Populer Bilim Mavi yüzgeçli orkinosların soyu tükeniyor

Mavi yüzgeçli orkinosların soyu tükeniyor

09.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mavi yüzgeçli Akdeniz orkinoslarının soyunun tükenmek üzere olduğu belirtildi.

Mavi yüzgeçli orkinosların soyu tükeniyor

Uluslararası Atlantik Orkinosları Koruma Komisyonu’un (ICCAT) 20. olağan toplantısı Antalya’da başladı. Toplantıya katılan WWF Balıkçılık Programı Başkanı Dr. Sergi Tudela ile Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Deniz ve Kıyı Program Müdürü Ahmet Birsel birlikte düzenledikleri basın toplantısında mavi yüzgeçli orkinosların 3 yıl boyunca avlanmasının yasaklanmasını istediler.

Dr. Sergi Tudela, dünyadaki mavi yüzgeçli orkinos balıkçılığının en büyük bölümünün Akdeniz ve Doğu Atlantik’te yapıldığına işaret ederek, "Geçen yıl yapılan ICCAT toplantısında, ICCAT bilimsel komitesi gerçekleştirilen balık avının, sürdürülebilir seviyeden üç kat fazla olduğuna dikkat çekmişti. Komite balık üretiminde hızlı bir düşüş olduğu, bu nedenle de orkinoslarının türünün ciddi bir tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtmişti. Mavi yüzgeçli orkinosların soyu fazla avlanma nedeniyle tükenmek üzere" dedi.

Tudela, ICCAT’ın bir yıl içinde avlanacak orkinos kotasını 29 bin ton belirlemesine rağmen bir yılda avlanan orkinos miktarının 50 bin tonu aştığını belirterek, "Bu miktarın 18 bin tonluk kısmı, kota dışı ve yasal olmayan avlanmalardır. ICCAT bilim adamları hazırladığı raporda orkinos soyunun tükenmemesi için en fazla yıllık 15 bin ton orkinos avlanması gerektiğini bildirdi. Ama İspanya, Fransa ve İtalya gibi AB ülkeleri orkinos avlama kotalarını yüzde 25 aştılar. Bilim adamlarına araştırma yaptırıyorlar, ama yapılan araştırmaya uymuyorlar" diye konuştu.

Orkinos yasaklansın     

Tudela, ICCAT’ın Antalya’daki toplantısında mavi yüzgeçli Akdeniz orkinosları ile ilgili herhangi bir toplantının yapılmamasının üzücü olduğuna da değinerek, "Ama biz WWF olarak bu toplantıda mavi yüzgeçli Akdeniz orkinosların avlanması ile ilgili görüşmelerin yapılmasını arzu ediyoruz. Bu toplantıda mavi yüzgeçli orkinosların 3 yıl boyunca avlanmasının yasaklansın istiyoruz. Bu sayede orkinosların tekrar üremesi ve sayılarının artması sağlanır. Bu görüşümüzü ABD, Kanada gibi ülkeler de destekliyor" diye konuştu.

Sergi Tudela, bir yıl içinde avlanan orkinosların değerinin 250 milyon avroyu bulduğunu, ama asıl parayı orkinosları işleyerek satan Japonya’nın kazandığını kaydetti.


WWF Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Deniz ve Kıyı Program Müdürü Ahmet Birsel ise bir orkinosun 3 yıldan sonra yumurtasını bırakarak üreyebildiğini, orkinosların büyüdükçe daha fazla yumurtaladığını, 7-8 yaşındaki bir orkinosun 2-3 metre boyunda, 200 kilo ağırlığında olabileceğini ifade etti.