Teknoloji Türkiye'de orijinal yazılım kullanma bilinci çok az

Türkiye'de orijinal yazılım kullanma bilinci çok az

21.03.2017 - 14:18 | Son Güncellenme:

Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, Türkiye'de orijinal yazılım kullanma  konusundaki bilincin çok az olduğunu belirterek, "Ülkemizde korsan yazılım  kullanma oranı yüzde 62 seviyesinde. Bu, kullandığınız her 100 sistemin 62'sinin  legal olarak güncellenmediğini gösteriyor." dedi.

Türkiyede orijinal yazılım kullanma bilinci çok az

Türkiye'nin, dünyada en çok korsan yazılım kullanılan ülkeler arasında yer aldığına dikkati çeken Yantaç, "Yalnızca Microsoft ürünleri değil, pek çok yazılım şirketinin ürünü de korsan olarak kullanılıyor. Ülkemizde korsan yazılım oranı yüzde 62 seviyesinde. Bu, kullandığınız her 100 sistemin 62'sinin legal olarak güncellenmediğini gösteriyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Yantaç, güncellenmeyen yazılımların güvenlik açısından büyük riskler taşıdığına işaret ederek, "Son yıllarda artan, bilgisayarların şifrelenerek kullanımın engellemesi olaylarının en büyük nedeni, maalesef korsan kullanım ve güncellemelerin olmaması." ifadesini kullandı.

Sistemlerin gelişen teknolojiler sayesinde daha kolay ve hızlı hacklendiğini anlatan Yantaç, "Sürekli güncellenen bir sistemi, hacklemek çok zordur ama üç senedir güncellenmeyen bir sistemi virüsle, atakla hacklemek ya da ona zarar vermek çok daha kolaydır. Bunun bir de hırsızlık boyutu var. Aslında yapılan şey hırsızlık. Bir emeğin hırsızlığı, bir çalışmanın hırsızlığı. Yalnızca Microsoft değil, Türkiye'de yazılım yapan firmaların çoğunluğu bundan etkileniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Yantaç, Türkiye'de korsan yazılım kullanma oranının gelişmekte olan yazılım sektörünü de olumsuz etkilediğini dile getirerek, "Lisanslı ürün kullanmayarak, aslında Türk firmalarının önünü kesiyoruz, onlara zarar veriyoruz." dedi.

"Bulut teknolojileri gelişmeye devam edecek"

Döviz kurundaki artışın Microsoft ürünlerinin fiyatlarına etkisine de değinen Yantaç, şunları kaydetti: "Microsoft, içinde bulunduğu ekonominin genel şartlarına bağımlı olan bir şirket. Bence Microsoft'un ürünlerinin fiyatlarındansa bizi daha fazla etkileyen şey, piyasadaki oynaklık veya durgunluk. Dolardaki oynaklığın piyasayı genel olarak negatif etkilediğini ve bu nedenle de satın alma gücünün ve isteğinin çeşitli alanlarda azaldığını görüyoruz. Müşterilerimizin ticaret hacimlerinin azalması ya da artması bizi de etkiliyor. Fiilen yurt dışından ürün getiren bir şirket olarak aslında etkileniyoruz ama daha büyük bir etki müşterilerimizin yatırım iştahındaki azalma. Açıkçası önümüzdeki dönemde biz bu azalmanın tersine doğru döneceği ümidindeyiz ve bütün planlarımızı bu yönde yapıyoruz."

Yantaç, Microsoft'un bulut teknolojisine önem verdiğini ve bu alanda çalışmalar yaptıklarını belirterek, "En fazla ilerleme alanı gördüğümüz teknolojiler 'bulut' etrafında şekilleniyor ve geçen sene içinde bu alanda 500 yeni özellik ve servis tanıttık. Dolayısıyla 2017 yılında da bu aynı hızda devam edecek diye düşünebiliriz. Akıllı bulut servislerimiz üzerinde sürekli yeni servisler görmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.