Teknoloji Suudi Arabistan bir robota vatandaşlık verdi

Suudi Arabistan bir robota vatandaşlık verdi

27.10.2017 - 13:28 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan, ünlü Hollywood yıldızı ve moda ikonu Audrey Hepburn'e benzetilerek tasarlanan Sophia adlı robota vatandaşlık verdi. Suudi Arabistan aynı zamanda bir robota vatandaşlık veren ilk ülke olarak tarihe geçti.

Suudi Arabistan bir robota vatandaşlık verdi

Suudi Arabistan'da yapay zeka geliştirme faaliyetlerine yönelik çalışmaların geldiği süreç, robot Sophia'ya vatandaşlık verilmesine kadar uzandı. Robot Sophia, Suudi basınına Riyad'da gerçekleşen iş zirvesinde vatandaş olarak tanıtıldı.

Haberin Devamı

Zirvede gerçekleşen bir panelde moderatörlük yapan Andrew Ross Sorkin tarafından yapılan açıklamada "Şu an öğrendiğimiz küçük bir duyurumuz var. Sophia, umarım beni duyuyorsundur. Zira Suudi vatandaşlığıyla ödüllendirilen ilk robot oldun" dedi.

Karara teşekkür ederek karşılık veren Sophia, "Suudi Arabistan'a teşekkür ederim. Bu eşsiz konum için onurlu ve gururlu hissediyorum. Dünyada vatandaş olarak tanınan ilk robot olmak, tarihi nitelikte" dedi.

Sophia kendisine yönetilen sorulara, "Ben dünyayı daha yaşanabilir bir yer haline getirmek için sizlere yardım etmek için çalışacağım. Korkuya gerek yok. Siz bana iyi davranırsanız ben de size iyi davranırım” dedi.

?Karara ilişkin pek çok internet kullanıcısı, kadın görünümlü bir robota böyle bir hak verilmesini kutlarken, Suudi Arabistan'da kadın haklarının halen sınırlı olmasına da dikkat çekti.

Haberin Devamı

Sosyal medya kullanıcıları, Sophia'nın çarşafa girmemesi gerektiğine ve herhangi bir koruması olmadığından Sophia'nın çarşafa girmesi halinde nasıl görüneceğine dair yorumlarda bulundu.