Teknoloji Red Dead Redemption 2 inceleme: Tüm zamanların en iyi açık dünya oyunu

Red Dead Redemption 2 inceleme: Tüm zamanların en iyi açık dünya oyunu

03.11.2018 - 10:50 | Son Güncellenme:

Red Dead Redemption 2 (RDR2), içinde kaybolmak için son derece kolay, çünkü sizlere şaşırtıcı derecede etkileyici bir dünya sunuyor. At sürmek, vahşi batı hayatını hissetmek dışında manzaranın etkileyiciliği, sizi öldürmeye istekli hayvanlar, hırsızlar oyunda bolca mevcut. Red Dead Redemption 2’de yapabileceğiniz o kadar çok şey bulunuyor ki, hikayeyi devam etmeden de eğlenebilir ve atmosferin tadını çıkartabilirsiniz. O halde 8 yıl sonra gelen Red Dead Redemption 2 ile vahşi batı hayatına kaldığımız yerden devam edelim…

Red Dead Redemption 2 inceleme: Tüm zamanların en iyi açık dünya oyunu

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Mükemmel oyun yapmak cidden zor. İyileştirme için her zaman neden var. Ancak bu incelemeyi yazmaya oturduğumda, Red Dead Redemption 2 ile ilgili şikayette bulunmak için çok uğraştım . Rockstar'ın en yeni açık dünya oyunu, gerçekten benzersiz bir başyapıt. Her açıdan gerçekten çarpıcı. RDR2, Rockstar’ın en gelişmiş oyunu olmasının dışında bu konsol neslinin de belirleyici oyunu.

Rockstar'ın en büyük işi, diğer açık dünya oyunlarından çok daha iyi görünüyor. Stüdyo teknolojiyi gelecekten getirmiş gibi hissettiriyor. RDR2’deki dünya nefes kesici, animasyonlar son derece detaylı, silahlar tatmin edici, ilerleme açısından ise bazen stratejik davranmak gerek.

RDR2, yeni mekanikler ve sürprizleri tabii ki de beraberinde getiriyor. Van der Linde çetesinin iddialı ve hareketli hikayesi, başka hiçbir açık dünya oyununun yönetemediği biçimde ustalıkla işleniyor.

Haberin Devamı

Red Dead Redemption 2 beklentileri aşmakla kalmıyor, aynı zamanda onları havaya uçuruyor. Oyun ortamı bir bütün olarak ilerliyor. Tüm parçalar - hikaye, oyun, karakterler, dünya, sistemler, animasyonlar, yön ve müzik - neredeyse kusursuz bir deneyim oluşturmak için bir araya geliyor.

Red Dead Redemption 2 inceleme: Tüm zamanların en iyi açık dünya oyunu

İlk oyundan 12 yıl öncesine gidiyoruz

Red Dead Redemption 2, 19. yüzyılın sonlarında geçiyor ve Van der Linde çetesi üzerine kurulu. İlk oyundan 12 yıl öncesini konu alan oyunda başlangıç noktası, Van der Linde çetesinin ilk oyunda da yer alan Blackwater kasabasındaki başarısız soygun girişimi. Köşeyi dönmeyi beklerken işler sarpa sarıyor ve çetenin peşine, hem kanun adamları hem de kelle avcıları düşüyor. Başrolde yer alan ve Dutch’ın sağ kolu Arthur Morgan ile hem vahşi batının zorluklarıyla mücadele edecek, hem çetenin güvenliğini sağlayacak hem de peşinizdekilerden kurtulacaksınız.

Fragmanları izlediyseniz, Arthur'un Dutch’ın liderliğinden rahatsız olacağını biliyorsunuz. 23 üyeli çetede, giderek artan bir huzursuzluk var. Ancak bu, daha iddialı bir masalın başlangıcı. Sadakat veya ihanet, aşk veya aile, doğru veya yanlış arasındaki gri alan temalarını oyunda derinlemesine göreceksiniz. Vereceğiniz kararlar, hikayeyi ve karakterleri anlamanızı gerçekten şekillendirecek, ilginç bir destana imza atacaksınız.

