Teknoloji Haberleri Microsoft'un korsan kabusu

Microsoft'un korsan kabusu

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dev yazılım şirketi, bu yaz piyasaya sürmeye hazırlandığı 'Ofis XP' adlı yeni ürünün kopyalanmasından endişe ediyor.

Microsoftun korsan kabusu

Microsoftun korsan kabusu
Yazılım korsanları, yeni yazı, hesap ve sunuş programlarından oluşan "Ofis XP" yazılımını bu yaz piyasaya çıkarmaya hazırlanan Microsoft firmasının korkulu rüyası haline geldiler.

Uzmanlar, Microsoft‘un, yeni ürününü satabilmek için, halen Ofis 95, 97 ve 2000 kullananan yaklaşık 120 milyon kullanıcıyı ikna etmesi gerekeceğini belirtiyor. Microsoft, amatör ve profesyonel yazılım korsanlarının yeni ürününü kopyalamalarından kaygı duyuyor.

Yetkililer, Kuzey Amerika‘da bile, piyasada satılan her 4 Ofis yazılımından birinin kopya olduğunu belirtiyor. Calıntı yazılımların oranı dünya çapında yüzde 36‘ya kadar çıkıyor. Orneğin, Cin‘de yazılımların yüzde 90‘ının çalıntı olduğu, bu oranının Vietnam‘da yüzde 98‘e çıktığı öne sürülüyor.
Iş dünyasına yönelik yazılım programları üreten tüm şirketlerin korsanlık yüzünden uğradıkları yıllık zararın 12 milyar dolar olduğu sanayi çevrelerince ifade ediliyor.

Microsoft, "Ofis 2000" programıyla birlikte, korsanlığı güçleştirecek önlemleri de alma yoluna gitmişti. Ofis-XP ve Windows-XP programlarının ise, kullanıcının bilgisayar konfigürasyonuna kilitlenecek şekilde üretileceği belirtiliyor.
Böylece kullanıcı yazılımı sadece tek bir bilgisayarda kullanabilecek ve yeni bilgisayar aldığı takdirde yazılımı ona yükleyemeyecek.

Mülkiyet kavramı değişiyor
"Ofis XP" ile gelen bir diğer yeniliği ise yazılımın kullanıcıya bir anlamda satılması değil kiralanması oluşturuyor. Diğer bir deyişle alıcılar yazılım programlarını belli süre kullanmak üzere satın alacaklar ve bu sürenin sonunda onu kullanmaya devam etmek istedikleri takdirde Microsoft‘a yeni ödemede bulunacaklar.
Bu yöntemin bir yandan Microsoft‘un gelirini artırırken, diğer yandan korsanlığı önleyeceği ifade ediliyor.

Microsoft‘un gelirinin yaklaşık yüzde 50‘sinin Ofis yazılımından kaynaklandığı belirtiliyor. Ofis yazılımı bu açıdan Windows işletim sisteminden bile önde geliyor. Ancak Kuzey Amerika pazarı Ofis programlarına doymuş olduğundan Microsoft uzmanları şimdi kendilerine başka cografi bölgelerde yeni pazarlar bulmaya çalışıyor.