Teknoloji Sony Extra Bass kablosuz hoparlör serisinin yeni üyelerini inceledik (VİDEO)

Sony Extra Bass kablosuz hoparlör serisinin yeni üyelerini inceledik (VİDEO)

17.07.2017 - 13:34 | Son Güncellenme:

Sony’nin Extra Bass kablosuz hoparlör serisinin yeni üyeleri olan SRS-XB40, SRS-XB30, SRS-XB20 ve SRS-XB10 modellerini inceledik.

Sony Extra Bass kablosuz hoparlör serisinin yeni üyelerini inceledik (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Sony, dört yeni taşınabilir kablosuz hoparlörüyleExtra Bass serisini daha da genişletti. Hoparlörler, daha güçlü ve net bas sesleri, renkli ve kompakt tasarımının yanında çalan müziğe göre senkronize şekilde yanıp sönenışıklarıyla her yerde parti verebilmenize olanak sağlıyor.

NFC veya Bluetooth ile kolay ve tek dokunuşla bağlantı, müzik aktarımı sunan cihazlar, aynı zamanda IPX5 ile suya karşı dirençli.Malum yaz ayındayız ve dışarıda hava yanıyor, siz de bu hoparlörleri gönül rahatlı-ğıyla, havuz partilerine götürüp kullanabilirsiniz.

Sözü daha fazla uzatmadan SRS-XB40, SRS-XB30, SRS-XB20 ve SRS-XB10’un tasarım, performans gibi sonuçlarına yakından bakalım.

İlk durağımız tasarım…

TASARIM

İncelememize serinin en büyüğü olan abileri SRS-XB40 ile başlayalım. En sonuncusu ve üst model olan SRS-XB40, büyük olmasına karşın ta-şınabilir bir Bluetooth hoparlör.

Haberin Devamı

Sony SRS-XB40 hoparlörün ses sürücüleri tek yöne bakan geleneksel dikdörtgen bir kutu içinde. Tıpkı bir tuğla gibi. Bu arada XB30’un da tasa-rımı bu modelle aynı. Yalnız o daha küçük.

Genel olarak kablosuz hoparlörler, sizlere 360 derecelik bir ses deneyimi sunmuyor (Bose Revolve'da olduğu gibi) ancak yüksek ses ve bass konusunda sizleri oldukça tatmin edebilirler. Öte yandan SRS-XB40, SRS-XB30 ve SRS-XB10 yatay şekilde yerleştirilebileceği gibi, kısıtlı mekânlarda dik olarak kullanılabiliyor.

Serinin belki de en belirgin özelliklerinden biri de ızgaraların altında bir halka şeklinde yanıp sönenışıklandırmaları. Bununla birlikte, cihazlar, müziğinizle senkronize olarak sizlere görsel bir şov sunuyor.

SRS-XB40, çizgisel LED ışığı, elektronik flaş vehoparlör ışığı ile evinizi gece kulübüne çevirebiliyor. Çizgisel ışık, saf beyazdan gökkuşağı renk-lerine kadar değişen desenler yaratabiliyor. SRS-XB30, birçok renkli çizgisel ve elektronik flaşa, SRS-XB20 ise hoparlörün rengini tamamla-yan tek renkli çizgisel bir ışığa sahip. XB10’da ise herhangi bir ışıklandırma yok.

Sony SRS-XB40, 279 x 100 x 105 mm (GxYxD) boyutlarına sahip olmakla birlikte, büyük ancak yine de taşınabilir. Diğer hoparlörlere kıyasla SRS-XB40'ı plaja veya başka bir yere giderken sırt çantasına attığınızda taşımakta biraz zorlanabilirsiniz. Yine belirtiyorum XB40, taşınabilir ama biraz hantal. Ağırlığıysa yaklaşık 1.5 kg.

Haberin Devamı

Bu size ağır geldiyse 3 farklı modelimiz daha var. Daha önce de dediği-miz gibi XB30, tasarım olarak XB40 ile aynı. Dikdörtgen bir yapıya sahip XB30, 228 x 82 x 86 mm ebatlarında ve 980 gram ağırlığında. Onun bir altında yer alan XB20, 198 x 68x 69 mm boyutlarında ve 590 gram ağırlığında. Tasarım olaraksa biraz daha yuvarlak hatlara sahip. Tıpkı bir kapsül gibi. En küçük model XB10 ise 260 gram ağırlığında ve kolayca çantanızın bir köşesine sığabilir. Son derece portatif.

Hazır XB10’da iken süper kompakt boyutunun yanında kullanıcıların bu cihazla iki farklı dinleme tarzını deneyimleyebildiğini de belirtelim. Dikey modda, sesi her yönden duymak ve arkadaş gruplarıyla müziğin tadını çıkarmak mümkün. Yatay modda ise müzik, doğrudan dinleyicilerin ku-aklarına yönlendiriliyor. Hoparlördeki silikon kayış ile cihazı örneğin bisikletinize veya sırt çantanıza asabilirsiniz ya da sabitleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hoparlörlerin hepsi kalın bir kauçukla kaplı ve IPX5 ile su sıçramalarına karşı dirençliler. Bu kaplama cihazların yere düştüğü zaman parçalan-masını engellemede oldukça kullanışlı. Aynı zamanda kirlendiğinde kolaylıkla silinmesini sağlıyor. Suya dayanıklı olması ise hoparlörlerin havuz kenarında sıçramalardan kolayca kurtulabilmesini sağlıyor.

