Teknoloji Haberleri 2020’de üreticiler bu özellikleri sunmak için rekabet edecek

2020’de üreticiler bu özellikleri sunmak için rekabet edecek

13.01.2020 - 15:14 | Son Güncellenme:

Akıllı telefonlarda RAM miktarlarının artması, kamera tarafında yapılan büyük yenilikler, 5G bağlantı ile çeşitlenen mobil uygulamalar mobil fotoğrafçılığında hızla ilerlemesine yol açtı. 2020’de 200 megapiksellik kameralar, 8K video çekebilme becerisi, 3 boyutlu fotoğraflar gibi pek çok teknoloji karşımıza çıkacak. İşte, 2020’de anılarımızı ölümsüzleştirmemizi sağlayacak kamera teknolojileri.

2020’de üreticiler bu özellikleri sunmak için rekabet edecek

Erdal Kaplanseren

Haberin Devamı

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren

Sensör alanı ve çözünürlük

Akıllı telefonların yaygınlaştığı 2010’lu yıllarda  ⅓ inç formatı kameralar için standarttı. Zaman içinde çipler büyüdü ve netlik arttı. Samsung, Nokia gibi teknoloji devleri Isocell Bright HMX teknolojisini kullandı. 1/33 mercekler, çok daha fazla ve çok daha küçük pikseller barındırıyor. Yüksek piksel sayısına sahip kameralar ayrıca düşük ışıkta da daha iyi çekim yapıyor. Akıllı telefon üreticileri artık HDR fotoğraf ve video çekebilmek için yarışıyor.

Geliştirilmiş kamera modülleri

Telefonlara kamera eklenmesi elbette büyük bir gelişme olmuştu; fakat fotoğraftan ziyade 128 bit görsel görünümünde kalitesiz fotoğraflarla karşılaşıyorduk. Telefonlarda birden fazla kamera kullanılmaya başlandığında görüntü kalitesi de beklentileri karşılamaya başladı. Makro kameralar, derinlik sensörleri ve diğer teknolojiler geliştikçe akıllı telefon üreticileri de kamera odaklı telefonlar üretmek için birbirleriyle yarışacak, tüketiciler de en fazla kamerası olan telefonu ilk tercihlerine yerleştirecektir.

Haberin Devamı

ToF teknolojisi ilerliyor

Uçaklarda ve endüstriyel robotlarda kullanılan bu özellik mesafeyi ve hacmi ölçmek, nesne taraması, iç mekan navigasyonu, engellerden kaçınma, hareket tanıma, nesne izleme ve reaktif altimetreler için kullanılıyor. ToF kameralar Portre modunda fotoğraf arka planlarını daha iyi bulanıklaştırabiliyor. 3D fotoğrafçılık, AR ve özellikle Portre modunda sıkça kullanılan ToF kamera sensörleri 2020’de daha çok karşımıza çıkacak ve bu sayede bokeh etkisi gibi teknikler çok daha gelişecek, fotoğraflara sanal objeler eklemek daha kolay olacak.

Çentik ortadan kalkacak

akıllı telefon ekranlarındaki çentik pek çok kişi tarafından kötü görülse de telefon üreticileri, ön kameralar için ekrana yerleştirilen bu küçük çentikten hiç vazgeçmedi. 2019’da bu durum değişmeye başladı. Ekran altı kamera teknolojisi çok daha fazla geliştirilecek.

Bilgisayar destekli fotoğraflar

Akıllı telefonlarda bulunan yapay zeka desteği sayesinde görüntüler çok daha iyi hale getirilebiliyor. Pixel 4 Astro, HDR ve gece modunda fotoğraf çekmeye olanak tanıyordu. Fotoğraf düzenleme uygulamaları da gelişme gösteriyor. İlerleyen dönemlerde günün hangi saatinde fotoğraf çektirmiş gibi gözükeceğinizi seçebileceğiniz fotoğraflar çekmenize olanak tanıyacak özellikler geliştirilebilir.