Teknoloji TP-Link akıllı Wi-Fi LED ampul inceleme

TP-Link akıllı Wi-Fi LED ampul inceleme

04.01.2019 - 16:19 | Son Güncellenme:

Bir akıllı ampulu ayarlamak, onları ampulün içine vidalamak kadar kolay olmalı. Ancak çoğu, ilk önce bir köprü kurmanızı şart koşar. Böylece ışıklar, Wi-Fi ağınızla iletişim kurabilir. TP-Link’in akıllı ampullerinde dahili olarak Wi-Fi bulunuyor ve bu potansiyel acı noktasını ortadan kaldırıyor. Biz de TP-Link'inakıllı Wi-Fi LED ampulünü sizler için inceledik.

TP-Link akıllı Wi-Fi LED ampul inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

TP-Link'in ampulleri, Wi-Fi ağınıza bağlanmak için bir köprü gerektirmiyor ve bu sayede diğer akıllı ampullerden daha kolay kurulum yapılmasını sağlar.

Wi-Fi’ı içinde olduğundan, TP-Link'in ampulleri, içinde yalnızca Zigbee bulunan Philips’in akıllı ampullerinden biraz daha büyük. Eğer ampulleri daha küçük bir muhafaza içinde kullanmak istiyorsanız, bu sorun olabilir. TP-Link'in ampulleri ısındığında, test ettiğim diğer akıllı ampullerden biraz daha soğuk kaldılar.

Akıllı ampullerin çoğu, yönlendiricinize taktığınız ağ hub'ına bağlanarak çalışır ve bu ekstra seti satın almanız gerektiği için masrafı artırır. TP-Link Smart Wi-Fi LED ampul ise onlardan farklı. Dahili kablosuz ağa sahip. Böylece doğrudan kablosuz yönlendiricinize bağlanabilir.

Haberin Devamı

TP-Link akıllı Wi-Fi LED ampul inceleme

TP-Link Smart Wi-Fi LED ampüller yerleşik Wi-Fi içerdiğinden, sıradan LED ampullerden biraz daha ağır. Ancak bu, büyük bir fark değil. Dışarıdan bakıldığında ise diğer tüm LED ampullere benziyorlar

TP-Link ampullerinin üç versiyonunu satıyor. Birincisi, 800 lümen parlaklığa sahip olan parlaklığı kısılabilir ampul LB110, sıcak beyazda (2700K) parlıyor ve 10W güç kullanıyor. Sıradaki, 800 lümen ile parlayan ve 10W güç kullanan, ayarlanabilir beyaz ampul LB120. Bu modelde renk sıcaklığı 2700K ila 6500K arasında ayarlanabiliyor. Bunlar benim en sevdiğim ampul tipi.İş için de gün boyunca soğuk ve enerji veren bir ışık almanıza izin veriyor. Geceleri de rahatlatıcı hafif sıcak ışığa çevirebilirsiniz.

Son olarak, 800 lümen parlaklığa sahip ve 11W güç kullanan, rengideğiştirilebilir ampul LB130. var. Bu modelde 2500K ile 6500K arasında sıcaklık ayarı yapılabiliyor. Ancak pratikte herhangi bir rengi seçmenize izin veren RGB ampul. Bu ampuller, özellikler bakımından Hue ürün yelpazesi ile aynı. Renk değiştiren ampuller bir yana, bunlar Philips'in ampullerinden de daha ucuz.

Kurulum eski ampullerinizi çıkartıp yeni olan akıllıları vidalamaktan ibaret. Bunlar, diğer akıllı ampuller gibi her zaman tam güce ihtiyaç duyuyor.

TP-Link akıllı Wi-Fi LED ampul inceleme

Uygulama ve kontrol nasıl?

Haberin Devamı

Philips Hue, köprü kurmanızı isterken (Köprü, akıllı cihazınızı Philips Hue lambalarına bağlayan Philips Hue sisteminin kalbi), TP-Link Smart Wi-Fi LED ampuller Wi-Fi’nize direkt bağlanıyor. Hub maliyeti olmadan, birkaç TP-Link ampul en ucuz şekilden takılabiliyor.

TP-Link'in Kasa uygulaması, akıllı fişler, güvenlik kameraları, yönlendiriciler, kapı ve hareket sensörleri de dahil olmak üzere şirketin tüm akıllı ev cihazlarıyla kullanılılabiliyor.

Kasa uygulamasını (Android veya iOS) kullanarak, Smart Wi-Fi LED ampül kendi Wi-Fi ağına oradan da ev ağınıza bağlanabilir (yalnızca 2,4 GHz). Daha sonra uygulama üzerinden kontrol için hazırsınız. Bir ampulün ayarlanması sorunsuz ancak çoklu ampullerle uğraşmak biraz acı verici ve tamamlanması biraz zaman alabilir. Bir ton ile ampullerin eşleştirilmesi çok daha kolay.

iOS uygulamasını kullanarak bir ampul bağladıktan sonra Android'e döndüm. Aynı hesaba giriş yapmama rağmen, ampulüm hemen görünmedi. Uygulamanın ağımdaki yapılandırılmış ampulü keşfetmesi bir dakika sürdü.

