Teknoloji Sony RX100 Mark V inceleme: Tam da vlogger'lara göre

Sony RX100 Mark V inceleme: Tam da vlogger'lara göre

15.02.2018 - 14:49 | Son Güncellenme:

Vlog'larınız için fantastik bir üst düzey kompakt makine arıyorsanız, Sony RX100 Mark V gerekli tüm özellikleri bünyesine barındırıyor. Yıllar önce bile tam puan alan cihaz fiyat noktasında biraz pahalı gelebilir ama sundukları buna değiyor. Sony RX100 Mark V'in detaylı incelemesi sizlerle...

Sony RX100 Mark V inceleme: Tam da vloggerlara göre

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Düşük fiyatlı kompakt kamera pazarını neredeyse imha eden akıllı telefonlar yüzünden üreticiler, bu sektördeki insanların ilgisini çekmek için çok çalışmak zorunda kaldılar.

Sony, akıllı telefonlarla doğrudan rekabet etmeyi tercih etmek yerine, akıllı telefonlardan çok daha iyi görüntüler sağlayan ancak ayna içermeyen bir kamera ya da DSLR gibi büyük olmayan kompakt fotoğraf makinesi üretme fikrini savundu.

Bunun ardından şirket, orijinal RX100'ü 2012'de piyasaya sürmesinin ardından üst düzey kompakt fotoğraf makinesi pazarının genelinde söz sahibi oldu.

Orijinal RX100, son derece taşınabilir ama kaliteli bir kameraydı. Canon PowerShot G7X Mark II ve Panasonic Lumix LX10/LX15 gibi kameraların da beğenilmesine yol açtı.

Haberin Devamı

2012’den bu yana Mark V sürümü hariç dört farklı model gördük. Sony, kesinlikle bu alanda lider olmak çok sıkı çalışıyor.

Beşinci nesil RX100 V, daha gelişmiş bir otofokus sistemi (üst seviye A99 II modeline benzer) ile birlikte geliyor. Bunun dışında 1.0-inç CMOS sensör, 20.1MP, 24-70mm f/1.8-2.8 zumlu lensve 24 fps (otofokus da dahil olmak üzere) kesintisiz çekim diğer özellikleri arasında yer alıyor. Bunların küçük bir gövde içinde paketlenmiş olmasıysa Sony RX100 Mark V’i kuşkusuz en yeni taşınabilir makinelerden biri yapıyor.

Peki 1 inç sensörle gelen RX100 V, hala piyasada bundan önceki dört modeli de olmasına rağmen fotoğrafçılara yeni bir şey sunuyor mu? Gelin hep birlikte bakalım.

Aşağıdaki iki video da Sony RX100 Mark V ile çekildi.

Cebinize atıp orada olduğunu unutun

Dışarıdan bakıldığında RX100 V'i önceki model olan RX100 IV’den ayıracak büyük bir fark yok. Küçük ama sağlam gövdesi ona birinci sınıf bir his veriyor.

Cep boyutundaki metal gövde, hemen hemen aynı ve orijinal RX100 modelinde ilk gördüğümüz minimalist tasarımı izliyor.

Fotoğraf makinesinin ön tarafında herhangi bir tutma yeri bulunmadığından, yanlışlıkla düşürmemeniz için el kayışını takmanız iyi bir fikir olabilir. Düzgün bir tane bulursanız kameranın önüne takılan isteğe bağlı bir tutamaç satın alabilirsiniz. Fotoğraf makinesinin arkasında başparmağınızın daha rahat hareket etmesi için kauçukla kaplanmış küçük bir alan bulacaksınız.

Haberin Devamı

Fotoğraf makinesinin arkasındaki tüm düğmeler sağ tarafta bir araya getirilmiş, böylece tek elle kamerayı kolaylıkla kullanabilirsiniz. Mod kadranı, sunulan çeşitli modlar arasında hızlı bir şekilde geçiş yapmanız için kameranın üstünde baş parmağınızla kolaylıkla erişebileceğiniz yerde bulunuyor.

