Populer Bilim Mikrop kapmaya son!

Mikrop kapmaya son!

25.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İki Türk bilim adamı, hastaların mikrop kapmasını engelleyen bir projeye imza attı. 'Omurga sabitlemede kullanılan titanyum çivilerin gümüşle kaplandığı' çalışmaya büyük ilgi gösterildi

Mikrop kapmaya son
Yeşim Ersoy

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Nöroşirürji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayhan Attar, omurga sabitleme ameliyatlarında kullanılan titanyumdan yapılmış çivileri (implant) mikrop tutmayan bir maden olan gümüşle kaplamak için bir proje hazırladı.

Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç da implant malzemeyi gümüşle kapladı. Yaklaşık 1 yıldır gümüşlü implant uygulanan 100 hastadan hiçbiri hastane mikrobuna yakalanmadı.
Ölümle bile sonuçlanıyor

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, hastanede tedavi gören 100 hastadan 4'ü, hastane mikrobu olarak bilinen Metisilin Dirençli Stafilikok Aureus (MRSA) kapıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada tanı ve tedavi için hastaneye yatan her 10 hastadan birinde hastaneye bağlı enfeksiyon gelişiyor. Genellikle ameliyatlar sırasında mikrop kapan hastaların tedavisi çok uzun sürüyor ve çoğunlukla ölümle sonuçlanıyor.


Ekonomiye de yarar

Yıllardır omurga kırıkları ve eğriliklerini, omurgayı sabitleyen bir sistemle tedavi eden Attar, hastane mikrobu riskini en aza indirecek bir buluşa imza attı. Attar'ın hazırladığı Arpaç'la birlikte hayata geçirdiği gümüşlü implant, uçak sanayiine yedek parça ve tıbbi malzeme üreten Norm Limited Şirketi tarafından yapıldı. Attar, ülke ekonomisinin yılda 10- 15 milyon dolar kazanacağını söyledi.

Gümüşlü implantın patentini alan Norm Limited Şirketi'nin sahibi Adem Uyanık da gümüşlü implantın ihracı için İtalya, Belçika ve Meksika'dan bazı firmalarla görüşme yaptıklarını belirtti.
Gümüşlü implant Avrupalı bilim adamlarına Brüksel'de yapılan Eurospine Kongresi'nde tanıtıldı. ABD'de yayımlanan Journal of Neuroscience dergisi de projeyi kamuoyuna duyuracağını açıkladı.