Oyun Oyuncu gözüyle Yıldız Savaşları...

Oyuncu gözüyle Yıldız Savaşları...

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yıldız Savaşları'nın yaratıcısı Lucas, film ve oyunları 350 milyon dolara kurduğu teknoloji merkezinde aynı platformda geliştiriyor. Serinin son filmi Sith'in İntikamı oyun versiyonuyla da pazarda.

Oyuncu gözüyle Yıldız Savaşları...

Teknoçağ
ŞÜKRÜ ANDAÇ

Milliyet
1977’de başlayan Yıldız Savaşları (Star Wars) serisi altıncı bölümüyle son buluyor. George Lucas’ın yarattığı bu epik film dizisi farklı dünyaları, ırkları, hayal gücü ve görsel efektleriyle sadece sinema dünyasında değil, bilgisayar oyunları dünyasında da bir çığır açtı. Filmlerin yaratıcısı George Lucas, 1971’de kurduğu Lucas Film şirketinin ardından, 1982’de kurduğu LucasArts şirketiyle de, Yıldız Savaşları macerasını sinema perdesinden bilgisayar ekranına taşımaya başladı.

350 milyon dolarlık üs
Lucas’ın Kaliforniya’da 350 milyon dolar harcayarak adeta bir teknoloji üssü olarak kurduğu ve bin 500 kişinin çalıştığı merkezde, film ve oyun bölümü aynı teknolojiyi paylaşıyor. Bu sayede final filmi olan Sith’in İntikamı, hemen oyun olarak da piyasaya sürüldü. Geçmişte ise oyunlar, filmlerin ardından geliyordu.

Bu arada son filmin yapım aşaması adeta rekor kırdı. Tayland, İngiltere, Çin, Tunus, İsviçre, İtalya gibi birçok ülkede yapılan çekimler sadece 53 gün sürerken, montaj ve efektlerin yapımıyla filmin tamamlanması yani stüdyo aşaması iki yıl sürdü. 1977’den bu yana Yıldız Savaşları görsel efekt açısından da büyük gelişme kaydetti. İlk bölümde sadece 360 efekt kullanılırken son film için 2 bin 200 özel efekt kullanıldı. Filmdeki tüm bu içerik ve teknolojik gelişme oyun versiyonuna da yansıdı.

Lego versiyonu da var

Seri altı filmden oluşmasına rağmen, Yıldız Savaşları konseptini ve karakterlerini konu alan onlarca oyun yapıldı. Sadece, çocuklar için tasarlanan ‘Lego Star Wars’, Eidos firması tarafından geliştirildi. Filmler giderek daha çok bilgisayar oyununa benzerken oyunlar da sinematografik hale geldi. Oyunlar sadece bilgisayarlara değil, giderek daha popüler hale gelen Sony PlayStation ve Microsoft XBox konsollarına da uygun hale getirildi. Altıncı bölümüyle son bulan Yıldız Savaşları macerası için, bu oyunlar arasından altısını seçtik.

Altı film, altı oyun

Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
PC, XBox
Star Wars Republic Commando
PC, XBox
Star Wars: Battlefront
PC, PS2, XBox
Star Wars Galaxies: An Empire Divided
Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
PS2, XBox
Lego Star Wars
PC, PS2, XBox

e - YORUM

e - NET
Final maçına ‘net’ hazırlık
25 Mayıs’ta Milan – Liverpool arasında İstanbul’da oynanacak Şampiyonlar Ligi final maçına, futbolcular kadar kulüplerin internet siteleri de hazır. Her iki kulübün resmi internet sitesinde, İstanbul ve maçla ilgili detaylı bilgilerin bulunmasının yanı sıra, final için hazırlanan özel ürünler de satılıyor. Kulüpler böylelikle final maçını gelire dönüştürmeyi de başarıyor. Hatta İtalyan Milan’ın İstanbul için hazırlayıp satışa çıkardığı özel formalar bitmiş durumda.
www.liverpoolfc.tv
www.acmilan.com