Teknoloji Samsung Galaxy S9 Plus detaylı inceleme: Satın almaya değer mi?

Samsung Galaxy S9 Plus detaylı inceleme: Satın almaya değer mi?

09.04.2018 - 11:03 | Son Güncellenme:

Büyük boy 6.2 inçlik kavisli ekranı ve düşük ışık odaklı çift lensli kamerasıyla dikkat çeken Samsung Galaxy S9 Plus, şu an piyasada satın alabileceğiniz Android işletim sistemli en iyi akıllı telefonlardan biri. Elbette, geçen seneki S8 Plus gibi görünüyor, ancak parmak izi sensörünün konumu ve hoparlörler düzeni değiştirilmiş. O halde daha fazla vakit kaybetmeden sizleri Galaxy S9 Plus incelememizle baş başa bırakıyorum.

Samsung Galaxy S9 Plus detaylı inceleme: Satın almaya değer mi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Samsung Galaxy S9 Plus geçen yıl incelemesini yaptığımız S8 Plus’ın bazı yönlerden üzerinde özelliklere sahip, aynı zamanda S8 Plus’ta gördüğümüz birkaç sorun da çözülmüş.

Tasarımda çok fazla şey değişmedi. Yine de S9 Plus, iPhone X ve Google Pixel 2 ile rahatça rekabet edecek türden bir telefon. S9 Plus, arkada çift objektifli kameradan yararlanıyor ve geçen yılki Note 8 ile aynı telefoto yeteneklerini sunuyor. Video konusunda saniyede 960 kare ile süper ağır çekim seçeneğiniz de var.

Samsung'un Apple'ın Animoji’sine cevabı AR Emoji özelliği oldu ama pek heyecanlanmayın, ileride bu konuya da değineceğim.

Samsung geçen yılki telefonlarla ilgili olumsuz geri bildirimleri dinlemiş ve arkadaki parmak izi sensörünü konumunu değiştirmiş. Daha doğal bir yerde. S8 Plus'ın bir başka eksikliğini de ele alan Samsung, sonunda en iyi ses kalitesi için amiral gemisi telefonlarına stereo hoparlörler koymuş.

Haberin Devamı

Piyasanın en pahalı akıllı telefonları arasında yer alan Galaxy S9 Plus’ın detaylı incelemesi sizlerle.

Ekranın köşelerine dokunmak için parmaklarınızı uzatmak zorunda kalabilirsiniz

Samsung'un geçen sene 'S' serisiyle yaptığı radikal dönüşüm, akıllı telefon tasarımında yeni bir trendin başlangıcıydı. Önceden kalın çerçeveli telefonları piyasa görsek de, hiçbiri Samsung’un uygulaması kadar doğal ve iyi düşünülmüş bir şey gibi görünmüyordu. LG G6’da çevreleri inceltti ama Galaxy S8 kadar olamadı.

Samsung'un daha küçük bir gövdede daha büyük bir ekrana geçişi aslında işe yaradı. Öyle ki, herkes iPhone X'in çentiğini kopyalamış gibi görünse de, Samsung geçen sene gördüğümüz tasarımın neredeyse aynısını yaptı. Yine de birkaç değişiklik var.

Ekranın iki ucundaki çerçeve (şeritler) artık olarak daha ince, alüminyum daha sert ve Gorilla Glass 5 kaplı kasa biraz daha ağır. Ekran kasa oranı yüksek olduğundan cihazı yere düşürdüğünüzde sağ çıkması zor. S8 Plus’a (173 gram) nazaran ağırlık arttığından S9 Plus’ı (189 gram) kullanırken daha dikkatli olun.

Muhtemelen, en büyük tasarım değişikliği parmak izi tarayıcının konumlandırılması. Kamera sensörünün yanına yerleştirilmek yerine, şimdi bunun altında oturuyor. Sonuç olarak kullanması daha kolay. Aynı zamanda sensörün boyutu eski modele göre daha küçük. Alışmak belki birkaç gününüzü alabilir.

Haberin Devamı

Galaxy S9 Plus, geri dönüştürülmüş tasarımına rağmen hala harika görünüyor. Ekrandaki kavisli kenarların hayranıyım ve camın arkaya ulaşarak elinize tam olarak oturması oldukça güzel bir his. S9 Plus, büyük bir telefon, küçük ele sahip kullanıcılar telefonu kullanırken biraz sıkıntı çekebilir. O yüzden tercihlerini S9’dan yana kullanmaları mantıklı bir seçim olacaktır.

