Teknoloji TRT, 4K yayına geçti!

TRT, 4K yayına geçti!

25.02.2015 - 09:17 | Son Güncellenme:

TRT, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Hibrit yayıncılığı bizlere sunuyor.

TRT, 4K yayına geçti

1 Mayıs 1964'te radyo ve 4 sene sonra 31 Ocak 1968'te TV yayınına başlayan TRT, 1990'larda özel kurumlar ortaya çıkana kadar radyo ve televizyon yayını gerçekleştiren tek kurumdu. Şimdi ise Türksat ve Vestel işbirliğiyle geliştirilen proje kapsamında 4K test yayınlarına başladı.

Haberin Devamı

Peki 4K nedir?
4K çözünürlüğü genellikle filmlerde ve oyunlarda kullanılan bir çözünürlük formatıdır. Yaklaşık olarak yatayda 4000 piksel barındıran 4K, 720p ve 1080p dikey sayısını da temsil eder. Bir anlamda şu anda kullandığımız HD (highdefinition) kavramının bir üst versiyonu olan 4K’yı Ultra HD olarak tanımlayabiliriz.

TRT, yapılan sunumda #NetlikHerSeydirhashtag’i ile sosyal medyada da duyurduğu Türkiye’nin ilk UHD kanalını tanıttı. 2015 sonunda test yayınının tamamlanarak, 2016 yılında normal yayına geçmesi planlanan kanal adına başka projeler de mevcut. Artık internete bağlı bir şekilde bulunan TRT Artı platformuna sahip kullanıcılar, kaçırdıkları yayınları 3 gün içerisinde izleyebilecekler. Engelli izleyiciler için de sesli ve görüntülü desteklemelerin bulunacağı TRT Artı platformu yayıncılığa çok şey katacak gibi duruyor.
Ayrıca projenin ortaklarından olan Vestel, 4K çözünürlüğü destekleyen Ultra HD televizyon modellerinin yanında bu proje için geliştirdiği setüstü kutusunun tanıtımını yaptı.

Haberin Devamı