Populer Bilim "Onu uzaylılar kaçırdı!"

"Onu uzaylılar kaçırdı!"

28.05.2010 - 21:00 | Son Güncellenme:

NASA'nın uzay aracını gerçekten uzaylılar kaçırmış olabilir mi? Dev gazetenin iddiası böyle diyor...

Onu uzaylılar kaçırdı

Almanya'nın en çok satan gazetesi Bild, ortaya attığı inanılmaz iddia ile ortalığı karıştırdı. İddiaya göre, NASA'nın iki ay önce iletişimi kaybettiği Voyager 2 uzay aracının başına akıl almaz bir şeyler gelmiş olabilir.

Gazete, Voyager 2 uzay aracının 22 Nisan 2010 tarihinde uzaylılar tarafından kaçırıldığını öne sürdü. İki aydır süren tartışmalarda, bilim dünyası zaten ikiye bölünmüş durumdaydı. Bazıları Güneş Sistemi'nin bir ucunda bulunan uzay aracının uzaylılar tarafından kaçırıldığını öne sürerken, NASA cephesi iddiaları şiddetle reddetti.

Peki ama olay nasıl gelişmişti, 1 aylık süreçte neler yaşandı, bu iddialar neden ortaya atıldı? Haberimizin devamında...

Voyager 2'nin başına 1 ayda gelenler...

22 Nisan 2010 tarihinde, NASA'nın Voyager 2 uzay aracının veri iletim sisteminde beklenmeyen bir arıza yaşandı. Uzay aracından sorumlu mühendis ekibi veri akışını düzenlemek için çalışmaya başladı. Ancak veri komutu göndermesinde yaşanan resmi gecikme süresinden dolayı, uzay aracına ilk komutlar 30 Nisan tarihinde gönderilebildi.

6 Mayıs'ta, NASA bilim adamları, Voyager 2 uzay aracının ayarını değiştirerek, veri iletim sistemindeki nedeni bilinmeyen arızayı düzeltmeye çalıştı. Yeni ayara göre, uzay aracının arıza nedeni tespit edilmeye çalışıldığı esnada veri iletmeyi keserek sadece durum raporu göndermeye başladı. Yapılan incelemede, aracın uçuş veri sisteminde arıza olduğu tespit edildi.

12 Mayıs'ta, mühendisler Voyager 2'nin elde ettiği bilgileri düzenleyerek Dünya'ya gönderen uçuş veri sistemi bilgisayarından tam bir veri iletisi almayı başardı. 17 Mayıs'ta ise, NASA'nın California eyaletindeki Pasedana Jet İtiş Gücü Laboratuarları'ndaki mühendisler, veri iletim sistemindeki bozukluğun, Voyager 2'nin bilgisayarındaki bir bit arızasından kaynaklandığını belirtti. Arıza, tek bir hafıza birimindeki işlem değerinin 0'dan 1'e değiştirilmesiyle onarıldı.

... Sorun çözüldü ama tartışması bitmedi

20 Mayıs'ta, arıza gösteren bit işlemi sıfırlanarak Voyager 2'de görülen hasarın onarıldığı belirtildi. 19 Mayıs'ta gönderilen sıfırlama komutlarının bir gün sonra sonuç verdiği açıklanırken, veri aktarımı sisteminin sürekli denetlenmesine karar verildi.

24 Mayıs'ta, NASA mühendisleri, Voyager 2'nin bilgisayarını başarıyla sıfırladıklarını ve uzay aracının rotasından sapmasına neden olan aksaklığı giderdiklerini açıkladı. Ayrıca, yapılan onarım ile 23 Mayıs tarihinden itibaren uzay aracının Dünya'ya düzgün veri transferine tekrar başladığı belirtildi. ABD'nin California eyaletindeki Pasedana Jet İtiş gücü Laboratuarları'nda arızayla ilgilenen mühendisler, Voyager 2'nin Dünya'ya gönderdiği verilerden sorumlu uçuş veri sistemi bilgisayarındaki hatanın düzeltildiğini belirtti.

Hurriyet

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.