Arkada çift kamera sistemi, kalp atış hızı sensörü ile birlikte Samsung logosu var ve bu temiz bir görünüm sağlamış. Siyah ünite,parmak izi, ve yağ lekelerini epey belli ediyor. Adeta bir leke mıknatısı gibi.

Telefonun solunda Bixby ile ses kontrol tuşları; sağında güç tuşu; altında 3.5mm kulak girişi, hoparlör (stereo) ve USB Type-C bağlantı noktası; üstünde ise SIM ve microSD kart girişi yer alıyor.

Haberin Devamı

Ekstra tuşunu sadece sanal asistan için kullanılabileceğimden hoşlanmıyorum. Bir günlük kullanımdan sonra tamamen kapattım. Bixby, Samsung için büyük bir itici güç olmaya devam ediyor, aynı zamanda bu alana yatırımlar da yapılıyor. Bu yüzden Galaxy’lerde görmeye devam edeceğiz.

Bu saydıklarımın yanında Galaxy S9 Plus ile suya dayanıklı bir gövdeye (IP68), haptik geribildirim ana ekran düğmesine, microSD kart yuvasına, QI ve PMA kablosuz şarj işlemine ve bir kulaklık jakına da sahip oluyorsunuz. Evet, 3.5 mm bağlantı noktası yerini koruyor. Kutunun içinden çıkan "AKG taraffından ayarlanmış kulaklıkların" verdiği ses ortalama düzeyde. Gerçek AKG performansı beklemeyin.

Samsung Galaxy S9 Plus detaylı inceleme: Satın almaya değer mi

Telefonun önü yüzde 84 ekranla kaplı

LG ve Google'ın son Android telefonlarında birkaç zayıf OLED gördükten sonra, beklentileri karşılayan bir sonuç elde etmek harika. Galaxy S9 Plus'ın 6.2 inç AMOLED ekranı etkileyici olduğu kadar da geniş. Panel, 18.5: 9 oranında ve daha önce olduğu gibi 2960 x 1440 çözünürlüğünde.

Haberin Devamı

Samsung'un OLED'leri gerçekten piyasanı en iyisi ve bu özel panel kişiselleştirmelerle gerçekten parlıyor. Varsayılan uyarlanabilir ekran modu harika. Adobe RGB gamını ve sRGB ölçeğini kapsayan temel ekran modu da var.

S9 Plus yaklaşık yüzde 84 ekran kasa oranına sahip. Burada çok küçük çerçeveler var ve hiçbir çentik yok. Elinizde büyük bir ışık demeti tutuyormuşsunuz gibi hissettiriyor.

Ekranda renk ve canlılık patlaması görebilirsiniz. Zaman zaman biraz aşırı doygunluğa sahip olabilir. Bunu da ayarlardan düzeltebilirsiniz. Görüş açıları iyi ve açık havada rahatlıkla kullanılabilir. OLED'lerde sıkça görülen maviye geçiş burada da görülebilir.

Netflix'teki HDR içeriklere tam destek için gelişmiş özellikler altındaki "Video geliştirici"özelliğini aktif edersiniz videolarınızın görüntü kalitesini artırarak daha parlak ve canlı renkler elde edebilirsiniz.

Ekrana gömülü parmak izi sensörü yok. Bunun Note 9 veya belki Galaxy S10 ile geleceğini düşünüyorum.

Samsung Galaxy S9 Plus detaylı inceleme: Satın almaya değer mi

Hızlı bir telefon, buna diyecek söz yok

Samsung Galaxy S9 Plus'ın piyasadaki en iyi Android telefonlar arasında yer almasının birçok nedeni var, bunlardan biri de performans. Samsung telefonlarının son zamanlarda hayal kırıklığına uğrattığı şey, bir ya da iki yıl sonra nasıl performans göstereceği? Bunu da ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Beklendiği gibi, S9 Plus teknik donanım anlamında güncellendi. Snapdragon 845 veya Exynos 9810 işlemci, 6GB RAM ve 64GB depolama alanı sunuluyor. Telefona güç veren yeni çip - benim kullandığım model Exynos- süper ağır çekim videolarını kaydetme yeteneği gibi birkaç önemli özelliğe de sahip. Bu arada cihazda 400GB’a kadar microSD kart desteği var. Çok sayıda 4K video çekmek istiyorsanız, microSD kart bir zorunluluk haline geliyor.

