Teknoloji PTT’de e- telgraf dönemi

PTT’de e- telgraf dönemi

21.10.2008 - 12:04 | Son Güncellenme:

Konya PTT Başmüdürü Hakkı Altuntaş, yurdun kurtulmasında önemli bir yere sahip olan telgrafın kullanımında, iletişim teknolojileri geliştikçe azalma olduğunu söyledi.

PTT’de e- telgraf dönemi

Telgrafın kullanımını yaygınlaştırmak için ‘e- telgraf’ hizmetine başladıklarını belirten Altuntaş, sistem sayesinde internet üzerinden kendilerine gönderilen metnin, telgraf olarak alıcıya ulaştırıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Telgrafın, Kurtuluş Savaşı yılları ve daha öncesinde en çok kullanılan iletişim araçlarından biri olduğunu vurgulayan PTT Konya Başmüdürü Hakkı Altuntaş, şöyle konuştu:
“Telgraf, ülkenin kurtuluşunda önemli bir yer tutmuştu. Ama, daha sonra iletişim teknolojileri arttıkça, haliyle kullanımı açısından bir azalma görüldü. Ancak, telgraf halen devletimiz kurumları arasında geçerli vesika ve belge olarak kabul edildiğinden birçok resmi kurum ve kuruluş tarafından kullanılıyor. Ayrıca kutlamalarda kullanıyor. İletişim araçları ne kadar gelişirse gelişsin, vatandaşın telefon etmesi ya da bir mesaj göndermesi karşı tarafa bir kutlama mahiyetinde biraz daha basit kalacağı düşüncesiyle telgraf tercih ediliyor.”
Teknolojik gelişmeye ayak uydurmak için PTT Genel Müdürlüğü’nün ‘e-telgraf’ sistemini başlattığını belirten Altuntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vatandaşlarımız interneti yoğun olarak kullanıyor. Bunun için e-telgraf’ dönemini başlattık. Vatandaşımız internet üzerinden bize telgraf metnini ilettiğinde, biz o metni karşı tarafa telgraf olarak verme imkanına sahibiz. Böylece teknolojinin dışında kalmadan vatandaşımıza telgraf hizmetini vermeye devam ediyoruz.”
Telgrafın yine kelime sayısına göre ücretlendirdiğini kaydeden Altuntaş, belki bir telefon görüşmesine verilen para kadar telgraf hizmetini sunduklarını sözlerine ekledi, “Biz telgraf hizmetinin devamlılığının olması gerektiğini kabul ediyor ve düşünüyoruz” dedi.
E- telgraf için PTT’nin internet sitesi üzerinden metin gönderiliyor. Daha sonra, PTT görevlileri metni gönderen kişiyi telefonundan arayarak onay aldıktan sonra telgraf yerine ulaştırılıyor. 1.5 YTL asgari ücret, 10’uncu kelimeden sonra her kelime için 15 YKr olan ücret, göndericinin telefon faturasına yansıtılıyor.