Teknoloji Sea of Thieves inceleme: Masabaşı korsancılık

Sea of Thieves inceleme: Masabaşı korsancılık

21.04.2018 - 15:42 | Son Güncellenme:

Sea of Thieves, gemilerin çarpıştığı ve oyuncuların birbirlerinin zor kazanılmış ödüllerini acımasızca çaldıkları, acımasız bir dünya. Aynı zamanda, geminizde kusacağınız ve bir dans partisinin ortasında birisinin yüzüne attığınız kadar çok grog içebileceğiniz çılgın bir çevrim içi parti. Biz de Sea of Thieves'i sizler için inceledik.

Sea of Thieves inceleme: Masabaşı korsancılık

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Açık dünya temalı online bir korsancılık oyunu olan Sea of Thieves’te, çoğunluğu küçük ama geniş tropik adalardan oluşan, macera için bir ila dört kişilik ekiple yelken açan 17. yüzyıl korsanları olarak ada ada geziyorsunuz. Rare'daki geliştiriciler, DayZ ve Rust gibi çevrimiçi hayatta kalma oyunlarından esinlenilen, ama daha kolay ve erişilebilir bir deneyim yaratmayı amaçlamışlar.

Oyun, görsel anlamdan muhteşem görünüyor. Her şey parlak, renkli ve stilize edilmiş. Bu da çekiciliği somutlaştırıyor. Sea of Thives’te dramatik manzaralar ve oyun pazarındaki en güzel denizlerden biriyle karşı karşıya kalacaksınız. Parlak renkler ve gerçekçi dokular üzerinde ilginç görsel stili nedeniyle, Xbox One X dışında daha düşük donanımlı PC’ler de harika görünmeyi başarıyor. Oyunla ilgili olarak konuştuğum her oyuncu, Windows veya Xbox platformunda gördükleri en iyi görünen grafiklerden biri olduğunu kabul etti.

Haberin Devamı

Takip edilecek resmi bir hikaye yok. Maceralarınız üç farklı yerden yerden alınan seyahatler şeklinde yapılandırılmış. Çoğu oyundaki görevlerle aynı. Bu da bir süre sonra sıkıcı gelebilir. The Gold Hoarders, hazine sandıklarını kazmak için X-işaretli haritalar ve özel bilmecelerle sizi yolluyor. The Order of Souls, parlayan kelle kafataslarını toplamak için iskelet ekipleriyle savaştığınız ölümsüz korsan kaptanları için sizi kelle avcısı ilan ediyor. Son olarak, Merchant Alliance sizden bazı hayvanları bulup yakalamanızı; belirli bir zaman ve tarihe kadar belirli yerlere getirmenizi istiyor. Tavuklar en kolay olanı. Domuzlar ve yılanlar da var. Müzik dinleterek onları sakinleştirebilirsiniz.

Sea of Thieves inceleme: Masabaşı korsancılık

Yolculuğunuzda herhangi bir yeri yağmalamak, korsan, eşyalarınız ve geminiz için yükseltmelerde harcayacağınız altını artıracaktır. Ayrıca, itibar da kazanmış oluyorsunuz. Önemli olan şey tüm bu ödüllerin sadece kozmetik olması. Denizciler kendilerini etkileyici bir şekilde süsleyebilirler. Ancak fonksiyonel olarak yepyeni bir swabbie ile en gelişmiş marauder arasındaki tek fark oyuncu becerisi.

Haberin Devamı

Bu arada, sadece enstrümanlarınızla bir şeyler çalmak istiyorsanız, bunu oyunun atmosferini oldukça muhteşem bir şekilde ekleyebilirsiniz. Daha fazla oyuncu, melodileri biraz daha karmaşık hale getiriyor ama yine bu şekilde oynamak da güzel.

Daha yüksek seviyeli seferler de temel olanlar da önemli ölçüde karmaşık değil. Nadir olarak lanetli sandıklar ve özel taktikler talep eden daha sert düşmanlar ile dolu. Bunun dışında gelişmiş seferler de çoğunlukla aynı. Net olan, daha uzun süre denizde olmanız, bu da sizi diğer oyunculara karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Ödüllerinizi paraya dönüştürene kadar, yağma makineniz iki elinizle taşımanız veya geminizde bir yerlere yerleştirmeniz gerekiyor. Sea of ??Thieves'i korsanlar hakkında bir oyun yapan şey de bu.