Benim için #gamingistanbul böyle geçti. Sadece bir gün gidebildim ama keyifliydi. Bugün de son günü imkanınız varsa gidin bi bakın. #sakaldanadam #beardedmen #bearded #gist #cosplayer

Onur Binay (@10ur1000ay)'in paylaştığı bir gönderi ()

Kamera nispeten küçük olduğu için, pek çok düğme mevcut değil, ancak önemli olan her şey yerli yerinde. Dahili gezinme tuşlarına sahip dairesel kaydırma kadranı gibi. Yön tuşlarının her biri varsayılan olarak kendisine ait bir işleve sahipancakana menüden bu düğmelerin işlevini değiştirebilirsiniz. Yani kamera işinizi tam olarak istediğiniz gibi yapmanız için size her şeyi sunuyor.

Kameranın arka yüzünde en kullanışlı olan düğme Fn. Bu düğme, çekim modundayken hızlı menüye erişiminizi sağlıyor. Burada, ISO ve beyaz dengesi gibi yaygın olarak kullanılan ayarların kısayollarını bulacaksınız. Daha iyi olan haberde, bu menü, fotoğraf makinesini tam istediğiniz şekilde kullanmanızı sağlayan, tercih ettiğiniz ayarlara tamamen uyarlanabiliyor.

Haberin Devamı

Mercek halkasının çevresinde, tercihinize bağlı olarak farklı ayarları değiştirmek için kullanabileceğiniz lense montekontrol halkası bulunuyor. Deklanşör hızını, diyafram açıklığını veya daha fazlasını buradan ayarlayabilirsiniz. Her çekim modunda bu kadran için varsayılan bir ayar seçeneği var. Ancak isterseniz ana menüden değiştirebilirsiniz.

RX100 Mark V'nin menüsünde gezinmek oldukça basit olsa da bazı ayarları yaparken kaybolabilirsiniz. Detayları ayarlamalar var. Bir ayarı değiştirirken menüde kaybolmanız durumunda “menu” tuşuna basarak tamamen oradan çıkabilirsiniz.Sahaya çıkıp çekim yapmadan önce oturup menüye baştan sona gezdirmek sizin yararınıza olacaktır.

Deklanşör önceliği moduna geçtğinizde kontrol halkası devre dışı bırakılıyor.Bunun işlevselliğini yeniden atamak için aşırı karmaşık menü sistemine dalmanız gerekiyor. Obtüratör hızını ayarlamak için arka kontrol halkasını kullanmaya devam edebilirsiniz, ancak bu iki popüler çekim modu arasında geçiş yaparken ön kontrol halkasının otomatik olarak diyafram ve poz kontrolü arasında değiş tokuş edememesi sinir bozucu.

Haberin Devamı

Hayatı daha kolay hale getirmek için bulduğum en basit kurulum, ön kontrol halkasını pozlama telafisine ayarlamak ve hangi mod seçildiğine bağlı olarak diyafram veya enstantane hızını ayarlamak için arka kontrol halkasını kullanmaktı.

Sony RX100 Mark V inceleme: Tam da vloggerlara göre

180 derece dönebilen ekran tam vlogger'lar için

Yüksek fiyatına rağmen kamerada dokunmaya duyarlı bir ekran olmamısı hayal kırıklığı yaratıyor. Sony, donanıma ağırlık verip buna kolay erişilmesi için uğraşıyor ama, dokunmatik ekran teknolojisini kameralarına dahil etme konusunda son derece isteksiz. Önünüzde çok sayıda buton varken bunları mı yoksa dokunmatik ekranı mı kullanmayı tercih edersiniz? Ben dokunmatik ekranı tercih ederim.

Otofokus noktasını ayarlamak, dokunmatik ekranla çok daha hızlı olabilir. Bunun dışında dokunmatik ekran sayesinde çekilmiş kareler veya menü ayarları arasında çok daha hızlı geçişler yapabilirsiniz.

180 derece dönebilen 3 inç LCD ekran, çok daha esnek imkanlar sunuyor. Yüksek açılı çekimler için kullanışlı olan ekranı farklı açılarda kullanmanız mümkün.

Vizör, önceki modellerde olduğu ekranın bir kısmını engellese de büyük bir problem teşkil etmiyor. Vizörü aktifleştirmek için fotoğraf makinesinin yan tarafındaki düğmeye basmanız yeterli. Böylece onu kamera gövdesinden dışarı çıkartıyorsunuz. Makinenin içine gizlenmesi mantıklı bir hareket.

