Teknoloji Marvel's Spider-Man inceleme: Kahraman olmanın tadını çıkarın

Marvel's Spider-Man inceleme: Kahraman olmanın tadını çıkarın

06.09.2018 - 11:49 | Son Güncellenme:

Insomniac Games'in klasik Marvel kahramanı Örümcek Adam, ağlarıyla sizleri son derece eğlenceli yeni bir maceraya davet ediyor. Peki Sony'nin büyük bütçeli süper kahraman oyunu beklendiği kadar şaşırtıcı mı? Cevabı Marvel's Spider-Man incelememizde.

Marvels Spider-Man inceleme: Kahraman olmanın tadını çıkarın

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

New York’a en az bir kere gitmiş herkes, Marvel’ın ikonik karakteri Örümcek Adamı’n fantezi dolu dünyasına bir kere adım istemiştir. Örümcek güçlerim olsun, ağlarımla tüm ülkeyi sarayım, güzel de bir kız arkadaşım olsun… Yok canım demeyin, bunların hepsini en az bir kere de olsa istediniz.

Spyro the Dragon ve Ratchet and Clank adlı oyunlarıyla tanınan Insomniac Games, New York şehrinin açık dünyasında geçen Marvel's Spider-Man’i oyunseverlere sundu.

Sony'nin yeni Örümcek Adam oyununu gördükten sonra, neden bu tür şeyleri daha sık yapmıyorlar diye sorabilirsiniz. Günümüzde Hollywood ve video oyunları arasındaki sinerjinin daha az öneme sahip olması, sadece film uyarlamalarının başarı olamamasından değil, aynı zamanda oyunun bir bütün olarak sinemaya aktarılamamasından kaynaklanıyor. Ya da sinemayı oyuna… Orasına siz karar verin.

Haberin Devamı

Marvels Spider-Man inceleme: Kahraman olmanın tadını çıkarın

Son zamanlarda, iyi bir süper kahraman aksiyon oyununun tek örneği Batman: Arkham serisi oldu, ama şimdi Spider-Man’i de bu listeye ekleyebilirsiniz.

Sony'nin Örümcek Adamı, eski Batman: Arkham oyunlarına çok benziyor.Özellikle de Batman: Arkham Asylum’a. Oyunda New York City'nin açık dünyasında aksiyon ve macerayı doyasıya yaşıyorsununuz.

Oyunun tam adı Marvel’s Spider-Man olmasına rağmen, oyunn Marvel sinematik evreninde geçmiyor. Diğer Marvel karakterlerine küçük referanslar verilmesine rağmen, anladığım kadarıyla, mevcut herhangi bir evrende yer almıyoruz. Her şeyden önce, çeşitli filmlerden, özellikle de Sam Raimi üçlemesinden kayda değer bazı etkilerle, karakterlerin Ultimate çizgi roman versiyonlarına dayanıyor. Spidey'in durmak bilmez karakteristik yapısı, hikaye vuruşları ve aksiyon sahneleri güzel yansıtılmış.

Marvels Spider-Man inceleme: Kahraman olmanın tadını çıkarın

Hikayenin kendisi, Mister Negative tarafından yönetilen çete ve Kingpin'in tutuklanması etrafında dönüyor. Oyunun çoğunda -tipik olarak- haydutları pataklıyorsunuz. Bu noktada, oyunun özellikle savaş mekaniği söz konusu olduğunda, Arkham esintilerini sıkça göreceksiniz.

Dövüş anlamında ilk olarak Spidey'in ağları var ve Batman'den çok daha atletik. Fakat savaşın genel tarzı ve ritmi, yarı otomatik dodge'lar ve devam etmek için çok az düşünce gerektiren sistem tamamen benzer. Keyifli mi? Evet. Ancak kilidini açtığınız ekstra hareket ve yetenekler ne olursa olsun, hiçbir zaman derinlik kazanmıyor.

Haberin Devamı

Oyun, Batman'den sık sık belli senaryoları ve bulmacaları ödünç alıyor. Örümcek Adam, Arkham oyunlarıyla neredeyse aynı şekilde çalışan ve ara sıra gizli bölümlerde özellikle faydalı olan, dedektif görüşüne de sahip.

Marvels Spider-Man inceleme: Kahraman olmanın tadını çıkarın

Oyunun yönetmeni Bryan Intihar, Peter Parker'ı ekrana çok güzel yansıtmış. Eski Parker yok. Parker, yeni keşfedilen süper güçleriyle başa çıkmayı öğrenen birinden ziyade, New York sokaklarını suçtan arındırarak dünya üzerinde olumlu bir etki yaratmak isteyen 23 yaşındaki üniversite mezunu olarak gösteriliyor. Karaktere birkaç yıl katmak da hoş bir sürpriz. Herkesin favori kahramanı için sayısız yeni hikaye de var.

Bu ilk Örümcek Adam oyunundan epey uzak olsa da, Insomniac'ın versiyonu, kahramanın sahip olduğu güçleri ekranda en iyi yansıtan oyun. Oynanış son derece tatmin edici. New York'un yükselen beton ormanında ağlarla sallanma hissi size mükemmel bir şekilde aktarılıyor. Havada akrobatik hareketler de yapabilirsiniz.