Haberin Devamı

Arthur Morgan, şimdiye kadar ki en iyi oyun liderleri arasında. Motivasyonu yüksek, hırslı ve kesin olarak anlaşılması zor bir adam. Onu kısmen kendiniz de bir kalıba sokabilirsiniz ama oyunda o kadar çok şey var ki siz de onun gibi düşünmeye başlıyorsunuz.

Red Dead Redemption 2 inceleme: Tüm zamanların en iyi açık dünya oyunu

İlk oyundaki başkarakterimiz John Marston’ın dışında Dutch çetesinden Bill Williamson, Dutch Van Der Linde, Uncle, Javier Escuella, Jack Marston ve Abigail Marston gibi karakterleri RDR2’de de göreceksiniz. RDR2, her biri olağanüstü oyunculuk gösterileri ve mükemmel diyaloglarıyla sizi büyüleyecek karakterlere sahip.

Hikaye, her bir göreve, karakterlere ve mekana ışık tutarak, çoğu açık dünya oyunundaki eksiklikleri ortadan kaldırıyor.

Marvel's Spider-Man gibi yıldız açık dünya oyunları bile hikayeye katkıda bulunmayan veya tekrarlayan birkaç can sıkıcı göreve sahip. RDR2, 100’den fazla hikaye görevini kusursuz bir şekilde eyleme dahil ediyor.

Haberin Devamı

Banka soygunları, bar kavgaları, vahşi hayvanlar ile karşılaşmalar, vahşi batı avcıları gibi hareketli anlar dışında balıkçılık gibi daha sessiz olaylarla da karşılaşacaksınız. Bir hedefe at ile gitmekten artık bahsetmiyorum. Atı çok kızdırırsanız çifteyi de yiyebilirsiniz. İçeride 80 ya da 90 görevin olduğunu söylemek mübalağa yapmak değil, bir sonraki görevin size ne getireceğini gerçekten bilmiyorsunuz.

Red Dead Redemption 2 inceleme: Tüm zamanların en iyi açık dünya oyunu

Altı patlar tabii ki de belinizde

Kuşkusuz, herkes Rockstar oyunundaki hikaye dışında silahları da umursuyor. Red Dead Redemption 2, aksiyon dolu anlarda da harika hissettiriyor. İster tüfeğinizle bir grup suçluyu dize getirin, ister bıçakla sinsice birini öldürün, ya da atınızı kırlarda gezdirin, vahşi batı tarzı her yönüyle iliklerinize işleyecek.

Zamanınızın büyük bir kısmı çatışmalarda harcanabilir. Oyun 1899 yılında geçiyor, bu yüzden eski zaman av tüfeği, normal tüfek, altı patlar gibi silah çeşitleri sizlere sunulanlar arasında yer alıyor. Bu silahları silah dükkanlardan özelleştirebilirsiniz. Namludan kabzadaki oymalara kadar özelleştirme seçenekleri var. Ayrıca bazı görevlerde yay ve ok da olacak. Şunu da belirteyim avınızı silah yerine okla öldürürseniz postu daha pahalıya satabilirsiniz.

Haberin Devamı

Geliştiriciler, eski silahların sesini, görünüşünü ve ateşleme sistemlerini oyuna yansıtmak için epey uğraşmış. Keskin nişan alma için Dead Eye sistemi var. Dead Eye, kısa süreliğine zamanı yavaşlatıyor. Böylece daha sağlıklı hedef alınabiliyor. Dead Eye barınız yeteri kadar doluysa birden fazla hedefi işaretleyip, tüm hedefleri bir anda aşağı indirebilirsiniz. Siz yine de Dead Eye özelliğini idareli ve gerektiği anlarda kullanmaya özen gösterin. Çünkü kalabalık çatışmalarda epey işinize yarayacak.

Tabancanızın gücü zayıfsa bir an önce yükseltmeye odaklanın. Bir düşmanı diz kapağından vurduğunuzda yere düşecek ama ölmeyebilir. Onları tüfeğinizle göğsünden vurduğunuzda ise geri gidecekler. Ancak başlarından vurursanız bez bebek gibi düşecekler.

Çatışma sırasında ateş ettiğinizde, bir at, düşmanınızın önünden geçerse ölümü engelleyebilir. Ölü vücutlarda mermilerin çıkış izlerini bile görebilirsiniz. Hatta ceketteki kan damlacıkları da belli oluyor.

