Teknoloji Nintendo ‘komşu’dan Türkiye’ye taşınıyor

Nintendo ‘komşu’dan Türkiye’ye taşınıyor

10.05.2010 - 00:48 | Son Güncellenme:

Nintendo, Yunanistan’daki ekonomik kriz, kemer sıkma önlemleri, vergi artışları ve düşen satışların ardından Atina’da yer alan merkezini Türkiye’ye taşıyor. Yunanistan, Balkanlar ve Türkiye operasyonu İstanbul üzerinden yönetilecek

Nintendo ‘komşu’dan Türkiye’ye taşınıyor

Yunanistan’da borç batağından çıkış için hükümetin altına imza attığı ‘kemer sıkma’ önlemleri ve vergi artışları bir yandan zenginlerin paralarının yurtdışına transferine yol açarken, diğer taraftan da Yunanistan’da iş yapan uluslararası firmaların planlarını gözden geçirmesine yol açtı. Bugüne kadar Yunanistan, Türkiye, Balkan ülkeleri ve Kıbrıs’ın içinde bulunduğu bölgeyi Atina merkezli yöneten Japon elektronik oyun devi Nintendo, Yunanistan’da yaşanan ekonomik değişimin ardından bu bölgedeki merkezini Türkiye olarak seçti.

Devir işlemi Japonya’da
Yunan işadamı George Katrinakis ile bölgedeki operasyonlarını yürüten Nintendo, Yunanistan’da son aylarda bir anda düşen satışlar ve vergi alanındaki yeni artışların ardından, Katrinakis’in de fikir birliğiyle İstanbul merkezli iş yapmaya başlayacak.
Yunanistan’da kurulu Nortec üzerinden faaliyetlerini yürüten Nintendo’nun Türkiye ayağında bulunan Hasan Çolakoğlu, “Önümüzdeki hafta George Katrinakis’le birlikte Japonya’ya gidiyoruz. Nintendo Başkanı ile görüşüp, son onayı aldıktan sonra operasyonunun merkezini Türkiye yapıyoruz” diye konuştu.
Nortec Eurasia’da (Nintendo Türkiye) yüzde 90’lık hisse Yunanistan merkezli Nortec şirketinin (Katrinakis ile Sanyo Hellas Holding’in kontrolünde) elinde bulunurken yüzde 10’luk hisse Hasan Çolakoğlu’na ait durumda. Yunanistan operasyonunda 35 kişi çalışıyor. Türkiye operasyonunda ise 16 kişilik bir ekip görev yapıyor.

‘Yunanlılar istiyor’
Yunanistan’da uygulanan kurumlar vergisinin yüzde 20’lerden yüzde 45’e, gelir vergisinin yüzde 35’lerden yüzde 45’e, KDV’nin ise yüzde 18’den yüzde 23’e çıktığı bilgisini veren Çolakoğlu, “Bunun yanı sıra kâr eden şirketten yüzde 20 ek vergi istiyorlar. Yunan işadamları isyanlarda” diye konuştu. Çolakoğlu, operasyonu Türkiye’den yönetme fikrine Yunan ortağın nasıl baktığı sorulduğunda ise yanıtı, “Yunanlılar istiyor” şeklinde oldu.

Hedef, hızlı büyümek

Nintendo için Türkiye’deki satışların Nisan 2010 döneminde Yunanistan’ı ilk kez geçtiğini ileten Hasan Çolakoğlu şöyle devam etti: “Geçmişte Nintendo, Türkiye’de 1 ise Yunanistan’da 5 olurdu. Son dönemde bu oranı 1’e 2’e kadar getirmiştik. 2009 yılı itibariyle 12 milyon euro’luk hacim Türkiye’de, 24 milyon euro’luk satış büyüklüğü Yunanistan bölgesinde gerçekleşti. Hedefte 100 milyon euro büyüklüğe ulaşmak var.”
Nintendo Başkanı Satoru Iwata’nın, şirket olarak önümüzdeki yıllarda ağırlık verilecek pazarlar listesinde Rusya ve Güney Afrika ile birlikte Türkiye’yi de gösterdiğinin altını çizen Çolakoğlu, operasyonun merkezinin Türkiye olmasının ardından bu anlamda önemli gelişmeler yaşanacağını hatırlattı.