Teknoloji Haberleri Microsoft'tan işletim ve aramaya entegre çözüm

Microsoft'tan işletim ve aramaya entegre çözüm

28.02.2006 - 08:01 | Son Güncellenme:

Microsoft'un yeni işletim sistemi Vista’nın, 6 ayrı sürüm halinde piyasaya çıkarılması planlanıyor. Windows Vista’nın en çok konuşulan özelliği, bilgisayar dünyasında hızla yükselen arama eğilimine uygun, arama teknolojilerini işletim sistemine entegre etmiş olması

Microsofttan işletim ve aramaya entegre çözüm

Microsoft’un patronu Bill Gates, ABD’deki Elektronik Fuarı’nda, bu yıl sonunda piyasaya çıkması beklenen Vista’yı tanıttı. Bill Gates, yeni işletim sisteminin üçünün ev kullanıcıları için olduğunu, ikisinin iş dünyası ve birinin de gelişmekte olan ülkeler için tasarlandığını söyledi.

Gates’in anlatımına göre, Vista’nın ev kullanıcıları için tasarlanan sürümlerinden birisi, bilgisayar kullanıcılarına yüksek çözünürlüklü (HD) televizyon programlarını kaydetmeleri ve yeniden izlemeleri olanağını sağlıyor. Vista’nın piyasa çıkacağı kesin tarih henüz belirlenmese de bunun 2006 sonunda olması bekleniyor. Microsoft’un yeni işletim sistemi Vista, şu 6 sürümden oluşacak:
- Vista Business
- Vista Enterprise
- Vista Home Basic
- Vista Home Premium
- Vista Ultimate
- Vista Starter

Her ölçekteki şirketler için temel sürüm olacak Vista Businnes, kuruluşların kendi bilgisayarlarını yönetmelerini sağlayacak araçlar sunacak. Vista’nın Enterprise sürümü ise temel Business sürümüne ek olarak, "BitLocker" adı verilen ve bilgisayarın çalınması veya kaybolması durumunda gizli verilerin görülmesini engelleyecek bir sistemin de dahil olduğu bir şifreleme sistemine sahip olacak.

Home Basic sürümü, bilgisayarlarında internete girmek, e-mail göndermek, basit belgeler yazmak ve düzeltmek isteyen kullanıcılara yanıt verirken, ayrıca masaüstü arama ve güvenlik araçlarını da dahil edecek. Vista’nın Home Premium sürümü de Basic sürümen ek olarak, Aero denilen yeni grafik arayüze sahip olacak. Kullanıcıların dijital görüntü, müzik ve video kolleksiyonlarını düzenleme ve çalma olanağı sağlayan bu sürüm ayrıca DVD kayıt olanağı ve Microsoft’un oyun konsolu Xbox 360’a bağlanma imkanı tanıyor.

Vista Ultimate, Business ve Home sürümlerinin tamamını bir pakette toplarken, Starter adlı sürüm ise kalkınmakta olan ülkelerdeki düşük kapasiteli bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlandı. Microsoft, ayrıca bu sürümler üzerinde AB’nin talepleri doğrultusunda Avrupa’ya uygun olarak değişiklikler yapacak ve Windows media player programını çıkaracak.

Eğlence ve oyun merkezi
Geleceğin evlerinde aynı zamanda önemli bir eğlence ve oyun merkezi olarak da kullanabilecek yeni işletim sistemi Vista’nın yüksek çözünürlüklü (HD) görüntüleri kayıt ve açma olanağı sağlayan, albüm tarihleriyle müzikleri filtre ederek indiren özellikleri bulunuyor.

Microsoft’un daha önce Longhorn kod adıyla bilinen yeni kuşak işletim sistemi Windows Vista’nın ilk deneme sürümü "Vista Beta 1" daha önce son derece sınırlı bir kitle için deneme amacıyla yayınlanmıştı.

2006 sonunda raflardaki yerini alması beklenen Windows Vista’nın arayüzünde yarı şeffaf karakterler ve görseller kullanılıyor. Windows Vista’nın en çok konuşulan özelliği ise bilgisayar dünyasında hızla yükselen arama eğilimine uygun, arama teknolojilerini işletim sistemine entegre etmiş olması.

Windows Vista’nın yeniliklerinden bir diğeri de yeni internet tarayıcı Internet Explorer 7 olacak. Microsoft, yeni işletim sistemi ile desteklenen tarayıcının daha güvenli olduğunu savunuyor. Vista’da ayrıca dışa çıkışlar için firewall (güvenlik duvarı), dıştan gelen verileri tarayan bir de filtre bulunuyor. Service Pack 2 destekli Windows XP’deki güvenlik duvarı ise sadece içeri girişleri koruyordu.

Yeni işletim sisteminde açılış hızlanırken, "sleep" (uyku) modu da Windows XP’nin "standby" ve "hibernate" özelliklerinin bir birleşimi olarak bulunuyor ve daha kolay çalışıyor. Microsoft, Vista’nın veri akışını düzelteceğini ve dosyaların daha verimli organize edeceğini vurguluyor.

2001 yılından bu yana Longhorn olarak anılan Window Vista’nın, ilk etapta 2004’te çıkacağı açıklanmış daha sonra ise 2006 sonuna ertelenmişti.