Ancak Intihar ve ekibi orada durmuyor. Çünkü oyundaki savaş sistemi de tamamen duyarlı, derin ve sevindirici. Kombinasyonlar ilk başta onları bir araya getirebilmeniz için yeterince kolay. Kısa süre sonra karışık kombinasyonlarda da usta olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Marvels Spider-Man inceleme: Kahraman olmanın tadını çıkarın


Örümcek Adam bazen God of War’a benzer sinema-aksiyon-macera oyunu gibi hissediliyor. Geçişler cutscenes ile tamamlanmış. Bu, Örümcek Adam'ın hikayesine hak ettiği ağırlığı veriyor.

İlk görev, Kingpin olarak bilinen Wilson Fisk’i yenip, polislere teslim etmek. Dövüşler, binadaki patlamalar, öykünün kesilmesi ve Peter'ın masumları kurtarması birkaç dakika sürüyor. Fisk'in kendisi ile dövüşte her şey doruğa çıkıyor.

RPG'lere benzeyen bölümler seviye belirleme sistemi ile birleştiğinde, oyuncuların bölümlere yaklaşma biçimi değişiyor. Oyun, şaşırtıcı miktarda kişiselleştirmeye de izin veriyor.

Haberin Devamı

Marvels Spider-Man inceleme: Kahraman olmanın tadını çıkarın

Aksiyon dendiğinde, Marvel's Spider-Man ile Rocksteady'nin Batman: Arkham oyunları arasında benzerlik var. Spidey, pek çok Batman benzeri durumla karşı karşıya. Düşmanlarla çevrildiğinizde, hasardan kaçmak için özel hareketleri kullanmalısınız.

Batman serisinin tam bir kopyası değil. Onu ayrı kılan şey, Spidey'in doğaçlama yeteneği. Spidey’nin ağları ile yangın muslukları, araba kapıları, çimento torbaları gibi yakındaki nesneleri yakalayıp onları düşmanlarına atabilisiniz.

Özelleştirmeden bahsetmişken, Marvel's Spider-Man, sizler oyun boyunca açılacak bir dizi kostüm sunuyor. 1960'lı yılların klasik Steve Ditko takımından, ikonik spandex steampunk ve çizgi film versiyonuna kadar birçok kostüm seçeneğiniz var.
Dahası, her kostüm kendine özgü yeteneğiyle geliyor,ancak farklı yetenekler farklı kostümlere de eklenebiliyor. Başka bir deyişle, eğer bir kostümün gücünü seviyorsunuz ama görünüşünü beğenmiyorsanız, bunları istediğiniz gibi eşleştirebilirsiniz.

Marvels Spider-Man inceleme: Kahraman olmanın tadını çıkarın


Oyundaki şaşırtıcı bir detay da Peter Parker’ın tek oynanabilir karakter olmaması. Mary Jane Watson da var. Mary Jane, hiç kavgacı değil. Bunun yerine, bilgi toplamak, bulmacaları çözmek, çeşitlilik eklemek ve hikayenin arka planını ortaya çıkarmak için gizlice çalışıyor.

Daily Bugle'ın araştırmacı gazeteci olarak istihdam ettiği Peter, oyunda kontrol edilebilir bir diğer karakter. Spider-Man'ın tamamlayıcısı olarak oyunun bambaşka bir yönünü sunuyor.

Herkesin favori Spidey eleştirmeni, J. Jonah Jameson da oyunda. Yeni oyunda, Daily Bugle'ın yayıncısı ve baş editörü olarak bilinen Jameson, "adaleti" getirmeyi amaçlayan popüler bir komplo teorisyeni. Spider man her zamanki gibi onun için maskeli bir örgüt üyesi. Jameson'ın kendi mizacı, oyuna uyan parlak ve taze bir dokunuş.

Marvels Spider-Man inceleme: Kahraman olmanın tadını çıkarın


Oyun açık dünya olduğu için, oyuncular New York şehrinden birçok farklı görev bekliyor. Polis tarayıcıları ve uydu kuleleri, haritanın yeni bölümlerini ortaya çıkarmak için yeniden ayarlanabiliyor. Eski sırt çantalarını da avlayabilirsiniz.

Insomniac Games tarafından tasarlanan Spider Man dünyası gerçekten çok güzel. Bütün hikayeyi yaklaşık 20 saatte bitirebilirsiniz. Marvel, New York’un manzarası ve kentsel zorluklarını güzel şekilde betimlemiş. Karakter oluşturma, zaman zaman hipergerçekçi (karakterlerin yüzlerindeki gözenekler görülebilir),parlak ve renkli. Doygun çizgi roman canlılığı da korunuyor.

Kısacası şimdiye kadar yapılmış en iyi Spider-Man oyunu ile karşı karşıyayız arkadaşlar. Çok güzel ama süper kahraman video oyunu türünü önemli bir şekilde ileriye taşıyamıyor. Size tavsiyem oyunu hemen bitirmemeniz. Tadını çıkarın…

Marvels Spider-Man inceleme: Kahraman olmanın tadını çıkarın


ARTILARI

  • Ağ atma ve sallanma harika hissettiriyor
  • Dövüşler hızlı ve doğaçlama olabilir
  • Mary Jane ile oynamak harika bir seçenek
  • Sinematik, karakter odaklı hikaye
  • Kostümler ve yükseltmeler cezbedeci

EKSİLERİ

  • Açık dünya biraz genel görünüyor
  • Batman: Arkham oyunlarına çok şey borçlu
  • Hikaye yüzünden oyun derinlikte biraz yoksunns