Populer Bilim NASA, insanlı uçuş için Mars'ı gözetliyor

NASA, insanlı uçuş için Mars'ı gözetliyor

18.10.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) görevli bilim adamları, Mars yörüngesindeki uzay aracının güçlü kameralarıyla, Kızıl Gezegen'e insanlı uçuşa destek için, yeterince su olup olmadığını araştırdıklarını bildirdiler

NASA, insanlı uçuş için Marsı gözetliyor

NASA bilim adamları, yörüngedeki Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) uzay aracının, güçlü kameralarının yaptıkları ayrıntılı deneme çekimleri sırasında, yaşam olanağının bulunabileceği zengin killi topraklar ve kutuplarda 100 bin yıl önce meydana gelen iklim değişiklerine işaret eden buz ve toz tabakalarını gösteren fotoğraflar çektiklerini belirttiler.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan Scott Murchie, ''Yeni bir Mars görüyoruz. Elde ettiğimiz bilgiler, Dünya üzerinde bir yolcu uçağıyla uçarken görülebileceklerle hatta bundan daha iyisiyle karşılaştırabiliriz'' dedi.

Ağustos 2005'te fırlatıldıktan sonra geçen ay düşük yörünge irtifasına inen ve amacı mümkün olduğunca yüzeye yaklaşmak olan Mars Reconnaissance Orbiter, Mars'ın atmosferindeki hava akımlarını, bir fren gibi kullanacak.

Kameraları şimdiye dek üretilmiş en gelişmiş gözlem cihazları olan aracın, atmosferdeki hava akımlarını doğal bir fren gibi kullanma yönteminin, son derece riskli olduğu belirtiliyor. Araç, atmosferde fazla derine inerse, sürtünme nedeniyle kısa zamanda alev alıp yüzeye düşebilir.

YÖRÜNGEDE TOPLAM 4 ARAÇ VAR
Halen Mars'ın yörüngesinde dönen üç adet uzay aracı bulunuyor. Bunlar, NASA'nın Mars Global Surveyor ve Mars Odyssey, Avrupa Uzay Dairesinin Mars Express uzay araçları. Mars Reconnaissance Orbiter, dördüncü araç olarak yerini aldı. NASA'nın ikiz robotları Spirit ve Opportunity ise Kızıl Gezegen'in yüzeyinde bilimsel araştırmalarına devam ediyor.

TARİHİN EN BÜYÜK MARS ARACI
Ancak, Mars Reconnaissance Orbiter'ı diğerlerinden ayıran bir özelliği var. Şimdiye dek Mars'a gönderilmiş en gelişmiş ve en güçlü uzay aracı olan Mars Reconnaissance Orbiter, diğer tüm araçların göndermiş olduğundan çok daha fazla bilgi elde edecek. MRO'nun bir önemli görevi de gelecekte Mars'a gidecek uzay araçları için uygun iniş yerleri keşfetmek. Uzay aracının görevinin 2010'da sona ermese öngörülüyor.