Teknoloji Online müzikte saflar tutuldu

Online müzikte saflar tutuldu

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sanal alemin son modası online müzik mağazalarını Apple'ın ardından, Sony ve Wal - Mart gibi dev şirketler de açtı. Sırada ise Dell ve Amazon.com var.

Online müzikte saflar tutuldu

Teknoçağ
ŞÜKRÜ ANDAÇ

Online müzikte saflar tutuldu

Milyonlarca dolarlık pazarı oluşturan online müzik endüstrisinde, başta teknoloji kökenli şirketler olmak üzere dev firmalar birbirleriyle rekabete başladı. Geçtiğimiz yılın ilk yarısında bilgisayar devi Apple Computer’ın iTunes adlı online müzik mağazasını açmasının ardından Sony Connect, Napster ve Rhapsody’nin yanı sıra perakende mağazalar devi Wal - Mart da bu işe girdi.

Şimdi ise sırada bu alana yatırım yapmaya hazırlanan yeni ekonomi devi Amazon.com ve bilgisayar üreticisi Dell bulunuyor. Piyasada yer alan mağazalara bakıldığında, kullanıcı dostu arayüzler, hızlı ve kesintisiz yükleme ile müzik kalitesi gibi özellikler ön planda yer alıyor. Bu mağazaların vitrinlerindeki şarkı rakamı milyona henüz ulaşmış olsa da, henüz tüm şarkılara buralardan ulaşılamıyor. Ancak unutmamalı ki, şu anki müzik portföyleriyle bu mağazaların tamamı yasal.

Pazarın lideri Apple

Geçtiğimiz yıldan bu yana şekillenmeye başlayan online müzik pazarına bakıldığında Apple’ın iTunes mağazası yüzde 70’lik pay ile lider durumda. Firmanın bu servisi aracılığıyla bugüne kadar 100 milyon müzik parçası müzik çalar veya bilgisayarlara yüklendi. Apple yüklenen her bir müzik parçası için kullanıcıdan 99 cent alıyor. Sistemde kullanılan yazılım yaratıcı özelliklere sahip ve son derece dayanıklı. Ancak bu mağazadan yüklenen parçaları Apple iPod’un dışında herhangi bir taşınabilir müzik çalarda kullanmak istediğinizde, şarkıyı AAC formatından MP3 formatına çevirmeniz gerekiyor. Bu arada iPod’ların fiyatı da rakiplerinin biraz üzerinde.

www.connect.com adresiyle faaliyet gösteren Sony Connect aracılığıyla yüklenen parçalar ise yalnızca Sony markalı taşınabilir müzik çalarlarda kullanılabiliyor. Sadece Sony markasını desteklemek üzere kurulan mağazada iTunes’da olduğu gibi 99 cente şarkı yüklenebiliyor.

İnternetten müzik yükleme denilince akla gelen ilk isim olan Napster ise yeni versiyonu olarak adlandırabileceğimiz Napster 2.0 ile, yeniden online müzik pazarında. Mağazanın arşivinde toplam 750 bin müzik parçası yer alıyor. Pazardaki en ucuz mağaza ise parça başına 79 cent ile www.listen.com.
Geçtiğimiz mart ayında faaliyete başlayan Wal - Mart’ın müzik mağazası ise şarkı başına 88 cent fiyat uyguluyor. Parçalar WMA formatında yüklenmekte.

DİJİTAL OYUNCAKLAR

Cep gibi sabit telefon
Siemens Mobile’ın kablosuz DECT telefonu Gigaset C200 Türkiye pazarında piyasaya çıkarıldı. Yeni model sabit telefon sahip olduğu özelliklerle adeta bir cep telefonunu andırıyor. Telefondaki özellikler arasında eller serbest görüşme yapabilme, gelişmiş telefon rehberi, alarm, ajanda, walkie talkie, VIP numara kaydı ve farklı melodi atama yer alıyor. Siemens C200’deki babyphone özelliği ise, evin neresinde olursanız olun bebeğin ağlamasını telefonunuzdan duyabilmenizi sağlıyor. Ayrıca kullanıcı evin dışında olsa bile çocuk sesini başka bir sabit telefona ya da cep telefonunuza yönlendirerek duyabiliyor. Telefonun baz istasyonuna 6 adet el cihazı bağlanarak kullanılabilir. Bu telefonlar arasında 300 metrelik mesafede ücretsiz görüşme de yapılabilmekte.

Nokia’dan yeni oyun
Nokia, cep telefonu ve oyun konsolu özelliklerini bir arada bulunduran N - gage modeli için geliştireceği yeni oyunu tanıttı. Nokia, mobil oyun geliştiricisi Gameloft firması ile yaptığı işbirliği ile Tom Clancy’s Splinter Cell Chaos Theory adlı oyun, 2005 yılının ilk çeyreğinde N - gage oyun platformunda kullanılacak. Yeni oyunda interaktif özellikler ve çoklu oyuncu seçeneklerine üç boyutlu görünümde ekleniyor olacak. N - gage, Bluetooth (10 metre çapınde cihazların kablosuz veri alışverişi yapması) ve GPRS (Hızlı internet erişimi) üzerinden oyun platformunu destekliyor.

Geceye özel dijital
Minton firması tarafından geliştirilen MDC1500 modeli dijital fotoğraf makinesi, 5 milyon piksel çözünürlüğe sahip. Yeni model cihazda 16 MB dahili hafıza bulunuyor. Ancak hafıza kapasitesini SD kart ile yükseltebilmek mümkün. 2560x1920 boyutunda yüksek çözünürlükte resim çekilebilen Minton MDC 1500 4 aşamalı dijital zoom ve makro çekim modunu da desteklemekte. Ayrıca cihazın flaş seçeneklerine açık, kapalı, otomatik ve kırmızı göz önleme modlarının yanı sıra gece çekim modu seçeneği de eklenmiş durumda. TV çıkışıyla televizyona, USB çıkışıyla bilgisayara bağlanabilen Minton MDC 1500’de 1,6 inç ekran var.