Teknoloji Haberleri Unutulmayan 11 büyük felaket!

Unutulmayan 11 büyük felaket!

10.03.2011 - 00:03 | Son Güncellenme:

Vista ve diğerleri: Devlerin başını ağrıtan bu 11 olay, ancak felaket kelimesiyle tanımlanabilir...

Unutulmayan 11 büyük felaket

Halkla ilişkiler, tüm endüstrilerde olduğu gibi teknolojide de oldukça önemli. Dünyanın en iyi ve en yenilikçi yazılımını ortaya getirmiş olabilirsiniz, ancak potansiyel müşterilerinizi ondan soğutmayı başarırsanız sonuç bir felaket olabilir.

Kullanıcıları üründen soğutmanın birçok yolu var. Bunun en kolay yollarından biri ise kalitesiz bir ürün çıkarmak. Hataları kullanıcının üstüne atarak ve sorunu kendi haline bırakarak işleri daha da kötü hale getirmek mümkün.

Bu yazımızda, teknoloji dünyasının en büyük 11 halkla ilişkiler fiyaskosunu sizlerle paylaşıyoruz.

Apple'ın anten sorunu: iPhone 4'ü tutmanın tüm sinyal gücünü emdiğini tüm dünya farkettiğinde Apple'ın patronu Steve Jobs'un buna cevabı 'öyle tutmayın' olmuştu. Apple, telefonu alan müşterilerine iPhone 4 kılıfları dağıtsa da hata bir kez yapılmıştı...

WeTab, patlayan piller, RIAA...

WeTab ve sahte Amazon yorumları: Şirketin yöneticisi Helmut Hoffer'ın, tablete Amazon.com'da farklı isimlerle 5 yıldızlı görüşler yazığı ortaya çıkmıştı.

Sony'nin patlayan pilleri: Sony, yanan laptop şikayetlerinin ardından 2006'da 9.6 milyon pili geri toplatmıştı. Bunun şirketi 418 milyon dolar zarara uğrattığı biliniyor.

RIAA herkese dava açıyor: RIAA, Napster'ın ortaya çıkışından beri siteleri ve kullanıcıları dava etmesiyle ünlendi. Bu çabaları işe yaramayan RIAA, 2008'de davalardan vazgeçeceğini, bunun yerine servis sağlayıcılarla beraber çalışarak dosya paylaşımcılarının bağlantısını keseceğini duyurmuştu.

Digg tasarımı: Geçtiğimiz sene Ağustos ayında yeni tasarımıyla karşımıza çıkan Digg'in yeni ara yüzü felaketleri de beraberinde getirmişti. Site genellikle sorunlu veya çevrim dışıydı. Kaldırılan faydalı özellikler ve kafa karıştırıcı yeni ara yüz de kullanıcıların sinirlerini oldukça bozmuştu.

Facebook kullanım şartları: Facebook kullanım şartlarında yer alan, içeriğinizi Facebook'tan kaldırsanız dahi şirketin bunların 'arşivlenmiş kopyalarına' sahip olabileceği sözleri aynı zamanda bu içeriğin site reklamlarında kullanılabileceği anlamına geliyordu. Ancak Facebook kalabalığın baskısına dayanamadı ve politika değişikliklerinde kullanıcıların oy vermesini sağlayan yeni bir model ortaya çıkardı.

JooJoo, Gizmondo, Google ve WiFi

JooJoo: 200 dolar fiyatla doğan tabletin çıkış tarihi gecikirken fiyatı da arttı. Mart 2010'da dağıtımı başlanan tablet, 499 dolar gibi bir fiyata ulaşmıştı. Bu haliyle iPad'i de yenme şansını kaybeden tabletin üreticisi Fusion Garage, aynı yılın Kasım ayında JooJoo'nun üretimini durdurdu.

Gizmondo: Gizmondo da JooJoo gibi bir kadere mahkum oldu. İsveçli bir playboy'un emrindeki şirket, kısa sürede battı. Gizmondo'dan Stefan Eriksson'un inanılmaz maaşı ve spor arabalarına merakı şirkete 300 milyon dolara mal olmuştu. Eriksson'un 2 milyon dolarlık Ferrari Enzo'yla kaza yapıp, kendini kurtarmak için uydurduğu yalanlar ise bardağın taştığı nokta olmuştu. Eriksson sonunda kendini hapiste bulmuş, ardından İsveç'e aktarılmış ve cezası artırılmıştı.

Google'ın WiFi olayı: Şirket geçtiğimiz sene Street View arabalarıyla şifresiz WiFi ağlarından 'yanlışlıkla' e-posta adreslerini ve şifreleri topladığını itiraf ettmişti.

Yahoo ve Çin ilişkisi, Vista

Yahoo ve Çin: Yahoo, baskıcı Çin yönetimiyle çalışma isteği nedeniyle birçok eleştirinin hedefi olmuştu. Yahoo, Çin yönetimine arama sonuçlarını sansürlemeye yardımcı olacağını söylemişti. Google ve Microsoft da buna katılmıştı ancak bu iki şirketin aksine Yahoo, özel kullanıcılarının bilgilerini Çin yönetiminin gözetlemesinden korumamıştı. Yahoo hizmetleri yoluyla edinilen bilgiler, bazı Çin muhaliflerinin hapse düşmesine neden olmuştu.

Windows Vista: Windows Vista, 2007'de yayınlandığında heyecan yerini düş kırıklığına bıraktı. İşletim sisteminin satışları iyiydi ancak donanım uyumsuzlukları, DRM endişeleri ve yazılım uyumluluk sorunları Vista'nın başına dert olmuştu. İki yıl sonra piyasaya sürülen Windows 7 ise geniş bir kesim tarafından Windows Vista'nın onarılmış bir sürümü olarak görülüyordu.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yazarlar