Populer Bilim Mars'a yeni uzay aracı hazırlanıyor

Mars'a yeni uzay aracı hazırlanıyor

08.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

NASA’nın Ağustos’ta Mars gezegenine göndereceği Phoenix (Anka Kuşu) Mars Lander adlı uzay aracının montajına kısa süre önce getirildiği Kennedy Uzay Merkezi’nde başlandı.

Marsa yeni uzay aracı hazırlanıyor

8 ay sürecek yolculuktan sonra Kızıl Gezegen’e ulaşması planlanan uzay aracı, NASA için Arizona Üniversitesi’nin Lockheed Martin şirketi, Jet Motorları Laboratuvarı ve Kanada Uzay Ajansı ile yaptığı işbirliğiyle üretildi.

Kennedy Uzay Merkezi’nde 3 Ağustos’ta Delta 2 tipi bir füzeyle uzaya fırlatılmaya hazırlanacak Phoenix Mars Lander, Mayıs 2008’de Kızıl Gezegen’e iniş yapacak. Şu ana ve geçmişe ait olası yaşam belirtilerinin yanı sıra Mars’a yapılacak bir insanlı uçuş için gerekli ortamı inceleyecek Phoenix, Mars’ın kuzey kutup bölgesinde araştırmalar yapacak. Uzun robot kolu yardımıyla donmuş zemini kazarak örnek toplayacak Phoenix’in fırlatılmasını da içeren bu programın maliyetinin 386 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor.

Uzay aracı, Alman bilim adamlarının, NASA’nın 30 yıl önce Mars’a gönderdiği iki Viking uzay aracının Kızıl Gezegen’de mikro-organizmaların varlığını keşfedebileceği, ancak bunları bilmeden öldürdüğü yolundaki iddialarının incelenmesi açısından da bir şans olarak görülüyor.
     
     
Mars'ta volkanik patlama
     
Öte yandan, Kızıl Gezegen’de araştırmalarını sürdüren Spirit adlı robot, Mars’ta eskiden meydana gelen bir volkanik patlamanın izlerini keşfetti.
     
NASA’da görevli bilim insanları, keşfin Spirit’in iniş yaptığı "Ev Düzlüğü" adlı bölgedeki kaya katmanları üzerinde yapıldığını belirterek, bunun Mars’ta büyük ölçekte bir volkanik patlamaya ait bulunan ilk kanıtlar olduğunu kaydettiler.
     
Bu bulgular, Science dergisinin 4 Mayıs’taki sayısında da yayımlandı.