Teknoloji Haberleri Toz büyüklüğünde soğutucu

Toz büyüklüğünde soğutucu

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

California Üniversitesi’nde geliştirilen mikro-soğutucu, 100 santigrat derecede çalışan bir mikro çipin ısısını 7 derece düşürebiliyor.

Toz büyüklüğünde soğutucu


Toz büyüklüğünde soğutucu
Amerikalı bilim adamları, bir toz zerreciği büyüklüğünde soğutucu yaptılar. Californiya Üniversitesi bilim adamları tarafından geliştirilen ‘mikro-soğutucunun’ çapı yalnızca milimetrenin yirmide biri büyüklüğünde. İngiliz bilim dergisi Nature’a açıklama yapan bilim adamları, mikro-soğutucuların bilgisayar çiplerine yerleştirilerek burada aşırı ısınmayı engelleyebileceklerini ve bu sayede bugüne kadar bilgisayarlar için daha küçük parçalar üretmekteki en büyük engelin ortadan kalkabileceğini söylediler.

‘Mini buzdolapları’, iki yarı iletkenin, dönüşümlü olarak oluşturduğu, çatı kiremitleri düzenine benzeyen 200 kattan meydana geliyor. Her katın uzunluğu milimetrenin milyonda onunu oluşturuyor. Mini soğutucular, 100 santigrat derecede çalışan bir mikro çipin ısısını 7 derece düşürebiliyor. Soğutucuları geliştiren bilim adamı Xiaofeng Fan, bu oranın daha da artırılacağını belirtiyor.

Bilgisayar çiplerinde ısı oluşumu büyük bir sorun oluyor. Elektronların, enerjinin bir bölümünü ısıya çevirerek ayrıştırması, aşırı ısınmaya sebep oluyor. İletişim endüstrisinde, buzdolabı gibi çalışan ancak elektriği soğutucu sıvı olarak değerlendiren termo-elektrik soğutucular yaygın olarak kullanılıyor, ancak bu tip soğutucular, bilgisayar çiplerine daha sonra monte edilmek zorunda. Oysa yeni geliştirilen mikro-soğutucular, doğrudan çiplerin içine yerleştirilebiliyor.