Populer Bilim Uzay 'dolmuş'u kalkıyor, ayaktakiler otursun lütfen!

Uzay 'dolmuş'u kalkıyor, ayaktakiler otursun lütfen!

03.08.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gelişmiş ülkeler 60'lı yıllarda uzaya astronot göndermek için yarışıyordu. 2000'lerin dünyasında ise ülkeler ve dev şirketler arasında 'uzaya turist gönderme' yarışı kızışıyor...

Uzay dolmuşu kalkıyor, ayaktakiler otursun lütfen
Giderek yayılan uzay turizminin, 2020 itibarıyla yıllık 1 milyon dolarlık hasılat yapması bekleniyor. Uzaya gitme meraklıları ise biletlerini şimdiden aldı. Yılın 320 günü, uçuş için ideal olan açık bir gökyüzüne sahip New Mexico'daki 70 kilometrekarelik çöl parçası, dünya uzay turizminin en önemli üslerinden biri. Dünyanın dört yanından gelen uzay turistleri uçakla bu alana inip, buradan uzaya fırlatılacak.

Uzay yolculuğu şirketi Virgin' in sahibi Richard Branson ve Microsoft'tan Paul Allen gibi milyarderler, devletten de destek alarak, uzay turizmi talebini karşılamak için fırlatma rampaları yapmaya ve eğitim tesisleri kurmaya başladı.

Yılda 15 bin yolcu hazır
Dünyadaki 35 uzay üssü hükümetlerin kontrolü altında ol-sa da, en az sekiz özel şirket Singapur'dan İsveç'e farklı yerlerde uzay üssü projeleri yürütüyor. Danışmanlık firması Futron'a göre, 2021 yılından itibaren, sadece birkaç dakikalık hafiflik duygusunu hissetmek için yılda 15 bin yolcu 700 milyon dolar vermeye hazır.
Bu arada, ABD'nin farklı eyaletlerinde, girişimciler daha ucuz uzay yolculuğu organizasyonu ve yeni uzay üsleri inşası için birbirleriyle yarışıyor. Yolculuklar için New Mexico'daki uzay üssünü seçen Virgin Galactic, Kuzey İskoçya ve İsveç'teki uygun hava üslerine de fırlatma rampaları yerleştirmek için kolları sıvamış durumda.

Uzay roketi telaşındaki ülkeler arasında Singapur ve Birleşik
Arap Emirlikleri (BAE) de var. Singapur, Virginia'daki Space Adventures ve BAE şeyhi Saud Bin Saqr Al Qasimi'nin kuracağı, 115 milyon dolarlık uzay tesisine ev sahibi olmaya hazırlanıyor. Tesis, yarı yörüngesel uçuş ve özel astronot eğitim alanı olarak kullanılacak.

Dubai yakınlarındaki Ras Al Khaimah'a kurulacak olan uzay üssü Singapur ve New Mexico'daki üslerden biraz daha küçük olacak. 100 milyon dolara mal olacak projenin içinde üsse kurulacak oteller, alışveriş merkezleri ve havaalanı da yer alıyor.

Newsweek