Testler açısından, geçen seneki Snapdragon 835 / Exynos 8890’a göre bir gelişme var. Ancak S9 Plus’ın performans konusunda iPhone X ile rakip olması biraz zor.

Sentetik puanlara gelecek olursak Galaxy S9 Plus, Geekbench 4 uygulamasının tek çekirdek performansından 3787, çok çekirdek performansından 8894, AnTuTu uygulamasında gerçekleştirdiğim testten ise 244.394 puan aldı.

Galaxy S9 Plus ve S8 arasında performans anlamında büyük bir fark olduğunu söyleyemem. Uygulamalar hızlı açılıyor, oyunlar gecikmeden veya kare düşmeleri olmadan oynanabiliyor. Sonuç olarak her şey akıcı.

Bixby’de ise can sıkıcı gecikmeler yaşanmaya devam ediyor. Böyle son teknoloji bir cihazda bu yavaşlamanın olması tuhaf. Diğer konularda ne kadar pürüzsüz olduğunu düşündüğünüzde bu daha belirgin hale geliyor.

Performansın önemli ölçüde geliştirildiği alan ses. Galaxy S9 Plus sadece kulaklık jakını korumakla kalmayıp, hoparlörleri de güncelliyor. S8’de tek hoparlör bulunurken S9 Plus'ta artık ekranın üstüne de yerleştirilmiş bir birim var. Böylece stereo ses elde ediyorsunuz. Tıpkı iPhone’larda olduğu gibi. Ses avucunuzun içinde boğulmuyor, direkt size geliyor.

Galaxy S9 Plus'ta stereo hoparlörlere sahip olmanın en iyi yanı, telefonu yatay tuttuğunuzda, tüm sesi tabandaki hoparlörden yanlışlıkla silmeyeceksiniz. Bu geçmiş Samsung akıllı telefonlarında büyük bir sorundu.

Genel ses, Galaxy S8’e nazaran çok daha iyi. Yine de yüksek ses seviyelerinde ses biraz deforme olabilir. Müzik dışında video izlerken de ses kulağa gayet hoş geliyor. iPhone X ile kıyaslarsak sesin iPhone’da biraz daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

S9 Plus ayrıca 360 derece ses etkisi veren Dolby Atmos'u da destekliyor. Bu, özellikle filmler için gerçekten sürükleyici bir deneyim sunuyor. Kulağa hoş gelse de bazen yapay olduğu anlaşılıyor.

Üst düzey bir amiral gemisi olduğundan 1Gbps LTE indirme hızları (mevcutsa) ve Bluetooth 5’e de destek veriyor. Depolama alanı 64GB ama Samsung, S9 Plus'ın 128 ve 256GB'lık modelini de satışa sunuyor.

Çağrı kalitesi, sık kullandığım iPhone X kadar iyi. Wi-Fi performansı gibi sinyal gücü de oldukça etkileyici.

Samsung Galaxy S9 Plus detaylı inceleme: Satın almaya değer mi

Akıcı kullanım sunulmuş

Samsung Galaxy S9 serisi Android 8.0 Oreo ile geliyor olsa da, Google'ın orijinal tasarımından oldukça farklı. Samsung'un yazılımı, uygulama çekmeceniz ve bildirimler paneliniz arasında çekici ikonlar ve akıcı hareketler sunacak şekilde tasarlandı. Google Asistan paneli Bixby Home için kapatıldı. Ancak Samsung'un sesli yardımcısı sizin için uygun değilse, bunu istediğiniz kapatabilirsiniz.

Bixby, sözcükleri kameradan çevirebilen yeni yetenekleriyle neredeyse öncekiyle aynı. Daha iyi bir şey olup olmadığını görmek için Bixby 2.0'ın yıl içinde gelmesi için beklememiz gerekecek.

