Populer Bilim Uzayda yangın alarmı!

Uzayda yangın alarmı!

12.07.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Discovery'nin 2 astronotu, mekiğin atmasfore girişte sıcaklık kalkanında parçaların dayanması için 'kalafat' yapıyor.

Uzayda yangın alarmı

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetli ABD Uzay Mekiği Discovery'nin 2 astronotu, Yer  yörüngesinde 380 kilometre irtifada yapımı süren UUİ'ye kenetli mekikte atmosfere girişte sıcaklık kalkanında parçaların dayanması için ''kalafat yapıyor.''

Astronotlar Piers Sellers ile Michael Fossum, önceki günkü uzun çalışmalarından sonra bugün de Columbia uzay mekiğinin 1 şubat 2003'te atmosfere girişte yanmasına neden olan izolasyon köpük maddesinin, saatte 27 bin km'lik yörünge uçuşunda onarımının mümkün olup olmadığını deniyor.

Astronotlar, bugün UUİ'ye kenetli Discovery'nin yük bölmesinin içini koruyan kapağın küçük seramik karolarında onarım imkanlarını denetledi.

Discovery astronotları, önceki gün UUİ'nin kabin soğutma aygıtını taktılar ve raylı taşıma aygıtının ayarını eylüldeki Atlantis mekiği seferine hazır duruma getirdiler.

Discovery, UUİ'nin genelde 6 ay görev süreli olan 11. mürettebatında Rus ve ABD'li kozmonot ve astronota destek sağlıyor.

Columbia kazası

UUİ'den cumartesi ayrılacak Discovery, 17 ağustos pazartesi günü Yer'e dönecek. Bu dönüş de büyük önem taşıyor, çünkü 1 Şubat 2003'te uzay mekiği Columbia, Yer'e Florida Cape Canaveral'a dönüşte Teksas semalarında 63 kilometre yükseltide parçalanarak yanmıştı. Kazaya neden, mekiğin Florida-Cape Canaveral'dan fırlatılışında dış yakıt tankı tecrit köpük maddesinden 756 gramlık parçanın kopmasıydı. Dünya'ya dönüşte bu parça kanat altı seramik karosunu deldi ve bu yara, atmosfere giriş sürtünmesinin 2 bin derecelik sıcaklığında mekiği yaktı ve parçaladı. Kazada, 7 astronot ölmüştü.

Discovery'nin temmuz 2005'te Columbia faciasından sonra ilk mekik seferinin çıkışında da fırlatma rampasından yükselirken aynen Columbia'da olduğu gibi bu sefer 450 gram ağırlığında köpük tecrit maddesi koptu.

Uzmanlar, 1,5 milyar dolarlık araştırma ve yenileme tasarısıyla bu büyük noksanı hala temelden gidermeye çalışıyor.

Discovery'nin 5 temmuzda fırlatılışında, tecrit maddesinde hasar olmaması 7 kişilik mürettebatı sevindirdi.

Uzay istasyonunun 2006'da tamamlanması öngörüldü. Ancak 3,5 yıl önceki kaza bunu yavaşlattı. İstasyonun mekiklerin temelli seferden kaldırılacağı 2010'a kadar yetiştirilmesi bekleniyor.

Rusya, Kazakistan'da kurulu tarihi Baykonur Uzay Üssü ile bu boşluğu önemli ölçüde giderdi.

ABD, Rusya, Avrupa Uzay Kurumu, Brezilya ve Japonya'nın katıldığı, tahmini 135 milyar dolara mal olacak istasyon bittiğinde, gece gökte çıplak gözle görülebilecek Ay'dan sonra en parlak nesne olacak.

İstasyonun 2016'ya kadar hizmet vermesi planlanmıştı.