Bununla birlikte, vizör küçük olsa da çok net bir görüntü sunuyor. Güneşin arka planda çok güçlü olduğu zamanlarda veya çekeceğiniz kareleri yalnızca bu şekilde oluşturmayı tercih ediyorsanız iyi bir özellik.

Kamera kapalıyken vizörü açarsanız, bu işlem kamerayı da aktifleştiriyor, Vizörü kapatınca kamera da kapanıyor.

Sony RX100 Mark V inceleme: Tam da vloggerlara göre

Fiyat artışına neden olan en önemli güncellemeler var

RX100 IV'ten sonra en büyük değişiklik RX100 V’e, 315 noktalı faz algılama AF sisteminin gelmesi. Daha önce 1.0 inç'lik sensörün kompakt fotoğraf makinesinde hiç görmediğimiz bir şey.

Otomatik netleme, fotoğraf makinesinin bu sürümü için geliştirilmiş en önemli alanlardan biri, belki de bu fiyat artışına neden olan en önemli güncellemeler de olabilir.

Açık havada (örneğin dışarıda çekim yaparken) örneklerin % 99.9'unda karışıklık olmadan hedefe kilitleniyor. Işık düştüğünde odaklanma etkileyici derecede hızlı kalıyor ancak nesne de düşük kontrastlıysa biraz mücadele edebilir. Makine, odaklanmak için nadiren yanlış onay veriyor.

RX100 V, bir hibrid AF sistemine dayanıyor. AF-A modunda, fotoğraf makinesi AF-S modu (Tek AF: deklanşör düğmesine yarım basıldığında netlemeyi kilitler) ile AF-C modu (Kesintisiz AF: deklanşör düğmesine yarım basıldığında nesnelere odaklanmaya devam eder) arasında çekim karesinde saptanan nesnenin ani hareketi ve parlaklık gibi değişikliklere göre otomatik olarak geçiş yapabiliyor.

Tek AF modunda geniş alan AF’yi seçerseniz, makinenin öne çıkarmak istediği çerçevenin hangi bölümünü otomatik olarak seçeceğini belirleyerek, çekimlerinizi odak noktasına getirmenin hızlı ve sorunsuz yolunu buluyorsunuz. Bunun yanında menüde açılıp kapanabilen yüz algılama da var.

Sony RX100 Mark V inceleme: Tam da vloggerlara göre

Otofokus izleme, 24fps yüksek kare hızıyla birleştiğinde daha etkileyici hale gelip ikinci saniyede bir hareket yakalayabileceğiniz anlamına geliyor. Bu spor ve aksiyon fotoğrafçıları tarafından pek tercih edilecek bir kamera olmasa da, sokak fotoğrafçılığı da dahil olmak üzere, başka çalışma türleri için bir konuyu izleyebilen cep kameralarında çok daha kullanışlı.

Fotoğraf makinesinin tampon belleği de son derece etkileyici. Kamera duraklamaya başlamadan önce yaklaşık 150 JPEG görüntüsü çekebilir. Çoğu RAW senaryoda belirleyici anı yakalamak için yeterli olacak 72 ham format çekim de yapabilirsiniz.

Bionz işlemci, kamerayı daha hızlı hale getiriyor. Kameranın açılma süresi yaklaşık bir saniye. Art arda birkaç spontane çekim yapıyorsanız kamerayı açık bırakmak isteyebilirsiniz. Arka arkaya çekim süresi de etkileyici ve çekimler arasında neredeyse hiç fark edilemeyen bir duraklama var. Oynatma sırasında görüntüleri izlemek ve menüler arasında dolaşmak da hızlı.

Etkileyici özellikler, ner yazık ki pil ömrü üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Gün içinde ortalama 220 kare çekim yapabilirsiniz. Cihazı sık kullanmayı planlıyorsanız veya seyahatleriniz boyunca makineyi bütün gün elden düşürmeyecekseniz yanınıza kesinlikle ikinci bir pil almalısınız.

Alternatif olarak, kamerayı USB üzerinden şarj edebilirsiniz. Yanınızda taşınabilir bir güç bankanız varsabekleme modundayken cihaza güç takviyesi yapabilirsiniz.