Samsung'un sunduğu çok sayıda kişiselleştirme seçeneği için teşekkür etmek gerek. Bunlar, ekran çözünürlüğünden pil tasarrufuna hatta oyunların performansını değiştirmeye kadar değişiyor.

Samsung'un pil tasarrufu modu en iyilerinden biri olmaya devam ediyor. Çok sayıda güvenlik seçeneği de var. Telefonu iş için kullanıyorsanız, özel dosyalarınız için Güvenli Klasör var. Özel verilerinize bu sayede sadece siz erişebilirsiniz.

Cihazın kilidini açma yöntemleri konusunda çok az şey değişti. Parmak izi tarayıcısının yanında iris ve yüz tanıma özelliği de var.Ancak hiçbiri Apple'ın Face ID'si kadar olamıyor. Eğer yüz tarayıcısını kullanırsanız, telefon yüzünüzü bazen okuyamıyor. Bu da can sıkıcı bir durum. Yüz yerine göz tarayıcısını tercih edebilirsiniz.

Samsung Galaxy S9 Plus detaylı inceleme: Satın almaya değer mi

Pil bir gün ayakta kalabilecek kadar güçlü mü?

Genel boyut, fiyat ve kamera dışında, iki Galaxy S9 arasındaki en büyük fark pillerinin büyüklüğü. Galaxy S9 Plus'ın içinde 3500mAh, normal S9 modelinde ise 3000mAh pil var. Note 8’de bunlardan daha büyük olmasına rağmen 3300mAh pile sahip.

Samsung, bir kez daha, pil kapasitesinin sınırlarını zorlamıyor. Belki de bunda Galaxy Note 7 ile yaptığı hataların payı olabilir. Yine de testlerime göre biraz daha iyi şarj süreleri elde ettim.

Şunu da belirteyim pil bir günü rahatlıkla çıkartıyor. Şarj işlemini cihazın altındaki USB-C bağlantı noktasından veya bir Qi kablosuz şarj pedinden gerçekleştirebilirsiniz.

S9 Plus'ı birlikte verilen hızlı şarj cihazıyla 15 dakikada yüzde 0’dan yüzde 19'a, 30 dakika ise yüzde 38'e çıkarabilirisiniz. 45 dakika sonra telefon yüzde 58 doluyor. Yüzde 100 doluluk oranına bir saat 41 dakikada ulaşıyor.

Qi kablosuz şarj yöntemi hala kablolu şarj kadar hızlı değil.

Samsung Galaxy S9 Plus detaylı inceleme: Satın almaya değer mi


Kamera

Samsung Galaxy S9 Plus'ın başarısının çoğu, kameranın etrafında dönüyor. Telefonun, önemli bir güncelleme aldığını hissettiren tek yönü bu. Eğer S8'i olan biriyseniz, muhtemelen cihazınızı güncellemeyi düşünmenizi sağlayan tek özellik bu.

S9 Plus’ra iki adet 12MP arka kamera ve değişen diyafram aralıkları bulunuyor. Kullanıcılar telefonda f / 1.5 ve f / 2.4 aralıklar arasında seçim yapabiliyor. Aynı zamanda optik sabitleme ve çift pikselli faz tespit otofokus da sunular arasında.

S9 Plus’ın büyüsü, f / 1.5 diyafram (daha karanlık sahneler için daha fazla ışık çekiyor) ile f / 2.4 diyafram (fotoğrafların aşırı pozlanmış hale gelmesini önlemek için çekilen ışık miktarını azaltıyor) arasında geçiş yapan Çift Diyafram teknolojisi. Samsung, bunun insan gözünün ışığa sağladığı uyumu taklit ettiğini söylüyor.S9 Plus bu sayede S8 Plus'a oranla yüzde 30 daha az gürültü ile yüzde 28 daha fazla ışık alabilir.

Tüm bu kamera özellikleri, en çok loş ışıklı kafe veya restoranlar çekeceğiniz fotoğraflarda işinize yarayacak. Çektiğiniz karelerde etrafınızda daha fazla ışık varmış gibi görünecek.

Değişken diyafram gerçekten düşük ışık çekimlerinde faydalı. S9 Plus ile zayıf ışıkta elde edilen görüntüler kadar parlaklarını başka telefonlarda görmedim. Fotoğraflar, iPhone X ve Google Pixel 2 XL ile çektiğim fotoğraflardan daha parlak.

