Teknoloji Neden Elektrikli Araba Kullanımı Yaygın Değil?

Neden Elektrikli Araba Kullanımı Yaygın Değil?

06.07.2015 - 10:14 | Son Güncellenme:

Otomotiv endüstrisindeki en zor şeylerden biri de insanlara geleceğin geçmiş gibi olmayacağını anlatmak; Çevreye zarar vermeye devam edersek bir süre sonra araç kullanamayacağımızı fark ettirmek. Dünyanın cehenneme dönmemesi için karbon...

Neden Elektrikli Araba Kullanımı Yaygın Değil

Otomotiv endüstrisindeki en zor şeylerden biri de insanlara geleceğin geçmiş gibi olmayacağını anlatmak; Çevreye zarar vermeye devam edersek bir süre sonra araç kullanamayacağımızı fark ettirmek. Dünyanın cehenneme dönmemesi için karbon emisyonunu düşürmemiz ve kullandığımız arabaları kazıp çıkardığımız hidrokarbondan kurtarmamız gerekiyor. Arabalar on yıllardır oldukça fazla evrim geçirselerde özünde basit olarak içten yanmalı motorla çalışan araçlar. Arabalar benzin, dizel ya da çeşitli doğal yakıt yakıyorlar. Hatta turboşarj yada süperşarjlı olanları daha fazla performans için yanma odasına daha fazla hava gönderiyor ve bu da daha yüksek yakıt tüketimi demek oluyor. Artık karbon emisyonunu düşürmemiz ve konu araçların ilerlemesine gelince hava kalitesini arttırmamız gerekiyor. Amerikan Bilim Akademisi’nin raporuna göre elimizde sıralanmış şaşırtıcı opsiyonlar var. Akademi fiş ile şarj olan elektrikli arabaları dört farklı türe ayırıyor.

Haberin Devamı

Uzun mesafe bataryalılar Tesla Model S gibi, kısa mesafe bataryalılar Nissan Leaf gibi, mesafesi uzatılmış bataryalı hibrid arabalar çoğu zaman elektrik motoruyla çalışan Chevrolet Volt gibi ve son olarak ise Minimal bataryalı hibridler bu kategoriye de kısa mesa yolculukları için elektrik motorunu kullanan BMW i8 giriyor. General Motors’un elektrikli araç departmanında ki baş mühendis Pam Fletcher’a göre insanlara elektrikli araç kullanımı mesajı vermenin çok güçlü bir yolu var. Bu yol insanlara elektrikli araba deneyimi sunmak. Fletcher bunu “Elektrikli araç kullanan ve bununla yaşayan çoğu insan araçlarının gerçekten kendileri için çalıştıklarını görünce bunu anlayacaktır. Bu insanların zamanla anlamaları ve benimsemeleri için yaşamaları gereken bir tecrübe.” şeklinde ifade ediyor.