Teknoloji Sanal âlem domuz gribi avında

Sanal âlem domuz gribi avında

18.05.2009 - 00:08 | Son Güncellenme:

İnternette hazırlanan domuz gribi yayılım haritaları hastalığın tüm dünyadaki durumunu ortaya koyuyor. Bu adresler, seyahat planı yapanlar ve grip hakkında bilgi almak isteyenlere hitap ediyor

Sanal âlem domuz gribi avında

Başta Meksika ve ABD olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde görülen domuz gribi vakası, son dönemde internet dünyasında da en çok ilgi gören konuların başında geliyor. Türkiye’de de önceki gün görülen domuz gribiyle ilgili olarak internette anlık bilgi sağlayan onlarca site bulunuyor.
Domuz gribinin internetteki yansımalarına bakıldığında, alınması gereken önlemler ve hangi bölgelerde görüldüğü gibi bilgilere anlık olarak ulaşmak mümkün oluyor. Böylece internet, domuz gribiyle ilgili gelişmelerin takip edildiği başlıca mecralardan biri olmuş durumda.
Gribin hangi bölgelerde görüldüğünü ortaya koyan domuz giribi yayılım haritalarının çoğu Google Maps sistemini kullanıyor.
HealthMap (healthmap.org/swineflu), Swineflumaps (swineflumaps.com), Pig Flu Maps (pigflumap.com) ile Google’ın bu iş için özel olarak üzerinde çalıştığı site (http://getir.net/gpo), domuz gribi hakkında yaşanan son gelişmeleri ve hangi ülkelerde ne gibi olaylar yaşandığını detaylı olarak ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

İşin içinde Twitter var...
Bunun yanı sıra, kısa mesaj yoluyla kullanıcıların internette bilgi paylaşımına imkân tanıyan Twitter’da, domuz gribi için özel bir bölüm var. ‘Flu Outbreak’ (twitter.com/FluTracker) isimli Twitter hesabından bu konu hakkındaki en son verilere ulaşılıyor.
Sisteme üye olan kullanıcılar böylece yaşadığı bölgelerdeki olayları veya internette karşılaştığı en son bilgileri diğer kullanıcılarla hızlı bir yolla paylaşabiliyor. Hatta bu site, sunulan içerik tarzından dolayı panik havası yarattığı öne sürülerek bazı çevrelerden yoğun eleştiri alıyor.

Bakanlık devrede
İnternette domuz gribiyle ilgili hazırlanan kaynakların birçoğu İngilizce içerikli. Türkçe içerik tarafında, Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ‘www.grip.saglik.gov.tr’ adlı adres var.
Bu sitede‘domuz gribi’ başlıklı bir bölüm bulunuyor. Genel bilgilerin yanı sıra, ‘öneriler’ başlığıyla yapılması gerekenler aktarılıyor.