Seyahatlerinizde gördüğünüz tüm gemiler ve korsanlar canlı (online) oyuncular. Geliştiriciler, dünyadaki oyuncuların nasıl eşleştirildiğini tam olarak biliyorlar, ancak seyahatlerimde değişken oyunculara da rastladım. Bazısı sakinken bazıları da hiç öyle değil.

Haberin Devamı

Sea of Thieves inceleme: Masabaşı korsancılık


Ekip olarak yelken açmanız en mantıklısı

Yolculuklar, dünyadaki diğer oyuncularla anlamlı karşılaşmalar için bir çerçeve olarak tasarlanmış, kasıtlı olarak da basit. Ölmek ya da geminizin batması başınıza gelecek şeyler. Ölüler, gemilerine geri dönmeden önce bir dakika kadar bekliyor ve her zaman yeni bir gemiyi hiçbir ücret ödemeden yeniden canlandırabilirsiniz. Hem kendi ekibinizle hem de herhangi bir kimsenin yanında sınırsız aralıklarla sesli sohbet edebilme şansınız da var. Gemide yelken açarkan isterseniz şarkı da söyleyebilirsiniz.

Üç kişilik ekiple seyahatlerimizin birinde, yedi ya da sekiz kez saldırıya uğradık. Manyakça gülüp, bizimle boyunca alay ediyorlardı. Bir süre sonra yakındaki bir kayanın arkasından küçük bir gemi çıktıktan sonra yine mi saldırıya uğrayacağız derken öyle olmadı. Farklı bir korsan gemisi, bize barış teklifi olarak bir sandık teklif etti. Diyeceğim o ki oyunda her an her şey olabilir. Zaten her karşılaşma da çok heyecan verici değil.

Haberin Devamı

Ekibiniz bence en fazla üç ya da dört kişiden oluşmalı. İyi arkadaşlardan oluşan bir ekiple birlikte hareket etmek harika oluyor. Ancak bu pek çok oyuncu için bu gerçekçi olmayacak. Yalnız gitmek de kısmen keyifli olabilir. Fakat zor. Küçük bir geminin manevra kabiliyeti kolay olsa da daha büyük bir mürettebatın sayı avantajını mükemmel bir şey.

Gemi mekaniği, oyunda takım çalışmasına en iyi örnek. Biri hız için yelkene bakarken, biri manevralar için dümenin başında olmalı. Tepedeki adam ise ilerideki düşmanlara karşı sizi uyarmalı. Böylece topun başındaki adam da hazır bekleyebilir. Bu yüzden etkili bir şekilde yelken açmak için birlikte çalışmanız gerekiyor. Gemiyi ilerletmek için hiçbir bireysel görev karmaşık değil. Yelkenin yüksekliğini veya açısını ayarlamak, yönlendirmek, çizelgeleri kontrol etmek… Bunların hepsini koordine etmek ise iletişim gerektiriyor. Sea of Thieves’te bireysel değil de takım çalışması çok daha önemli. Tabii yetersiz, dikkatsiz veya rahatsız edici mürettebat sizi sinir edebilir.

Sosyal kontrol için geminizin alt güvertesinde bulunan gerçek kafesi oyuncuları kilitlemek için kullanabilirsiniz. Bunun oyuncuları sakinleştirmenin bir yolu olduğu düşünülüyor.

Sea of Thieves inceleme: Masabaşı korsancılık

Kısa sürede bitiyor

Sea of ??Thieves ile ilgili sorun şu ki, bu deneyim diğer oyunculara çok bağlı olduğu için, oyunun nasıl evrimleşeceğine dair adil bir resim çizememesi. O halde diğer oyuncuların değişkenlerini bir kenara bırakıp oyunun kendisini ideal koşullar altında inceleyelim.

