Populer Bilim TÜBİTAK: Görüntülere UFO denebilir

TÜBİTAK: Görüntülere UFO denebilir

05.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, Kumburgaz’da bir site bekçisi tarafından çekilen ve "UFO" olduğu iddia edilen görüntüler için "UFO" teriminin kullanılabileceğini, ancak bunun, görüntülerin dünya dışı bir cisim olduğu anlamına da kesinlikle gelmeyeceğini bildirdi.

TÜBİTAK: Görüntülere UFO denebilir

Kumburgaz’ta çekilen görüntülerin ön incelemesini yapan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin raporu çıktı. Ön inceleme raporunda, sayısal formatta ve sayısal kamera ile NTSC formatında çekilen görüntülerin üzerindeki zaman kodlarından genellikle 2007 yılının yaz aylarında çekildiği belirtildi.

Çekimlerde görünen belirli yapıya sahip görüntülerin, "bir bilgisayar animasyonu, özel bir video etkisi veya stüdyoda canlandırma şeklinde oluşturulmuş görüntüler olmadığı" kaydedilen raporda, çekimlerden elde edilen ilk izlenimlerin, görüntülerden bazılarının, gece gökyüzünde ufuktan belli bir yükseklikte çekildiğini gösterdiği ifade edildi. Raporda şu bilgiler yer aldı: "Zaman zaman o tarihte gökyüzünde bulunan Ay’a ait çekimlerin de olması, çekimlerin gece gökyüzünde açık havada yapıldığına işaret etmektedir. Fakat çekimlerin yapıldığı zamanlara ait zaman göstergesinde, bazen ’AM’, bazen de ’PM’ gözükmesi, çekimlerin yapıldığı zamanların doğruluğu konusunda kuşku uyandırmaktadır. Kasette görüntülenen cisimlere ait yakın çekimlerde, aynı karelerde başka bir referans cisim olmaması, zemin incelemelerinde belirgin bir fark gözükmemesi bu cisimlerin gerçek yerleri, uzaklıkları, boyutları ve ne oldukları konusunda bilgi verememektedir." Raporun sonuç kısmında, görüntülerin detaylı analizi yapılsa bile ne olduğunun tam olarak anlaşılamayacağı vurgulanarak, şu tespitlerde bulunuldu:

"Çünkü şüpheli cisimlerle aynı karelerde referans alınabilecek başka cisimlerin görüntülenmesi, çekimlerin yapıldığı yerde aynı şartlarda tarafımızdan özel donanımlarla başka çekimlerin yapılması gerekmektedir.

 Dolayısıyla bu tür şüpheli cisim görüntüleri için kullanılan ’UFO’ (tanımlanamayan uçan cisim) terimi, bu görüntüler için de kullanılabilir. Ama bu tanım, görüntülerin dünya dışı bir cisim (uçan daire vb) olduğu anlamına kesinlikle gelmez."
     
GÖZLEMEVİ MÜDÜRÜ EKER

Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görüntülerde tanımlanamayan cisimler olduğunu ifade ederek, çekilen görüntülerin montaj olmadığını, ancak ne olduğunu da anlayamadıklarını bildirdi.

Eker, "Birisinin şakası da olabilir. Ama bu görüntülerin şaka olup olmadığı da ispatlanamaz" dedi.