Teknoloji Podcast ile medyaya hükmedin

Podcast ile medyaya hükmedin

25.04.2006 - 08:38 | Son Güncellenme:

Sevdiğiniz televizyon ve radyo programlarını kaçırmaktan mı şikâyetçisiniz? Podcast ile bu dert kısıtlı bir içerik için olsa da ortadan kalkıyor. 18 bin program parmaklarınızın ucunda

Podcast ile medyaya hükmedin
Radikal

Birçok iş dünyası dergisi onu 2005 yılının en iyi fikirleri arasına koydu. Dünyanın her yerinden yüzlerce medya kuruluşu ucundan tutmak için yatırım yaptı. Milyonlarca dolar risk sermayesi topladı. Milyonlarca internet kullanıcısı şimdiden tutkunu haline geldi... Amerikan Sözlüğü'nün '2005'in kelimesi' olarak seçtiği 'podcast' kavramından bahsediyoruz.

Yeni nesil blog mu?

Aynı sözlüğün açıklamasına göre podcast 'Radyo yayını ya da benzer bir programın internetten çekilebilir ve kişisel ses cihazlarından dinlenebilir hale gelmesini sağlayan sayısal (dijital) kayıt' anlamına geliyor. Eline mikrofon geçiren herkesin radyo programı sahibi olması ve milyonlarca internet kullanıcısına seslenmesi ya da sesli blog olarak da düşünülebilir. Şu anda 18 binden fazla kişi podcast formatında radyo ve televizyon yayını yapıyor. Kaydedilen bölüm sayısıysa 534 bini geçmiş. Özetle bir teknoloji trendi almış başını ilerliyor.

Podcast sisteminde web üstünden istediğiniz bir televizyon ya da radyo programına abone oluyorsunuz. Her yeni bölüm yayımlandığında bilgisayar otomatik olarak bağlanarak çekiyor. Ardından o yayını ister cep telefonunuzda, isterseniz de bilgisayarınızda izleyip dinleyebiliyorsunuz. Böylece program kaçırma gibi bir sorun da kalmıyor. Hatta zamanla sadece istediğiniz programlardan oluşan size özel bir yayın akışının sahibi olmanız da mümkün.

Türkiye'de ilk bahsi 24 Ocak 2005 tarihli Sanal Alem sayfasında geçen podcast konusunda Türkiye geç de olsa etkin adımlar atmayı başardı. CNN Türk mart ayının sonuna doğru başlattığı podcast yayınıyla sadece Türkiye'nin değil, dünyanın bu alandaki en büyük girişimi olma unvanını kazandı. 36 programını birden podcast olarak yayımlayan CNN Türk'ün hava durumundan haberlerine, belgesellerinden spor programlarına kadar onlarca programı bu sayede hem internette her an erişilir şekilde arşivleniyor, hem de televizyonun yayın akışına bağlı kalmadan takip edilebilme şansına sahip oluyor.

Ay başında Kanal D de podcast yayıncıları arasına katıldı. Ana haber bülteni, '32. Gün' programı, 'Dans Eder misin' yarışması ve 'Canlı Canlı' adlı magazin programlarının tüm bölümlerini abone olarak istediğiniz şekilde takip etmeniz mümkün.