Teknoloji Haberleri Sabit diskler 50 yaşında...

Sabit diskler 50 yaşında...

28.08.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kullandığımız sabit disklerin ilkinin 50 yıl önce 13 Eylül 1956'da yapıldığı bildirildi

Sabit diskler 50 yaşında...

Sabit disk teknolojileri firması Seagate'den yapılan açıklamada, günümüzdeki örnekleriyle karşılaştırıldığında devasa boyutlarda olan ilk cihazın, 2 buzdolabı büyüklüğünde ve 1 ton ağırlığında, büyük boyutlarına karşın ilk sabit diskin sadece 5 megabayt, yani ortalama bir mp3 dosyası kadar kapasiteye sahip olduğu belirtildi.

Açıklamada, aradan geçen 50 yılda sabit disklerin, büyük bir ilerleme kaydederek avuç içine sığabilecek kadar küçüldüğü ve video, film, oyun, müzik gibi yüzlerce gigabayt'lık dijital datayı saklayabilecek kapasiteye ulaştığı kaydedildi.

50. yılında sabit disklerin, geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde, PC'lerden iPod'lara, cep telefonlarından dijital video kameralara kadar dijital içeriğin oluşturulduğu, saklandığı ve paylaşıldığı her türlü cihazda kullanıldığı ve günümüzün bilgi eksenli dünyasının merkezinde yer aldığı bildirilen açıklamada, sabit disk endüstrisinde önümüzdeki 5 yıl içerisinde şu ana kadarki 25 yıllık üretiminden daha fazla sayıda cihaz üretilmesinin beklendiği belirtildi.

Seagate, verilerin üst üste dikey olarak sıralanması ve dolayısıyla aynı alana daha çok bilgi depolanması olarak özetlenebilecek dikey kayıt teknolojisini kullanarak geçtiğimiz aylarda 750 GB'lık sabit diskleri piyasaya sürmüştü.