Teknoloji Mobile alfabe yetmiyor

Mobile alfabe yetmiyor

22.02.2006 - 15:09 | Son Güncellenme:

Dünyanın her yerinde en az televizyon kadar hayatımıza sızmayı başaran cep telefonları artık aklına gelen her yeniliği içine sığdırmaya çalışıyor. Kullanıcılarsa yeni terimlerin sarhoşluğunda

Mobile alfabe yetmiyor
Radikal

Her sene mobil iletişim sektörünü tüm bileşenleriyle bir araya toplayan 3GSM etkinliği bu sene İspanya'nın sahil kenti Barcelona'da kapılarını açtı. Geçtiğimiz hafta 3 gün süren kongre ve fuarda yılda 800 milyon satışa sahne olan cep telefonu sektörünün geleceği masaya yatırıldı.

962 firmanın hizmetlerini sergilediği 3GSM'de ziyaretçi sayısı 60 bine yaklaştı. 1500 medya mensubunun takip ettiği etkinlikte ortak payda yeni nesil iletişim teknolojilerinin standartları üstüne yoğunlaştı. Yılda 800 milyon satışına sahne olan cep telefonu sektöründe yeni standartlar hem tüketimi diri tutmak için hem de katma değerli, daha zengin hizmetlerin sunulabilmesi için altyapı sağlayacak. Ancak farklı sistemler ve terim bolluğu önümüzdeki yıllarda GPRS, EDGE, 2,5G, bluetooth gibi terimlerle kafası zaten karışık olan tüketiciler için daha da zorlu günler geldiğinin işaretçisi gibiydi. Sanal Alem olarak 3GSM'in her oturumunda yer alan bu teknolojileri açıklamayı borç bildik.

DVB-H: El cihazları için sayısal video yayıncılığı (Digital video broadcasting-handheld) teriminin kısaltması. 2004 yılının kasım ayında standart olarak kabul edilen DVB-H, Türkiye'nin de gündemine giren sayısal TV yayınlarını mobil cihazlara taşıyor. Şu anda Helsinki, Berlin, Paris, Madrid gibi bir dizi şehirde deneme safhasındaki bu sistem Nokia ve BenQ-Siemens'in özel cihazları tarafından kullanılabiliyor. Sistemin ilk ticari kullanımı bu sene İtalya'da başlayacak.

EDGE: Türkiye'de de kullanılan GSM ağı üstünde GPRS şebekesi bulunan yapılarda daha da hızlı iletişimi sağlayan protokol. Teknik olarak saniyede 384 kbit, başka bir deyişle saniyede 48 mbit  veri transferi yapmayı mümkün kılıyor. Hem internet erişimi hem de video yayınları için üçüncü kuşak (3G) altyapıdan önceki son adım olarak kabul ediliyor.

VoIP: İnternet üstünden ses iletimi (Voice over IP) teriminin kısaltması. Mobil cihazlarda GPRS ya da EDGE üstünden ses taşıma olarak algılanabilir. Skype, MSN, Google Talk gibi yazılımlarla bilgisayar kullanıcılarının uzun zamandır aşina olduğu bu sistem kablosuz internet ağları sayesinde cep telefonlarıyla da flörte başladı. En büyük getirisi sadece internet erişim bedeli karşılığı telefon konuşması yapabilmeniz. Yani maliyetler neredeyse sıfıra kadar iniyor. Cep telefonu operatörleri için pek sevindirici bir geliştirme olmasa da yakın gelecekte hepimizin tanışacağı kavramlardan biri olacağı kesin.

WCDMA: Sektördeki bir diğer karşılığı da UMTS. Son dönemlerde sıkça duymaya başladığımız, sene sonuna doğru devletin açacağı ihaleyi kazanacak operatör(ler) sayesinde Türkiye'nin de tanışacağı üçüncü kuşak cep telefonu sisteminin (3G) altyapısı. Otomobil, tren gibi hareketli ortamda saniyede 144 kbit, yaya olarak hareket halindeyken 384 kbit, ev-işyeri gibi sabit ortamlardaysa 2mbit'e kadar veri hızına ulaşmak mümkün. Bu kadar hızın karşılığı da hızlı internet, görüntülü iletişim ve zengin internet hizmetleri olarak karşımıza çıkıyor.

HSDPA: Adını sıkça duyuyor olsak bile yerküremizde daha hâlâ 3. kuşakla tanışmayan birçok ülke var. Türkiye de bunlardan biri. Bu gerçeğe rağmen teknolojide arayışlar durmuyor. HSDPA de 4. kuşağı ifade ediyor. WCDMA ağlarını daha da hızlandıran bu sistemle saniyede 700 kbit'e kadar veri transferi yapılabiliyor. En yaygın kullanım ABD'de görülüyor.

Yeni heves: IMS
2 milyar aboneye ilerleyen cep telefonu sektörü internetten çok daha yaygın bir iletişim ağı kurmayı başardı. Ancak konuşma ve kısa mesaj dışındaki yeni kullanım alanları sektörün beklediği kadar ilgi görmedi. Bu yüzden şimdi özellikle bilgisayar dünyasında tutan örnekler üstünde çalışılıyor. Bunların başında da kullanıcıların özellikle Skype, MSN, ICQ gibi uygulamalarla aşina olduğu hızlı mesajlaşma (instant messaging) uygulamaları geliyor. 3GSM'de lansmanı yapılan anlaşma uyarınca aralarında Türkiye'den Turkcell'in de bulunduğu China Mobile, Orange, T-Mobile ve Vodafone gibi dev operatörlerin yer aldığı 700 milyon aboneyi kapsayan 14 firma ortak bir mesajlaşma ağı kuracak. Bu sistemde yollanan mesajlar 1 SMS ile ücretlendirilirken gelen mesajlar ücretsiz olacak. Tek sorun şu an için sadece üst model cihazların bunu desteklemesi.