Teknoloji NSA, yüz milyonlarca usulsüz telefon kaydını sildi

NSA, yüz milyonlarca usulsüz telefon kaydını sildi

03.07.2018 - 15:38 | Son Güncellenme:

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), 2015 yılına kadar uzanan yüz milyonlarca telefon görüşmesi ve kısa mesajı toplu olarak sildiğini açıkladı. Ajans, NSA analistlerinin "telekomünikasyon servis sağlayıcılarından alınan bazı verilerdeki teknik usulsüzlükleri" tespit ettikten sonra ilgili kayıtların sistemlerinden kaldırıldığını söyledi.

NSA, yüz milyonlarca usulsüz telefon kaydını sildi

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), mayıs ayında "teknik sorunlar nedeniyle" usulsüz olarak erişildiği belirlenen bazı telefon kayıtlarını sildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

NSA'dan yapılan açıklamada, ajansın geçen ay telekomünikasyon şirketlerinden topladığı telefon kayıtlarından bazılarına sistemdeki bir teknik sorun nedeniyle yetki dışı erişildiğinin tespit edildiği, bu sebeple ilgili kayıtların silindiği belirtildi.

Açıklamada söz konusu teknik sorunun giderildiği ve gelecekteki kayıt taleplerinde yeniden ortaya çıkmasının önlendiği ifade edildi.

NSA, 2015'e kadar giden kayıtların Dış İstihbarat İzleme Yasası uyarınca, mahkeme onayıyla toplandığını ancak teknik sorunun ajansın erişime yetkili olmadığı az miktardaki konuşmanın da elde edilmesine yol açtığını kaydetti.

NSA'nin internet ve cep telefonu iletişimini izlemek için geliştirdiği gizli programlar, 2013'te kurumun eski çalışanı Edward Snowden'ın yaptığı ifşaatların ardından kamuoyunda tartışılmıştı.

Haberin Devamı

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, 2017'de NSA'nın kişisel verileri usulsüz olarak edinmesiyle ilgili kuruma dava açmış, dava 4. Bölge Temyiz Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.