Teknoloji Haberleri PC'niz ne kadar hızlı? Ölçün!

PC'niz ne kadar hızlı? Ölçün!

02.06.2010 - 11:15 | Son Güncellenme:

Bilgisayrınızın hızını ve gücünü ölçmek istiyorsanız, işte ulaşabileceğiniz en iyi 5 ücretsiz araç!

PCniz ne kadar hızlı Ölçün

Bilgisayarınızn ayarlarıyla oynadıktan sonra, bu yaptıklarınızın işe yarayıp yaramadığını nasıl ölçersiniz? Elbette benckmark testleriyle.

Sizler için 5 ücretsiz benchmark yazılımı bir araya getirdik. Bu uygulamalar ile sisteminizin ilk ve değişikliklerden sonraki halini ölçerek karşılaştırma yapabilirsiniz.


FRAPS

En popüler ücretsiz uygulamalardan birisi olan FRAPS, sentetik ölçüm yapmaz. Aslında bir test yazılımı da değildir, sadece sisteminizin o an ne kadar hızlı çalıştığını size gösterir.

Kullanımı çok basittir, açıp oyun oynamaya başlarsınız ve saniyede gösterilen kare sayısını seyredersiniz. Oyunun ayarlarını değiştirerek ideal bir performans yakalayabilirsiniz.

Download: FRAPS

SuperPi

Bilgisayarınız çok güçlü olabilir ama yine de onun gücünü sonuna kadar kullanacak bir işlem bulunur; bu basit bir matematik işlem olsa bile!

Pi'yi 32 milyonuncu basamağa kadar hesaplatan SuperPi, bilgisayarın işlemci hızını ölçmeye yarayan bir araçtır.

Ekran kartı gibi oyuncuları ilgilendiren bir parçayı test etmese de, özellikle overclock öncesi ve sonrası testler için oldukça gereklidir.

Download: SuperPi

3DMark 06 / PCMark 05

Futuremark bilgisayar testleri konsujnda uzmanlaşan bir firmadı. Profesyonel testlerde kullanılan 3DMark ve PCMark ölçümleri bu araç ile yapılır.

En iyi ve en gerçekçi sonuçları, yeni işlemcilere göre hazırlanmış son sürümler sağlar. Ancak son sürümleri tam profesyonel yazılımlar olarak ücretlidir. Eski sürümler ise ücretsiz olarak sunulur.

Bu eski sürümler de son kullanıcının işine yarayacaktır. 3DMark testleri ekran kartına odaklanır ve oyun performansını gözler önüne serer. PCMark ise genel PC performansını ölçer.

Downlad: 3DMark ve PCMark

Novabench

Novabench benzer uygulamalardan ayrı olarak, normal haliyle ücretsizdir. Ayrı bir ücretli sürümü yoktur.

İşlemci hızı, 2D grafik performansı, sabit disk okuma ve yazma hızı testleriyle ev ya da ofis PC'nizi değerlendirmek için çok yararlıdır. Genel işlerinizi yaparken, günlük kullanımda alacağınız performansı ortaya koyar.

Bir SSD'ye ihtiyacınız olup olmadığını anlamak için çok yararlıdır ama oyun performansına yönelik özel testler yoktur.

Download: Novabench

SiSoft Sandra

Sandra: System Analyzer, Diagnostic and Reporting Assistant'ın kısaltması olan bir isim.

Tam kapsamlı bir benchmark yazılımı olan Sandra ile bilgisayrınızın bütün detaylarını öğrenebilirsiniz ve ücretsiz bir sürümü de bulunmaktadır.

Hafıza bantgenişliğinden tutun da, ağ performansınıza ve güç verimliliğine kadar birbirinden ilginç testler yapmanıza imkan tanır. Bütün bu testlere referans değerleri de sunuyor.

Bağlantı: SiSoft Sandra


Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.