Teknoloji Haberleri Çocuklarınızı dijital oyun bağımlılığından koruyun

Çocuklarınızı dijital oyun bağımlılığından koruyun

20.01.2020 - 16:28 | Son Güncellenme:

Çocuğunuz sizinle birlikte oynamak yerine tabletteki oyunları oynamayı mı tercih ediyor. İntihar olayıyla bağdaştırılan oyunların yarattığı yıkım ortadayken siz de çocuğunuzun telefon, tablet ve bilgisayarları kontrolsüzce kullanmasının önüne geçmelisiniz. Peki, ama nasıl?

Çocuklarınızı dijital oyun bağımlılığından koruyun

Erdal KAPLANSEREN

Haberin Devamı

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren 

Dünyayı etkileyen kırılmalar arasında bulunan teknoloji nesilleri etkiledi ve kuşaklar arası büyük farklılıklar meydana çıktı. X kuşağı yeniliklere adapte olmak için çabalarken dijital ortama doğan Z kuşağı, akıllı cihazların olmadığı bir hayatı bilmiyor bile. 2010 itibariyle doğanların dahil olduğu alfa kuşağı ise gerekli pek çok beceriyi kazanmadan önce ekran kullanma becerisini kazanıyor ki bu durumun olumsuz sonuçları olabiliyor. Çocuğunuzun cihaz bağımlılığını azaltacak birkaç basit önlem alabilirsiniz.

Teknolojiye yakın olun

Dijital cihazların çocuklar için tamamen zararlı olduğunu söyleyemeyiz. Öyle ki düşüncelerini geliştirme ve eğitimde ek yardım alma şansına sahip olabilirler. Burada önemli olan kontrolü sağlamak ve bunu yaparken teknolojinin dezavantajları ve avantajlarına hakim olmalısınız. Çocuğun bir sorun olduğunda ilk danışacağı kişi olmak için teknolojideki son gelişmeleri takip etmelisiniz.

Haberin Devamı

Dijital oyunları ödül olarak sunun

Yasaklama yoluna gitmek akıllı ekranları çocuk için çok daha cezbedici hale getirecektir. Tamamen yasak koymak yerine bir çeşit kontrollü ödüllendirme yapın. Örneğin,  ilkokul çağındaki çocuğunuza ödevini yaptığını için ödül olarak 1 saatlik dijital oyun oynama hakkı verebilirsiniz. Okul öncesi çocuğunuzun ise yarım saat kadar tabletinde oyun oynamasına izin verebilirsiniz. Çocuğun hangi oyunu ne kadar süre oynadığını, hangi videoları seyrettiğini takip edebileceğiniz uygulamalardan yararlanabilirsiniz.

Alternatifler önerin

Çocuğunuzun bağımlı olduğunu ve artık geç kaldığınızı düşünmek yerine harekete geçin. Ona sanal ilişki yerine gerçek ilişki alternatifleri sunabilir, yapımı kolay yiyecekler yaparak zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Elbette saatlerce dijital oyun oynamaya alternatif olacak pek çok şey bulunuyor. Piknik yapmak, sinemaya gitmek, birlikte bisiklete binmek, kitap okumak gibi birlikte yapabileceğiniz aktiviteler planlayabilirsiniz.

İçerik filtreleme yazılımlarından yardım alın

Çocuğunuzu sıkmadan dikkatli şekilde takip etmek için içerik filtre yazılımlarından yararlanabilirsiniz. Bu tür yazılımlar bağlanılan tüm adresleri dakika dakika kaydederek raporlayabiliyor. Üstelik zararlı içeriğe sahip olan web sitelerinin tarayıcıda görüntülenmesini engelleyebiliyor.

Haberin Devamı

Güvenli siteleri ve oyunları tespit edin

Çocuğunuzu psikolojisini bozabilecek oyunlardan korumak için indirdiği uygulamaları kontrol edin. Onun sevebileceği şiddete meyilli olmasına yol açabilecek herhangi bir unsur barındırmayan oyunları indirip çocuğunuzu bulduğunuz oyunları oynamaya teşvik edebilirsiniz. Kaliteli içeriğe sahip olan web sitelerini tespit ederek tarayıcının yer imlerine de ekleyebilirsiniz.