Populer Bilim Mars robotuna çetin görev

Mars robotuna çetin görev

24.09.2008 - 11:37 | Son Güncellenme:

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Mars gezegeni üzerindeki Opportunity adlı robotunu iki yıl sürecek yeni bir göreve yollamaya hazırlanıyor.

Mars robotuna çetin görev

Opportunity ve ikizi Spirit beklentilerin çok üzerinde işler başardı

Haberin Devamı

Hedef bu kez Mars yüzeyinde Endeavour adı verilen kratere ulaşmak.

Robotun yeni hedefine ulaşabilmek için 11 kilometre yol gitmesi gerekiyor ki bu da şu ana kadar gezegenin üzerinde katettiği mesafeyi iki misline çıkaracak.

Endeavour krateri şu ana kadar incelenenlerin tümünden kat kat büyük. İçinde ve civarında çok daha çeşitli kaya oluşumları var.

Opportunity Mars'a 2004 yılında yalnızca üç aylık bir misyon için gönderilmişti.

Ama Opportunity tıpkı ikiz robotu Spirit gibi her türlü beklentinin üzerinde işler başardı. Yine de NASA robota bu kez verilen görevin çok çetin olduğunu söylüyor.

Opportunity ve Spirit'in yaptığı bilimsel araştırmaların sorumlusu Conell Üniversitesinden Steve Squyres, "Görevi tamamlayamayabiliriz. Ama artık atılması gereken doğru adım bu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Opportunity 800 metre çapındaki Victoria Kraterindeki çalışmalarını yeni tamamladı. Endeavour Krateri'nin çapı ise tam 22 kilometre.

Opportunity'nin misyonunun hazırlığını yürüten ekip, robotun günde 100 metre ilerleyebileceğini hesabediyor.

Fakat bu hızla bile seyahatin iki yıl kadar sürebileceği belirtiliyor. Robot, yolu üzerinde rasladığı kayaları incelemek için seyahate ara da verebilecek.

Ayrıca Opportunity enerjisini güneşten aldığı için kış aylarında tamamen hareketsiz kalacak.

Mars çevresindeki keşif uydusunun yolladığı fotoğraflar sayesinde Opportunity'nin izleyebileceği en iyi yol saptanacak.

Yakında üretilen yeni bir yazılım sayesinde Opportunity rasladığı kayaları en iyi nasıl aşabileceği konusunda kendi kendine kararlar da verebilecek.

En azından Opportunity'nin henüz ikiz kardeşi Spirit gibi fiziksel arızaları yok. Spirit'in tekerleklerinden birinin kilitlenmesi, aracın artık yalnızca geri geri gidebilmesine izin veriyor.

Opportunity Meridyen Ovalarına iniş yaptığından bu yana Mars'ın jeolojik özellikleriyle ilgili önemli bilgiler topladı. Hatta gezegenin bazı kesimlerinin bir zamanlar sular altında olduğuna dair kanıtları da Opportunity buldu.

BBC Turkish