Populer Bilim Kuş gribine kimyasal çözüm

Kuş gribine kimyasal çözüm

27.02.2006 - 13:30 | Son Güncellenme:

Japon bilim adamlarının kimyasal sentezle grip ve kuş gribi tedavisinin en etkili ilaçlarından biri olan tamifluyu ürettiği bildirildi

Kuş gribine kimyasal çözüm
Japon Kyodo ve Yomiuri Şimbun haber ajanslarına konuşan Tokyo Üniversitesi’nden araştırma başkanı Masakatsu Şibasaki, ekibinin, tamiflunun bitkisel sentezle elde edilmesi sırasında kullanılan şikimik asit yerine 1,4-sikloheksadin (cyclohexadiene) kullanarak tamiflu imal ettiğini söyledi.

Şibasaki, ürettikleri ilacın üniversitedeki bir hasta üzerinde denendiğini de söyledi. Tokyo Üniversitesi’nden Şibasaki’nin sözleriyle ilgili olarak açıklama yapılmadı. Uzmanlar, tamifluyu, kuş gribinin başlangıç safhalarında uygulanması halinde en başarılı tedavi yöntemi olarak görüyor.

İsviçre’nin Roche firması tarafından üretilen tamiflu, Çin anasonundan türetilen şikimik asitten elde ediliyor. Çin anasonu sadece belirli aylarda Çin’in 4 eyaletinde hasat edilebiliyor. Üretimi kısıtlı olan Çin anasonunu yeterince elde edebilmek için geniş alanlarda ekim yapmak gerekiyor. 30 kilogram anasondan sadece 1 kilogram şikimik asit üretilebiliyor.