Teknoloji Türk mobil yazılımcılar global operatör turunda

Türk mobil yazılımcılar global operatör turunda

19.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Teknoloji ürünü geliştirme konusunda dünyayla rekabet şansı çok az olan Türkiye, mobil yazılımda atılım peşinde. Hedef onlarca farklı ürünü global operatörlere pazarlamak

Türk mobil yazılımcılar global operatör turunda

Türkiye’de kurulan yazılım firmaları tarafından cep telefonlarında kullanılmak üzere geliştirilen programlar, dünyanın farklı bölgelerindeki operatörler tarafından da ilgi görüyor.
Mobil oyun, SMS ve MMS’in de içinde bulunduğu mesajlaşma, eğlence uygulamaları, logo-melodi ve mobil TV gibi alanlarda geliştirdikleri ürünlerle öne çıkan Türk yazılım firmaları, bunları İngiltere’den İspanya’ya, Jamaika’dan Dubai’ye uzanan geniş bir yelpazede tüm dünyaya pazarlıyor.

Kuluçka dönemi bitti
Mobil teknolojiler konusunda yaptığı yatırımlarla gelişmiş ülkeler seviyesinde ürün ve hizmet geliştiren bu şirketlerin ortak özelliği, birkaç genç mühendis veya girişimci tarafından küçük sermayelerle kurulmuş olmaları. Ar-Ge yapıp yazılım geliştirerek ürünlerini ortaya çıkaran, dolayısıyla kuluçka aşamasından başarıyla çıkan bu firmalar, mobil teknolojinin farklı dallarında ürün ve hizmet geliştiriyor.
Bu arada Telsim döneminde kurulan Oksijen firması, Ağustos 2006’da Vodafone bünyesine geçti. Böylece şirketin Türkiye’de geliştirdiği tüm çözümler, Vodafone’un global ağı içerisinde kullanılabilecek.
Türkiye’de program geliştirerek, bunları yurtdışındaki cep telefonu operatörlerine satan firmalar arasında şunlar yer alıyor.