Populer Bilim Smatrt -1 Ay'a çakıldı

Smatrt -1 Ay'a çakıldı

03.09.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Avrupa'nın Ay'a gönderdiği ilk uzay aracı Smart-1, 16 ay süren başarılı bilimsel çalışmalarını tamamlayarak, öngörüldüğü üzere bu sabah Ay yüzeyine çakıldı

Smatrt -1 Aya çakıldı


Avrupa Uzay Ajansından yapılan açıklamaya göre, özellikle Ay'ın kutup bölgelerinde incelemeler yapan Smart-1 sondası, Ay'ın Dünya'dan da görülebilen tarafındaki ''Mükemmellik Gölü'' adlı düzlüğe saniyede 2 kilometre (saatte 7200) hızla çarptı.
28 Eylül 2003'te fırlatılan 1 metrelik küp şeklinde ve 360 kilogram ağırlığındaki Smart-1 tahminlere göre, bu çarpmayla Ay yüzeyinde 3 ila 10 metre çapında küçük bir krater açtı.
Smart-1'in sağladığı veriler sayesinde bilim insanları ilk kez Ay yüzeyinde ''kalsiyum ve magnezyum'' tespit ettiler, yüzeydeki dev krater ile düzlüklerin ölçümlerini yaptılar ve Ay'ın karanlık yüzü de dahil olmak üzere tüm yüzeyinin haritasını çıkardılar.
Gelişmiş bir güneş-elektrik sistemi deneyen Avrupa sondası Smart-1 ayrıca, örneğin Merkür seyahatinde de kullanılabilecek başka yeni tekniklerin başarıyla denenmesine olanak sağladı.
Güneş panellerinden aldığı enerjiyle uzaya iyonlar fırlatan bu sistem, iyonların fırlayışından doğan itki gücüyle uzay aracını ilerletiyor.
Bilimsel araştırmalarında D-Cixs adı verilen bir röntgen spektrometresi kullanan Smart-1 sayesinde Avrupa Uzay Kurumu, bu cihazla Ay'daki kimyasal maddelerin haritasını çıkararak ''Ay'ın dünyanın parçası olduğunu'' kanıtlamayı hedefliyordu.
Avrupa Uzay Kurumu yetkilileri, ''Mars gezegeninin yarısı kadar bir gezegen embriyosunun 4,5 milyar yıl önce Dünya'ya çarptığına ve bu sırada kopan enkaz bulutuyla birleşip Ay'ı oluşturduğuna inandıklarını'' açıklamışlardı.
Ay'daki güneş sisteminin en büyük kraterini de inceleyen Smart-1, üç bin iki yüz kilometre çapındaki bu krater sayesinde Ay'ın derinliklerindeki kayalıkların analizini yaptı.
Ay'ın güney kutbu yakınlarındaki, sürekli güneş ışığı alan ve sıcaklığı eksi 20 derecede sabit bulunan ''Ebedi Işık Doruğu'' olarak bilinen bölgede de araştırma yapan Avrupa sondası, Ay'da içecek su ve oksijene dönüştürülebilecek maddeler ile bir Ay üssünün yapımında kullanılabilecek malzeme de aradı.