Haberin Devamı

Wi-Fi kullanmanın da birkaç sorunu var. Metal ışık gölgesinde monte edilmişlerse ampuller çalışmayabilir, çünkü Wi-Fi ile etkileşime girebilir. Gerçekten de, test ampulümüzle olan bağlantıyı, fişi prizden çıkarıp malzeme gölgesinde bırakıncaya kadar kaybetmeye devam ettik. İkincisi, menzil sorunu: kablosuz kapsama alanı zayıf bir alana ampul takmak istiyorsanız, şansınız yok.

Çoğu rakip akıllı ampul, Zigbee protokolünü kullanıyor. Zigbee daha iyi bir ürün yelpazesi sunuyor.Akıllı ev kontrolü için tasarlandığından benim daha güvenilir.

Yine de, iyi bir Wi-Fi bağlantınız varsa ve ampulleriniz uygulama tarafından algılanırsa, Zigbee ampulü veya TP-Link'lerden birini kullanarak gerçek kontrolde çok az fark var. Kasa uygulamasını kullanarak, ışığı açıp kapatabilir, varsayılan renk veya sıcaklığı ayarlayabilirsiniz. Ampule bağlı olarakseçenekleriniz değişebilir. Ampulleri loş ve atmosferik bir seviyeden, aydınlık, dolgulu bir parlaklığa kadar farklı şekillere sokabilirsiniz.

Haberin Devamı

TP-Link başka yerde bulunmayan temiz bir özelliğe sahip: sirkadiyen ritim modu. Bu mod otomatik olarak ampulün parlaklığını ve mümkünse günün sıcaklığına göre renk sıcaklığını ayarlar. Hue'da da görmek istediğim güzel bir özellik. Tabi bu özellik RGB ampül de bulunuyor.

Sahneler, ampullerinizi önceden ayarlanmış renkler, sıcaklıklar ve parlaklık seviyelerine ayarlamanızı sağlıyor. Programlama, her bir ampul üzerinde ayrı ayrı gerçekleştirilebilir, böylece ışıkların ne zaman açılacağını veya kapanacağını ayarlamanıza izin veriliyor. Günaydın sahnesi, sizi yavaşça uyandırmak içinışıklarınızı yavaşça önceden belirlenmiş düzeye getiriyor.

TP-Link'te uzaktan kumanda mevcut değil. Bu yüzden ışıkları kullanmanın ana yöntemi uygulama. Bu kötü olsa da nedenini görmek zor değil. Wi-Fi, bataryayı çabuk bitireceğinden kablosuz uzaktan kontrol zor olabilirdi. Zigbee'nin düşük güçlü protokolü ise pille çalışan uzaktan kumandalarla mükemmel çalışıyor.

TP-Link'in Alexa ve Google Assistantyeteneği de var. Böylece sesinizi kullanarak ışıklarınızı kontrol edebilirsiniz. Kontrol etmek istediğiniz her bir ampulün uzaktan kumanda için manuel olarak etkinleştirilmesi gerektiğinden, kurulması biraz sıkıntılı. Ayrıca şu anda hiçbir IFTTT kanalı yok.

TP-Link akıllı Wi-Fi LED ampul inceleme

Sonuca bağlıyorum

Yalnızca uygulama veya Alexa ile kontrol etmekten mutluluk duyacağınız bir akıllı ampul istiyorsanız, TP-Link Smart Wi-Fi LED ampüller akıllıca bir seçim. Philips Hue ampulleriyle de eşit düzeyde ışık üretiyor.

TP-Link ampulleri aynı zamanda birkaç akıllı ampule ihtiyaç duyan ve genel olarak akıllı ev cihazlarında yeni olan insanlar için iyi bir seçenek. TP-Link'in uygulaması kullanımı kolaydır ve ışıklarınızı kontrol etmenizi kolaylaştırıyor.

Farklı ampul çeşitleri ve uzaktan kumandalar için Philips Hue; paradan tasarruf edip Hue ile aynı ışığı elde etmek istiyorsanız TP-Link’ın akıllı ampüllerine göz atabilirsiniz.

Kablosuz ağınıza bağlayabileceğiniz akıllı bir ampul, ancak TP-Link'in sistemi rakiplere kıyasla esnek ve pahalıdır. Ayrıca evinize çok fazla ampul takmayı planlıyorsanız, Philips Hue’dan daha fazla tasarruf sunuyor.

TP-Link LB100’e 180 TL, LB120’ye 213 TL son olarak LB130’a ise 350 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • Hub gerekli değil
  • Yüksek kaliteli beyaz ve renkli ampuller

EKSİLERİ

  • IFTTT kanalı yok
  • Özel kontrol yok
  • Wi-Fi her zaman Zigbee kadar güvenilir değil