Populer Bilim Mars'ta büyük hedefe ulaşıldı

Mars'ta büyük hedefe ulaşıldı

28.09.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

NASA'nın Mars'ta yaşam belirtisi arayan ikiz robotlarından Opportunity, yaklaşık 21 haftalık yolculuğunun ardından, şimdiye kadarki en büyük hedefi olan Victoria kraterine ulaştı

Marsta büyük hedefe ulaşıldı

Bunu Mars'ın keşif çalışmalarında bir mihenk taşı olarak gören ve özellikle Kızıl Gezegen'in geçmişine ilişkin sorulara açıklık getirmesini bekleyen NASA'da görevli bilim adamları, Opportunity'nin şu anda tam olarak kraterin kuzeybatı köşesinde olduğunu belirterek, robotun gönderdiği düşük çözünürlüklü fotoğrafların kraterde önemli jeolojik bilgiler bulunduğunu gösterdiğini kaydetti.

Mars misyonunun başlıca bilimsel katılımcısı Cornell Üniversitesinden Steven Squyres, ''Şimdiye dek buranın ne gibi bilgiler barındırıyor olabileceğini bilmiyorduk, dünkü fotoğrafla birlikte bu seyahatin her şeye değdiğini anladık. Jeologların rüyaları gerçek oldu'' diye konuştu.

Derinliği 60 metre, çapı 800 metre olan kraterin iç duvarlarındaki kaya katmanlarının, gezegenin geçmişiyle ilgili önemli bilgiler sağlamasını beklediklerini belirten Squyres, ''Özellikle robotların iniş yaptığı yere yakın bulduğumuz ıslak alanın geçmişte daha yaygın olup olmadığını öğrenmeyi umuyoruz'' dedi.

Mars'a Ocak 2004'te inen ve NASA'nın öngördüğü 90 günlük ömrü 10 kez aşan Opportunity'nin bugün kraterden yüksek çözünürlüklü fotoğraflar göndermesi bekleniyor.

NASA mühendisleri, şimdiye dek 9,2 km yol kat eden Opportunity'yi, kraterin panoramik görüntüsünü alabilmesi için daha uygun bir noktaya yönlendirmeye çalışırken, görüntüleri inceleyerek, robotun bir sonraki güzergahını ve kratere en güvenli şekilde inebileceği noktayı kestirmeye çalışıyor.

Daha önce iki krater daha inceleyen Opportunity ile ikizi Spirit, 90 günlük görev sürelerini çoktan aşarak 900 gündür Mars'ı incelemeye devam ediyor ve görevlerini daha uzun süre sürdüreceğe benziyor.

NASA'nın ayrıca Mars Global Surveyor ve Mars Odyssey uzay araçları da Kızıl Gezegen'i yörüngeden gözlemliyor.