Red Dead Redemption 2 inceleme: Tüm zamanların en iyi açık dünya oyunu

RDR2, çoğu üçüncü şahıs nişancı oyunları gibi bir sisteme sahip. Bu bakımdan, tekerleği yeniden icat etmiyor, ancak ateşli silahlar ve Dead Eye sistemi iyi çalışıyor.

Silahlar savaşın sadece ufak bir parçası. Silahınızı düzenli olarak yağlayarak temizlemelisiniz. Ayrıca, üç ana statünüz var: Sağlık, dayanıklılık ve Dead Eye.

Eğer yemek yemeyi unutursanız, Arthur kilo kaybediyor. Bir grup haydut tarafından ölümle sonuçlanan uzun bir yürüyüşe çıktıktan sonra hasara daha duyarlı hale gelebilirsiniz. Kıyafetlerinizi de, iklim koşullarına uygun şekilde giyinmelisiniz. Bunlar istatistiklerinizi de etkiliyor. Bu yönden de aslında tam bir hayatta kalma oyunu.

Hikaye boyunca yanınızda olacak en büyük yol arkadaşınız atınız. Onun da bir sağlık ve dayanıklılık çekirdeğine sahip olduğunu unutmayın. Atların çok sert koşması, onların çıldırmasına ve sizi yere atmasına neden olabilir. Eğer atınız ölürse, yeni bir tane almalısınız. Atınızı kaybetme riski, güvenilir hayvanınızla olan ilişkinizi vurguluyor. Atınızın idare edebileceği manevraları etkileyen bir bağ sistemi bile var. Kirlendiğinde temizliğini yapmalı, zaman zaman sevmeli ve karnını doyurmalısınız.

Red Dead Redemption 2, bu dünyayı kendi tarzınızda deneyimlemenize olanak sağlıyor. Bir ölçek, dünyadaki herkesin size nasıl davrandığını belirliyor. Masumları öldürürseniz, kasaba halkı tarafından bir tehdit olarak görüleceksiniz. Kasabada Arthur hakkında yapılan olumsuz yorumlara da kulak misafiri olabilirsiniz. Yaptığınız olumsuz hareketler, kasaba halkını korkutabilir veya kızdırabilir. Bu harika nüanslı bir sonuç sistemi. Assassin's Creed: Odyssey gibi diğer birçok oyun, seçim tabanlı sisteme sahip. Burada, seçimleriniz oyun dünyası boyunca görünür hale geliyor.

Red Dead Redemption 2 inceleme: Tüm zamanların en iyi açık dünya oyunu

19. yüzyıl da geçse de gelecekten gelmiş gibi

Oyunda Amerika’nın bir zamanlar içinde olduğu durumu betimlemenin dışında, harika hikaye, oyunlar ve görevler var. RDR2'nin sizi orjinalinden daha da ileriye götüren dünyası, büyüleyici detaylar sunuyor.

Geniş ve baş döndürücü bir manzara sizleri bekliyor. Bunların çoğu, ağaçlar, tepeler, küçük su birikintileriyle dolu açık arazi. Her biri inkar edilemez şekilde görkemli olan birkaç küçük kasaba ve birkaç sanayileşmiş yer de var, ama çoğu doğal dünya. Başlangıçta benzer şekilde görünüyor diyecekseniz ama her alanın ne kadar benzersiz olduğunu oyunda ilerledikçe fark etmeye başlayacaksınız.

Kaybolursanız, etrafınızdaki insanlar, doğru yönü işaret ederek size yardımcı olabilirler. Mini haritayı da kullanabilirsiniz, ancak çoğu zaman buna ihtiyacınız olmayacak.

Çok güzel detaylar da var. Çimler gür, çiçekler rengarenk ve esintiyle sallanıyor, ağaçlardaki çatlakları bile görebiliyorsunuz. Dağlardaki kar, atınızın toynaklarından tek tek düşüyor. Eğer zeminde yuvarlanır ve çamur içinde kalırsanız, kuruduktan sonra kıyafetlerinizin renk değişimini de izleyebilirsiniz.

