Teknoloji Tezgahtar bir makineyse nasıl pazarlık yapılır?

Tezgahtar bir makineyse nasıl pazarlık yapılır?

25.01.2018 - 14:45 | Son Güncellenme:

Online alışveriş insanlarla insanların değil, insanlarla makinaların karşı karşıya geldiği bir ortam. Dolayısıyla iki insanın alışveriş yaparken kullandığı yöntemler internette geçerliğini yitiriyor. Mesela “Pazarlık” diye bir kelime bu mecrada işe yaramıyor, çünkü tüm fiyatlar fiks. Ama online mağazalarda öyle bir püf noktası var ki, bunu yakalayan senede -yaptığı alışveriş miktarıyla da orantılı olarak- yüzlerce lira kazanabilir.

Tezgahtar bir makineyse nasıl pazarlık yapılır

Online Alışverişte Nasıl Pazarlık Yapılır?

Haberin Devamı

Online alışverişte makinayla pazarlık yapmanın püf noktası, mağazaların ödeme sayfalarındaki “indirim kodunuzu buraya girin” kutucuğudur. İndirim kodları bir seri rakam ve harften oluşan ve ödemenizi yaparken o kutucuğa girdiğiniz anda fiyatı ucuzlatan bir koddur. Bu kodu kullanırsanız (makine daha önceden bu kod kullanıldığında fiyatı ucuzlatmak üzere programlandığı için) fiyat o kodun değeri kadar ucuzlar. Tabii ki siz yine her alışverişte kredi kartınızın puanlarını millerini bonuslarını toplamaya devam edin; hatta ZubizuAvantajixHopi gibi fiyat ucuzlatma mekanizmalarını da mutlaka kullanın; ama siz siz olun, alışverişinizi ödemeden önce bir de indirim kodu kullanın ki harcamanız bir miktar daha ucuzlasın. Hatta -yaptığınız alışveriş miktarıyla da orantılı olarak- senede 300 ila 1000 Lira arası miktarda bir para cebinizde kalsın.

Haberin Devamı

Bu Nasıl Olur?

Hesap çok basit: Sene boyunca bazı alışverişleri mutlaka yaparız; bu alışverişlerde bir miktar disiplinli olursak fiyat etiketlerinin anında ucuzladığını görmemiz işten bile değildir.

1) Teknoloji Alışverişinden %5-11 Arası:

Telefonumuz 3-4 senede bir eskiyor. Bilgisayarımız 3-4 senede bir değişmek zorunda. Tabletlerin 3-4 senede bir modeli geçiyor. Televizyonumuz analogdan dijitale, 3K’dan 4K’ya, çözünürlüğünden teknolojisine 3-4 senede bir değişiyor. Evdeki diğer makinalar da aynı şekilde sürekli bir eskime ve bozulup yenisini almaya zorlama halindeler. Sonuçta her sene 1000-2000 Liralık bir teknoloji harcaması yapmamız gerekiyor. Bu harcamalara %11 oranında bir indirim kodu bulsak, 110 ila 220 Lira aralığında bir para cebimizde kalır.

2) Moda ve Giyim-Kuşamdan %10-20 Arası:

Bu sene kaç gömlek/tişört, kazak/yelek, pantolon/etek, iç çamaşırı/çorap, kaban/ceket, ayakkabı/terlik alacaksınız? İnternetten alarak, ayrıca tekstil ve giyim sektörünün marjlı bir sektör olduğundan da faydalanarak, %30-40 ila %80-90 aralığında indirim veren sitelere ulaşabilirsiniz. Bütün bu indirimlere ek olarak bir de indirim kuponu bulursak %10-15-20 bandında ekstra bir indirim almamız mümkündür. Yani basit bir hesapla seneye vurduğumuzda 100-200 Liralık bir para cebimizde kalır.

Haberin Devamı

3) Tatil Rezervasyonundan %5 Daha:

Senede 1 kez tatile çıkacağız, onun da hem en güzel yerden hem de en ucuz fiyattan olmasını isteriz. Bunun için öncelikle “erken rezervasyon” dönemlerini kaçırmamak lazım. Bu dönemlerde yaklaşık %50 oranında indirimler yakalanabilir. Ama üste bir de 50 ila 100 Lira bandında seyreden indirim kodlarından birini yakalayıp ödemede kullanabilirsek şahane olur.

4) Senede Kaç Kez Hediye Alıyorsunuz?

Yıldönümleri, yaş günleri, kutlamalar, taşınmalar, açılışlar, doğumlar, tebrikler, özürler derken bir bölümü çiçek ve pasta, diğer bölümü kitap veya pırlanta şeklinde çok çeşitli hediyeler alıp dururuz. Yıl içinde bu hediyeleri internetten alırsak, üste bir de güzel kod bulursak bazen yarı yarıya seviyelerinde kar etmemiz bile mümkün olabilir.

5) Dijital Alışveriş Kalemlerini Unutmayın:

Oyun ve oyun içi ürünler, güvenlik ve antivirüs yazılımları, müzik ve e-kitaplar, işletim sistemleri, domain ve hosting, video veya canlı eğitim programları, sigorta poliçeleri, sinema ve tiyatro biletleri gibi sene boyunca dönem dönem alınan veya her sene abonelik yenilemesi gerektiren ürünleri de hesaba katmayı unutmamak lazım. Bu ürünlerin pek çoğu dijital dünyaya ait ürünler olduğundan dolayı genelde %20 ila %50 aralığında indirim kodları bulunması mümkün ürünlerdir.

Haberin Devamı

Toplamda Ne Kazandık?

Aslında elma ile armudu toplamak gibi olacağından dolayı matematiksel bir hesap yapmak doğru olmayabilir. Yukarıda herkesin kendi hesabını yapabileceği birkaç kalem fikir bulunuyor. Eğer bu tarif size uyuyorsa indirim kodu kullanmayı unutmayarak makinaları bilek güreşinde yenebilir ve senede 500-600 Liranın cebinizde kalmasını sağlayabilirsiniz. Ama “yok ben bunun ancak yarısı kadar harcama yapıyorum” derseniz iyi haber: Bu sene en az 300 Lira kar yapacaksınız demektir. Sonuçta indirim kodları bedava. Hangi mağazayı isterseniz o mağazanın indirim kodunu alıyorsunuz ve fiyatı ucuzlatmak için deniyorsunuz. Kodlar bazen geçerli oluyor, bazen olmuyor, çünkü bir kod bazen stoklarla sınırlı oluyor; bazen de belli bir şart içeriyor ve eğer bu şart yerine gelirse fiyat ucuzluyor. Bu püf noktasını bilenler ve alışverişte kullananlar, hem makinaları pazarlıkta yeniyor, hem de her sene bütçelerine çok ciddi miktarlarda katkıda bulunuyor.

Haberin Devamı

Kaynak: www.indirimkodu.com