Populer Bilim Mars‘a dev smaç!

Mars‘a dev smaç!

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

NASA, Mars üzerindeki araştırmalarını gezegene dev bir voleybol topu göndererek sürdürmeyi planlıyor. Yüksek kayalıklarla, derin kraterlerle dolu bir toprakta top nasıl uzaktan kumanda edilecek?..

Mars‘a dev smaç

MEHMET ÖZEN

Mars‘a dev smaç

Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi NASA‘nın mühendisleri, Mars‘ın kayalıklarında yuvarlanması tasarlanan, dayanıklı ve normal boyutlardan çok büyük bir plaj topu üzerinde çalışıyor. Sözkonusu topun, gezegene indikten sonra Mars rüzgarları tarafından saate 35 km hızla sürüklenmesi öngörülüyor.

Durdurmak için söndür...
6 metre çapında, 20 kilogram ağırlığında olması planlanan topun içinde, gezegende su kaynaklarını arayacak bir radar, fotoğraf makinası ve diğer araç-gereçler bulunacak. Top, arzulanan bir noktaya geldiğinde dev cisimin durması için dünyadaki uzmanlar topu uzaktan kumanda ile bir miktar söndürecek. Dev cisim durduktan sonra içindeki ince bir tüpten araç ve gereçler dışarı çıkacak. Testler ve araştırmalar sona erdiğinde ise top bir kez daha şişirilerek rüzgarın onu yuvarlamasını bekleyecek.

Top patlayacak mı?
Uzmanlar topun patlamasını önlemek için dış cepheyi kurşun geçirmez testlerde kullanılan Vectran maddesinden yapmayı planlıyor. Ayrıca cisim içinde şişirilebilir birçok katmandan oluşacak. Böylece dıştaki tabaka zarar gördüğünde alt katman şişerek bu açığı kapatacak.

Krater tehlikesi!

Voleybol topunu bekleyen bir diğer tehlike ise Mars'ta çokça rastlanan derin kraterlerden birine düşmek. Uzmanlar, bunun önlemek için topu, daha düz bir arazi olan kuzey kutbuna indirmeyi düşünüyor. Ancak topun yoğunluk merkezinin kontrol edilerek gideceği yönü belirlemek de olası ihtimallerden.