiştirerek katkıda bulunabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Kadıoğlu, küresel ısınmaya karşı şu bilgileri verdi:

Plastik maddelerin kullanımını azaltın, mevcut plastik alışveriş torbalarını tekrar tekrar kullanın. Tekrar kullanamadıklarınızı geri dönüşüm kutularına koyun.

-Geri dönüşümü mümkün olan şişe ve kutulardaki yiyecek ve içecekleri tüketelim. Kağıtları geri dönüşüm çöp kutusuna atalım. Çöplerin yüzde 50’si geri dönüşüme uğrasa, daha az karbondioksit gazı açığa çıkar.

-Dakikada 1 milyon plastik torba kullanılıyor. Plastik alışveriş torbalarını geri dönüşümlü çantalar ile değiştirin.

-Sebzeleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayın. Bu şekilde 4 kişilik bir aile yılda 18 ton su kurtarır.

-Diş fırçalarken veya tıraş olurken suyu kapatın. Bunları yaparken açık bırakılan su gideri yılda kişi başına ortalama 12 ton.

-Bulaşıkları makinede yıkayın. 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız 84-126 litre su harcarsınız. Bulaşık makinesi bunu 12 litre ile yıkar.

-Bulaşık makinesine bulaşıkları koymadan önce musluk altında tutarak yıkamayın.

-5 dakikalık duşla yetinin. Damlayan bir musluk ayda 2 bin 250 litre, günde 75 litre su kaybına neden olur. Bu, bir yılda 900 kere duş yapabilecek suyun kaybı demektir.

-Gereksiz yere sifon çekmeyin. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi sifonu bir kez amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.

-Kullanmadığınız zaman bilgisayarları kapatın. Bu şekilde bir yılda yüzde 83 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

-Yurt dışında tatil yerine kendi ülkenizde tatil yapın. Böylece kişi başına harcanan yakıt azalmış olur.