Sony RX100 Mark V inceleme: Tam da vloggerlara göre

Bokeh efektli fotoğraflar yakalayabilirsiniz

Sony RX100 V ile ilgili en cazip olan şey mercek stili. Sadece "geleneksel" 24-70mm odak uzaklığını sunmakla kalmayıp, aynı zamanda fokal menzil boyunca f/1.8-f / 2.8'i kaplayan geniş bir diyaframa sahip. Bu, kameranın öncülünden kalmış.

F/2.8 parlaklıktaki diyafram açıklığı sayesinde fotoğraf makinesi titremesi veya nesne hareketi kaynaklı bulanıklık olmadan çekim yapmanıza vearka plan bokeh efektli fotoğraflar yakalamanıza olanak sağlıyor. Hem sığ alan derinliği efektleri oluşturmak hem de ISO hassasiyetini daha düşük tutmak için bu harika bir iş.

20.1MP kamerada 5472 x 3648 piksele çıkılması, boyutunu artırmak zorunda kalmadan 300dpi'de A3 baskısı oluşturmanıza olanak tanıyor.

ISO400'un üzerideyken hassasiyeti artırdığınızda, detaylar kaymaya başlıyor.Görüntü kalitesi sadece ISO6400 ve 12800'de gerçekten acı çekmeye başlıyor.

Sony RX100 Mark V inceleme: Tam da vloggerlara göre

ISO ayarlarında genel izlenim harika

Sony'nin RX100 serisi fotoğraf makinesinin diğerlerinde de olduğu gibi bu nesilde de görüntü kalitesi mükemmel.Renkler doymuş ve görüntülerde gerçekçilik duygusu var.Konuya veya kişisel zevkinize uydurmak için farklı fotoğraf stillerini (Picture Styles) deneyebilirsiniz. Bunun dışında yaratıcı efektler (Creative Effects) de denemek için eğlenceli olabilir. Ancak onları kullanırken ham formatta çekemeyeceğinizi unutmayın.

Genel anlamda, çok amaçlı efektler, doğru pozlamalar üretmek için iyi iş çıkartıyor. Yalnızca bazı durumlarda poz telafisini aramak gerekiyor.

Ayrıntılar iyi işlenmiş ve özellikle düşük ISO ayarlarında genel izlenim harika. Bir görüntüye baktığınızda, ISO 100 ve 400 arasında çok ince detaylar ortaya çıkıyor. ISO 800 ile 3200 arasında ayrıntı hala etkileyici ancak görüntünün bazı bölümleri, özellikle de görüntülerin üst kenarına doğru biraz rengarenk etki gösterebilir. ölçeği.

ISO 3200'de biraz daha görünür, ancak yeteri kadar tatmin edici değil. ISO 6400'deyken, standart baskı ve web boyutlarında bile ayrıntılar biraz bulanık görünmeye başlıyor. ISO 12800 mevcut olsa da, ayrıntılar tamamen kaybolabiliyor. F/1.8 veya f/2.8 gibi geniş açıklığı kullanırsanız, böyle yüksek ISO değerini asla kullanmanıza gerek yok.

Sony RX100 Mark V inceleme: Tam da vloggerlara göre

Ham formatta çekim, JPEG görüntülerine ne kadar çok gürültü azaltmanın uygulandığını gösteriyor. Görüntünün aynıRAW format dosyasına bakarsanız, bunu göreceksiniz. Gürültü azaltma doğal bir şekilde uygulanırken bazı konularda daha ince ayrıntılar çıkartmak istiyorsanız kendi gürültü azaltma düzenlemelerinizi yapmalısınız.

Otomatik beyaz ayarı, çeşitli ışık koşullarında hoş bir şekilde doğru renkler üretmek için çok iyi bir performans gösteriyor. Yapay aydınlatmanın bazı türleri altında, otomatik beyaz dengesi, sarımsı veya sıcak tonları hafifçe eritebilir. Bu durumda, daha spesifik bir beyaz dengesine geçmeniz daha doğru.

Yüksek veya düşük kontrastlı bir alanda pozlamaları dengelemek için makine dinamik aralık optimize edici ayarlara sahip. Otomatik ayara geçebilirsiniz veya duruma bağlı olarak birkaç farklı seviyeden birini seçebilirsiniz. Otomatik ayar, çoğu durumda doğru dengeyi elde etmek konusunda iyi işe çıkartıyor.