En belirgin eleştiri, oyunda yeterli temel içeriğin olmaması. Sea of ??Thieves dünyası güzel olsa da, aynı zamanda biraz homojen. Denizin bir köşesinden diğerine, temel olarak aynı palmiye ağaçları, kayalar ve kumlu plajlarla dolu tropik ada stillerini göreceksiniz. Görünürde harita üzerinde birkaç tane isimlendirilmiş bölge var. Su, bazı alanlarda ince değişiklikler içeriyor, ama çoğunlukla aynı. Shipwreck Bay, Plunder Valley ve Mutineer Rock gibi bireysel konumların adları da biraz genel. Dünya güzel, ama çoğu kez gerçek özgünlük duygusu yok.

Yolculuklar da, özellikle diğer oyuncular yoksa, oldukça hızlı bir şekilde sıkabiliyor. Pahalı kozmetik ödüller peşinde koşmak, Destiny 2 veya Diablo 3'te yeni silahlar ve zırhlar elde etmeye benzer ama çok daha küçük bir heyecan sunuyor. Bu ödüller, oyuncuların uzun vadede ilgisini sürdürmek yeterli olmayabilir.

Diğer bir sorun, modern oyunlar bizi ödüllendirmeye yönlendirdi. Bu yüzden gerçek oyunun tadını çıkarmak yerine sadece görevler, ganimetler için oyunları oynuyoruz. Oyuncular da ısmarlama oyun deneyimlerini bir kez daha bu şekilde tüketiyorlar.

Yüksek seviyeli oyuncular standart oyunun tamamını kısa sürede tüketebilirler. Geriye de oyuncuya karşı oyuncu rekabeti ve tekrarlanabilir, beceriye dayalı içerikler kalıyor. Oyuncular yeni bir yama gelene kadar elindeliyle yetinmek zorunda kalacak.

Oyunda ister vahşi bir kurt gibi takılın, ister titiz bir oyun kurucu olun isterseniz de sevimli bir kişiliğe bürünün. Sea of Thieves size bir korsan fantezisi için oyun seti sunuyor. Daha sonra istediğiniz şekilde çıldırabilirsiniz.

Diğer RPG’ler gibi oyunda eğlenceye dahil olmak sizin enerjinize bağlı. Zaten oyunun başında da tüm silah, müzik aleti gibi ekipmanlarına sahip olarak oyuna dahi oluyorsunuz. Oyun, size temel mekaniğini öğretmek yerine hiç bir açıklama yapmaksızın veya hiçbir şeyi açıklamadan sizi dünyaya bırakıyor.

Sea of Thieves inceleme: Masabaşı korsancılık

Sonuca bağlıyorum

Mevcut çok oyunculu oyunların büyük çoğunluğu, mücadele, rekabet ve hakimiyet mekaniği üzerine odaklanmış. Sea of Thieves onlardan biraz daha farklı. Sizi tekrar maceraya, oyuna ve ekip çalışmasına yönlendiriyor.

Evet, oyunun sunduğu fanteziden heyecan duyuyorsanız ve özellikle de sizinle oynamak isteyen arkadaşlarınız varsa, o zaman Sea of Thieves, ödüllendirici bir deneyim olacak. Oyunu bitiren insanlar, Rare'nin ek içerik yayınlaması için birkaç daha ay beklemek zorunda kalabilir.

Arkadaşlarınızla takılmak ve etrafta dolaşmak veya sıkıcı iş temposunda biraz nefes alma almak isteyenler için Sea of Thieves iyi bir seçenek.

Sea of Thieves’i Xbox One veya PC platformunda Game Pass sistemiyle 30 TL’ye deneyebilirsiniz. Oyunu çeşitli mağazalarda 250 TL fiyat etiketine bulabilirsiniz.

ARTILARI

  • Büyük hayal gücü ve geniş korsan dünyası
  • Ödüller yaratıcı oyun
  • Sayısız kişiselleştirme seçeneği
  • Takım çalışması oyun oynamayı zevkli hale getiriyor

EKSİLERİ

  • Tek oyuncular için daha zor
  • Ekibinizi toplamak zor olabilir
  • Mevcut sunucu sorunları