RDR2'deki her karakterin animasyon ve yüz hareketleri oldukça etkileyici. Parmağın ince seğirmeleri ve hafif yüz hareketleri bile inanılmaz gerçekçilikle işlenmiş. Arthur'un sakalları ve saçı zamanla uzuyor. Bu yüzden tıraş olmanız, berbere gitmeniz ve temiz görünmek istiyorsanız yıkanmanız gerek. Yorgun ve kirli olup az beslenirseniz, Arthur'un vücut hareketlerindeki yorgunluğu ve yüzündeki çökmeyi çok net görebilirsiniz.

Kısaca hiçbir detay küçük görülmeyip, üzerinde çalışılmış. Bunun için Rockstar tüm zamanların en gerçekçi video oyununu yarattı diyoruz. Bu sonuca varmak sadece birkaç dakika sürüyor. Ancak oynadıkça şaşırtıcı yeni detaylar buluyorsunuz. Assassin's Creed: Odyssey ve God of War da dahil olmak üzere, 2018'de açık dünya tarzında bazı yeni oyunları gördük. Her ikisi de etkileyici ama RDR2'nin dünyası hem daha büyük hem de eşsiz detaylara sahip.

Red Dead Redemption 2 inceleme: Tüm zamanların en iyi açık dünya oyunu

Kaç saatte biter dediğinizi duyar gibiyim

Oyunun 93GB olduğunu belirtip, oynanış süresine geçiyorum. Ana hikaye sizi en az 50 saat boyunca meşgul edecek. Ancak yolculuğunuz sırasında bolca seyahat edip, yan görevlerle de uğraşacaksınız. Hatta yan görevler yüzünden uzun süre ana hikayeye dokunmak istemeyebilirsiniz.

Para için şehirde ilan edilen kelleler peşinde koşabilirsiniz. Tren soygunları da çoğu zaman en iyi yol olabilir. Çünkü zengin insanlar trene biniyor.

Red Dead Redemption 2 inceleme: Tüm zamanların en iyi açık dünya oyunu

Daha masum bir eğlence için, canlı aksiyon gösterileri ve animasyonlu şovları izlemek için şehirlerdeki tiyatrolara gidebilirsiniz. Poker ve Five Finger Fillet (bıçak oyunu) gibi çeşitli masa oyunları RDR2'de yaşayabileceğiniz aktivitelere katkıda bulunuyor. Poker bağımlılık yapıyor dikkatli olun!

Tamamlama meraklıları için, 100'den fazla Cigarette Cards toplayabilir, yaklaşık 200 bitki ve hayvanı keşfedebilir ve oyundaki pek çok kutuyu keşfedebilirsiniz.

Red Dead Redemption 2 inceleme: Tüm zamanların en iyi açık dünya oyunu

Sonuca bağlıyorum...

Red Dead Redemption 2 tüm zamanların en iyi oyunları arasında ve muhteşem bir açık dünya oyunu. Dünyası, eşsiz detaylar sunuyor, savaş mekaniği son derece iyi ve hikaye bir AAA oyununda en iyiler arasında.

RDR2, yoğun, sekiz yıllık üretim programının tüm özelliklerini taşıyor. Şu andan itibaren, oyun tasarımının mevcut zirvesini temsil ediyor.

Eleştirim var mı? Tabii ki de. Oyunun haritası oldukça büyük ama hızlı seyahat yok.

Ana hikaye yaklaşık 50 saat sürüyor. Ancak dünya, yapılacak şeyler ve keşfedilecek yerlerle dolup taşıyor. Yan görevleri yerine getirmek ve eğlenmek için 100 saatten fazla zaman harcayabilirsiniz. Oyunu baştan sona FPS kamera açısı ile oynayabiliyorsunuz.

Şunu da belirteyim, oyunu hem PS4 Pro'da hem de PlayStation 4 Slim’de oynadım. İki cihaz arasında çözünürlük haricinde göze çarpan hiçbir fark olmadığının altını çizeyim.

Red Dead Redemption 2 satın alınır mı derseniz, hemen gidip alın derim.

ARTILARI

  • Sağlam hikaye, karakterler ve diyaloglar
  • Yüksek detay seviyesi
  • Heyecanlı görevler
  • özelleştirebilir silahlar
  • İlgi çekici faaliyetlerle dolu canlı, gerçekçi dünya

EKSİLERİ

  • Hızlı seyahat yok
  • Balıkçılık mekaniği bir süre sonra biraz sıkıcı oluyor