Sony RX100 Mark V inceleme: Tam da vloggerlara göre

4K video kaydı oldukça iyi

RX100 V, tam piksel okuma ve piksel bölme özelliği olmayan 4K video çekimi yapabiliyor. Ancak bir mikrofon veya kulaklık girişi bulunmaması onuprofesyonellerden bir adım uzaklaştırıyor.

Yine de, video işlevi çoğu durumlar için kullanılabilir ve sunduğu kalite oldukça iyi. Odak geçişleri pürüzsüz ve nazik. Yine söylüyorum dokunmatik ekran olması, odak noktayı ihtiyaç duyduğunuz yere hızlıca taşımayı kolaylaştırabilirdi.

4K videoya kaydetmeyi planlıyorsanız, UHS - U3 uyumlu bir hafıza kartına ihtiyacınız olacak. Ya da Full HD gibi başka bir formatta kayıt yapmayı seçebilirsiniz. Oluşturduğunuz videonun önemine bağlı olarak bellek kartı alanından tasarruf etmek için Full HD'ye geçiş yapmayı da düşünebilirsiniz.

Video alanında RX100 V, vloggerlar için biçilmiş kaftan. Ekran dönebiliyor, oldukça kullanışlı, uzun seyahatler sırasında kolayca taşınabiliyor. İki adet mikrofon makinenin üstünde yer alıyor. Rüzgarlı bir ortamda çekim yaparken ses konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Peki ses sorununa nasıl çözüm bulabilirim diyorsanız cevabım tüylü mikrofon rüzgarlıkları. Ancak RX100 V için Türkiye’de rüzgarlık bulmanız biraz zor olabilir. Bunu kendiniz de yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan şeyler tüylü bir eşya (hatta bulaşık süngerinin sarı kısmı bile olur) ve çift taraflı bant. Mikrofonun üstünü kapatmayacak şekilde bantı kameranın üstüne yapıştırın onun üstüne de tüylü aparatı yerleştirin. Bu ses probleminizi büyük ölçüde çözecektir.

Sony RX100 Mark V inceleme: Tam da vloggerlara göre

Sonuca bağlıyorum

Kompakt bir kamera için yaklaşık 4 bin TL’lik fiyat oldukça pahalı. Ancak, burada tek bir pakete sahip olmak için para ödüyorsunuz. RX 100 V fotoğraf ve video konusunda yüksek teknolojiye sahip, ve bunu ceketinizin cebinde dahi taşıyabilirsiniz.

Bunun anlamı RX 100 V’i kesinlikle satın almalısınız demek değil. İhtiyacınız olan şey her zaman mükemmel görüntü üretmek için güvenebileceğiniz ultra taşınabilir bir kameraysa cevap evet olabilir. Yine de piyasada Canon G7XMark II gibi rakipleri olduğunu da unutmayın.

RX100'ün önceki sürümlerine bakarak, sunduğu bazı işlevler olmadan da yapabileceğinizidüşünebilirsiniz. Örneğin, hızlı hareket eden nesneleri nadiren çekiyorsanız, yüksek çerçeve hızı çekimi olmadan da yaşayabilirsiniz.

RX100 V, büyük olasılıkla piyasadaki en küçük ama işlevli kompakt kameralardan biri. Sunacağı görüntülerin kalitesinden etkileneceğiniz kesin. Ancak, dokunmaya duyarlı bir ekranın olmaması, zayıf pil ömrü ve tabii ki son derece yüksek fiyat, tam anlamıyla mükemmel bir kamera olmadığı anlamına geliyor.

ARTILARI

  • 24 fps sürekli çekim
  • Dahili EVF
  • 315 noktalı AF sistemi
  • Mükemmel görüntü kalitesi
  • Gelişmiş 4K video
  • Kompakt, taşınabilir tasarım
  • Süper yavaş hareket modu çok iyi

EKSİLERİ

  • Dokunmatik ekran yok
  • Rakiplerle karşılaştırıldığında pahalı
  • Zayıf pil ömrü
  • Odak uzaklığı daha uzun olabilir