Populer Bilim Opportunity görev başında!

Opportunity görev başında!

12.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

NASA’nın Mars’a 3 aylığına gönderdiği ancak 43 aydır görev başında bulunan robotlarından Opportunity, görevinin bilimsel açıdan en zengin bölümü olan Victoria Krateri’ne inişine başladı.

Opportunity görev başında

 

NASA’dan verilen bilgiye göre, Opportunity, yörüngedeki Odyssey uzay aracını röle olarak kullanarak Dünya’ya bilgi gönderiyor. Bu veriler ışığında bir golf aracı büyüklüğündeki robota kumanda eden NASA mühendisleri, Opportunity’yi önce altı tekerleği kraterin duvarında olacak şekilde 4 metre ilerlettiler, ardından da 3 metre kadar geri manevra yaptırdılar.

Aracın güvenli şekilde dev kratere inmesi ve burasının da son görev yeri olmaması için kraterden çıkışının güvence altında olması amacıyla robota böylesine bir manevra yaptıran NASA mühendisleri, Opportunity’nin 12 metreyi aşkın bir yolculuğun ardından krater tabanına ulaşmasını planlıyorlar. NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan Mars robot projesi yöneticisi John Callas, bu yaptıkları manevradan öğrendiklerini değerlendireceklerini ve Opportunity’nin kratere kazasız belasız inebilmesini planlamak için bu bilgiyi kullanacaklarını belirtti. Önümüzdeki günlerde robotun cihazlarını kontrol edecek ve inişe kumanda için gerekli komutları gönderecek mühendisler, inişin birkaç gün süreceğini belirtiyorlar.

Opportunity, kraterin tabanına ulaştıktan sonra başlayacağı uzun soluklu misyonu sırasında, parlak bir kaya tabakası bulunan ve atmosferi ile yüzeyi arasındaki etkileşimin milyonlarca yıl öncesine ait kanıtları bulunduğu tahmin edilen bu kraterin içindeki bir tepede kaya katmanlarını inceleyerek görevine başlayacak. NASA’nın 3 aylığına Mars’a gönderdiği, ancak 43 aydır görev başında bulunan ikiz robotlar Spirit ve Opportunity, iki ayı aşkın süredir devam eden şiddetli toz fırtınalarını sağ salim atlatmışlardı. NASA yetkilileri önceki gün, uzun süredir devam eden toz fırtınasının şiddetini yitirmesi ve havanın açmasının ardından çıkan hafif rüzgarın ikiz robotların güneş panellerindeki tozları temizlediğini ve bataryalarının tam güçle dolmasını sağladığını belirtmişlerdi. Yeri dolayısıyla toz fırtınalarından ikizi Opportunity kadar etkilenmeyen Spirit adlı diğer robot ise adına "Home Plate" (Yurt Düzlüğü) denilen ve lav ile su karışımı bir toprağın kanıtlarının yer aldığı kaya katmanından oluşan bölgede uzun süredir bulunuyor.