Teknoloji TT, Romanya ve Kazakistan yolunda

TT, Romanya ve Kazakistan yolunda

21.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Lübnanlı Saudi Oger, Türk Telekom’un (TT) yüzde 55’ini Temmuz 2005’te özelleştirme ihalesinde satın aldı.

TT, Romanya ve Kazakistan yolunda
Şükrü Andaç Ardından şirketin yönetimini kontrol etmesiyle, önce yeni yatırımlar sayesinde şebeke ve servislerin yenileneceği ardından da bölgesel operatör olma yolunda ciddi adımlar atılacağı açıklandı.
Hızlı internet olarak adlandırılan ADSL ve çağrı merkezi yatırımının tamamlanması dışında yeni nesil servisler konusunda hâlâ tüm kozlarını kullanma yolunu seçmeyen Türk Telekom’un yurtdışında da henüz ciddi bir yatırımı bulunmuyor.
Geçen hafta Türk Telekom’dan üst düzey bir yetkili, bölgesel operatör olma yolundaki hedef doğrultusunda ilerlediklerini ve bu yolda kesinlikle bir sapma olmadığını ifade etti.
Üst düzey yetkili, oldukça ciddi olarak ilgilendikleri Bulgaristan pazarına girme çalışmalarını sonuna kadar götürdüklerini ancak başarıya ulaşamadıklarını açıkladı. Bulgaristan piyasasının oldukça cazip bir yer olduğunu belirten yetkili, bu piyasaya girememiş olmalarına çok üzüldüğünü aktardı.

Sabit hat ve 3G bir arada
Bu projenin dışında Arnavutluk’ta Çalık grubu ile çalışıldığını hatırlatan yetkili şimdiki en ciddi yatırım hedeflerinin ise iki yeni ülke olduğunu söyledi.
Türk Telekom’un yatırım tahtasına yazdığı bu ülkeler, Romanya ve Kazakistan.
Romanya’da sabit hat ve GSM tarafında yatırım planlandığını söyleyen yetkili, Kazakistan’da ise sabit hat ve Üçüncü Nesil (3G) yatırımının hedeflendiğini açıkladı. 3G şu an Türkiye’de kullanılan GSM (2G) şebekesinin bir sonraki versiyonu ve hızlı - görüntülü iletişim olarak biliniyor. Türkiye’de henüz bu alanda bir yatırım yok. 2008’le birlikte kullanımı planlanıyor. Böylesine bir yatırımın Telekom için riskli olup olmayacağı konusunda ise aynı yetkili, “Bizim için önemli bir proje olacak. Evet yeni bir iş. Ama sabit ve 3G şebekenin bir arada yönetilmesiyle birçok yenilik gelmesini bekliyoruz” dedi.

IPTV’de şanssız firma hangisi?
Üst düzey Telekom yetkilisinin piyasayla ilgili verdiği bir diğer önemli bilgi de IPTV (internet tabanlı televizyon) için altyapı ihalesine yakında çıkılacağı oldu. IPTV gerçekten Türk Telekom’u ve kullanıcıları yeni dünyaya taşıyacak iddialı bir proje.
IPTV ile televizyonlar bilgisayar, uzaktan kumandalar da adeta 'mouse’ halini alacak.
Yetkili, bu projeyle ilgili olarak hangi şirketin avantajlı olduğu konusunda, “Şanslı firma hangisi söyleyemem ama şanssız firma belli” dedi. İsmi bizde saklı. Şanssızlığın nedeni ise Microsoft tabanlı işletim sistemi ve pahalılık! IPTV alanında piyasada Alcatel-Lucent, Nortel, Cisco, Ericsson gibi firmaların çözümleri bulunuyor.
Bu arada Telekom’un son dönemde en popüler servisi olan ADSL’deki işlerle ilgili olarak da üst düzey yetkili, abone sayısının 3 milyon 600 binli rakamları geçtiğini iletti.
Yetkili ayrıca, erken seçimlerin piyasalara ve Oger Telekom’un (Saudi Oger) Türkiye’ye bakışına etkisinin olmayacağını, kendilerinin sadece 'iş’le ilgilendiğini söyledi.