Teknoloji Tim Cook ve Mark Zuckerberg, Çin devlet başkanıyla görüştü

Tim Cook ve Mark Zuckerberg, Çin devlet başkanıyla görüştü

01.11.2017 - 13:25 | Son Güncellenme:

Apple CEO'su Tim Cook ile Facebook kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le görüştü. Görüşme, Tsinghua Üniversitesi İktisat ve İşletme Bölümü danışmanlarıyla yapılan yıllık toplantı kapsamında gerçekleşti.

Tim Cook ve Mark Zuckerberg, Çin devlet başkanıyla görüştü

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple'ın CEO'su Tim Cook ve Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir görüştü. Apple’ın sözcüsü, toplantı hakkında "Tim'in programını veya toplantılarını yorumlayamadığını" söyleyerek başka yorumda bulunmadı. Ancak Zuckerberg, Facebook'ta yıllık toplantı için Pekin'e gittiğini yazdı ve "Her yıl yaptığımız bu gezi, Çin'deki inovasyon ve girişimciliğin gidişatına ayak uydurmanın harika bir yolu" dedi. Zuckerberg'in Şi'yle kurduğu temasla Çin'in Facebook üzerindeki yasaklarının hafifletilmesini umduğu düşünülüyor.

Tim Cook ve Mark Zuckerberg, Çin devlet başkanıyla görüştü

Tim Cook açısında toplantı Apple için kritik bir zamana denk geldi. Çünkü Apple, iPhone X'i piyasaya sürmeye hazırlanıyoR ve toplantıda iki madde üzerinde duruluyordu. Birincisi, iPhone satışlarının büyük ölçüde iPhone 8'in piyasaya sürülmesinden sonra bu çeyrekte yüzde 40 arttığıydı. Diğeri ise Çinli perakendeciler, bu büyümeyi özellikle iPhone X’in piyasaya sürülmesiyle birlikte iPhone 8'e gelecek erken indirimlerle devam ettirmek istiyor olmalarıydı.

Haberin Devamı

İki ABD senatörü Apple’ın, Çin Hükümetinin talebi üzerine VPN uygulamalarını App Store'dan kaldırma kararı sebebiyle 17 Ekim’de açık mektup göndermiş, "ifade özgürlüğüne ve internette gizliliğine önem verenlerin tercih ettiği VPN'i, kullanmalarını engellemenin yanlış olduğunu" belirtmişti. Cook ise "Apple açısından en iyi ve doğru kararın hükumet taleplerine uymak" cevabını vermişti.