Işık zayıf olduğunda kamera otomatik olarak f / 1.5'e geçiyor. Ancak f / 1.5'te fotoğraflar, pürüzsüz veya mumlu bir cilt ile işlenmiş görünebilir.

Optik görüntü sabitleyici de olduğundan S9 Plus ile çekilen görüntüler oldukça iyi görünüyor. Odaklama sistemi de hızlı ve doğru. Sonuç olarak çekilen görüntüler de renkli ve detaylı çıkıyor.

Galaxy S9 Plus’taki Pro modu inanılmaz oldukça iyi. 60 fps'de 4K video kaydedebilirsiniz.

Bunun dışında yeni süper yavaş çekim modu var. 960fps'de (720p'de) kısa ağır çekim videolar çekebilirsiniz. Çekimler sadece hareket algıladığında kayıda başlıyor ve her zaman işe yaramıyor. Hareketin çok belirgin olmadığı zamanlarda da manuel deklanşör butonu kullanmak iyi olabilirdi. Görüntüler 720p, bu yüzden iyi görünmeleri için gerçekten iyi ışık koşullarında çekim yapmanız gerek. Denediğinizde, bu hızda bir şey çektiğinizde iyi görünen pek bir şey olmadığını anlayacaksınız. 240 fps normal yavaş video, Full HD'ye kadar çıktı.

Note 8 modelinde gördüğümüz 2x optik zum burada da var. Bu, nesneye fazladan biraz zum yapabilmeniz ve fotoğraflara farklı açıdan bakmanızı sağlıyor. Canlı Odak ile bokeh modundan çekilen karelerde oldukça iyi. iPhone X veya Google Pixel 2 seviyesinde değil, ama güzel.

8 megapiksel selfie kamerası önceki modellerle aynı. İyi fotoğraflar çekiyor, geniş açılı ve otomatik odaklama özelliğine sahip.

Sıradan iPhone X’teki Animoji’ye rakip AR Emoji var. Son yıllarda bir Samsung telefonunda en kötü özelliği seçmem gerekirse AR Emoji derim. Animoji’nin ucuz ve takliti gibi duruyor. Ortaya çıkan emojiler de cidden kötü.

AR Emoji, kullanıcının yüzünü telefona aktararak yeni bir emoji ortaya çıkarıyor. Uygulama, yüzünüzü 17 farklı GIF'e dönüştürüyor. Bunlar, kamera rulonuza kaydediliyor ve varsayılan mesajlar uygulamasında Samsung'un klavyesinde bulunuyor. Bunları WhatsApp ve Facebook gibi yerlerde kullanabilirsiniz.

Samsung Galaxy S9 Plus detaylı inceleme: Satın almaya değer mi

Sonuca bağlıyorum

Samsung Galaxy S9 Plus'ın Galaxy S8’e göre küçük bir güncelleme aldığını söyleyebilirim. Bazı alanlarda önemli gelişmeler ve değişiklikler var, ancak S8'inizden memnunsanız, burada heyecanlanmanız için pek bir şey yok.

Güncellenen kamerayla çekilen fotoğraflar her zaman Google Pixel 2 veya iPhone X ile eşleşmeyebilir. Ancak S9 Plus’ın kamerası yine de piyasanın en iyilerinden biri. Sadece AR Emoji'yi yalnız bırakın, pek kullanışlı değil.

Pil ömrü de S8 Plus ile aynı, şaşırtıcı değil. Samsung'un yazılımı bazı alanlarda şişirilmiş

Kısa Galaxy S9 Plus, yine de harika bir telefon. Eminim ki bu cihaz, yıl sonunda en iyi Android telefonları arasında yer alacak. S9 Plus, muhteşem bir ekran, güzel bir tasarıma ve çoğu insanın son teknoloji telefonlarda isteyeceği her şeyi içeriyor.

Şu anda gerçekten büyük bir telefon istiyorsanız, Galaxy S9 Plus en iyi seçenekler arasında ilk sırada. Büyük elleri ve şişkin cüzdanları olan insanlar için tercih edebileceğim en sevdiğim telefon.

Galaxy S9 Plus’ın 64 GB’lık modeline 5199 TL’ye sahip olabilirsiniz.