XB40, XB30 ve XB20’nin tüm kontrol tuşları üst tarafta yer alıyor. Bunlar arasında Bluetooh eşleştirmeyle güç, çağrıları cevaplama/reddetme, baş-latma/duraklatma, ses seviyesi tuşları ve Extra Bass özelliği için geçiş tuşu yer alıyor. XB10’da ise bu tuşlar cihazın yanında yer alıyor. Hoparlörler ayrıca, Android sahipleri için güzel ve kullanışlı bir özellik olan NFC özelliğini de sahip.

XB40 ve XB30’un arkasındaki gizli bir kapağın altında aux girişi, reset/sıfırlama tuşu, şarj için güç portu ve zor durumlarda telefonunuza şarj takviyesi için bir USB-A portunu bulacaksınız. XB20’nin arkasında şarj için USB portu, reset ve aux; XB10’nun yanındaki gizli kapağın altında ise aux, reset ve güç girişi yer alıyor. Bu kısımda tek beğenmediğim nokta ise cihazların şarj adaptörlerinin oldukça biraz büyük olması. XB20 ve XB10’un microUSB üzerinden şarj olmasıysa oldukça avantajlı çünkü yanınızda ekstradan bir şarj cihazı taşımanıza gerek kalmıyor.

Haberin Devamı

Son olarak hoparlörlerin farklı renk seçeneklerinin olduğunu ekleyelim.

PERFORMANS

İlk başta şunu belirtelim Sony’nin bu hoparlörleri Extra Bass özelliğiyle pa-zarda kendilerine ayrı bir yer ediniyorlar. Özellikle SRS-XB40, Extra Bass özelliği açıkken baslarıyla evde yeri yerinden oynatabiliyor.

Öte yandan müzik dinlerken herkes basları sevmeyebilir o yüzden Extra Bass tuşuyla bu özelliği açıp kapatabilirsiniz. Yalnız bu özelliği devreye soktuğunuzda ses farkedilir biçimde değişiyor, artıyor. Bunu bas miktarı fazla olan müziklerde rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Extra Bass özelliği etkin haldeyken baslar, bazen seslerin geri kalan kısmını bastırarak orta ve üst düzey sesleri biraz maskeleyebiliyor. Ancak hoparlörler, rap, elektronik ve dans müziği konusunda mükemmel bir performans sergiliyor. Kampa, deniz kenarına, sahile vs giderken bunları yanınızda götürdüğünüzde ortamda küçük bir parti verebilirsiniz.

Ses konusundaki performanslarının yanında hoparlörler şarj süreleriyle de gönlünüzü fethedebilir. Çünkü XB40 ve XB30 sizlere 24 saat, XB20 12 saat, XB10 ise 16 saate kadar pil ömrü sunuyor. Bu sayede tüm gece boyunca ve sonrasında müzik dinleyebilirsiniz.Peki ne kadar sürede şarj oluyorlar? Cihazlar 3-4 saatte full şarj olabiliyor.

Hoparlörler Bluetooth üzerinden birbirine bağlanabiliyor. Bu eşleştirme, daha geniş bir ses alanı ve müziğin farklı yönlerden geldiği izlenimi yaratıyor. Aynı modelden iki hoparlörün eşleştirilmesi ile stereo sesin keyfini çıkartabilirsiniz.

Dört modelin tümü de akıllı telefonunuz ile eşleştirildiğinde telefon hoparlörü olarak kullanılabiliyor. Öte yandan XB40, XB30 ve XB20’yi aynı anda en fazla üç cihazla bağlayıp ve favori şarkılarınızı sırayla çalabilirsiniz.

Hoparlörü kontrol etmek için Sony'nin ücretsiz uygulamalarını kullanabilirsiniz. Bunlar size ekstra seçenekler sunuyor. Örneğin Music Center (önceki adı SongPal) ile akıllı telefonunuzdan müziğinizi kolayca yönetebilir, ışık, ekolayzer gibi unsurları kontrol edebilirsiniz. Ayrıca mobil cihaz üzerinden hoparlörü açıp kapatabilir, batarya durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Uygulama içerisinde yer alan zaman ayarlı kapanma seçeneğiyle belirlediğiniz süre zarfında müzik dinleyebilir, süre dolunca cihazın kendini kapatmasını sağlayabilirsiniz.

SONUÇ

En başta Sony Extra Bass ailesinin yeni üyelerini sevmek için bas ve gösterişli renkler gibi iki önemli etken var. Cihazlar sizlere üst düzey ses performansının yanında mükemmel pil ömrü, kompakt tasarım, NFC ve Bluetooth’un yanında suya karşı dayanıklılık sunuyor.

Buraya kadar her şey çok güzel olabilir ama fiyatları ne kadar? XB40 880 TL, XB30 705, XB20 366 ve XB10 ise 230 TL. Ancak fiyatlandırmada da şöyle bir sıkıntı var ki renge göre fiyat değişebiliyor. Benim bu saydığım fiyatlar ise en düşük fiyatlar. Örneğin XB40’ın siyah rengi 880 TL iken kırmızı rengi 899 TL.

ARTILARI

  • Yüksek ses
  • Kuvvetli ve derin baslar
  • Bağlantı seçenekleri
  • Suya karşı dayanıklı yapı

EKSİLERİ

  • Yüksek fiyat
  • Özel şarj cihazı