Teknoloji Haberleri Verilerinizi sağlam kazığa bağlayın!

Verilerinizi sağlam kazığa bağlayın!

24.04.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

İster profesyonel dünyada ister günlük olsun herkesin bilgisayarında zaman zaman başkalarının görmesini istemeyeceği dosyalar bulunabilir.

Verilerinizi sağlam kazığa bağlayın
Pc Net Dergisi

Rakip şirketlerden veya kardeşlerinizden uzak tutmaya çalıştığınız bu tip gizlilik içeren belgeleri ister bin bir klasör altına yerleştirin ister gizli klasör haline getirin, ortaya çıkmalarının an meselesi olduğunu hatırlatalım. Hatta bir gün bilgisayarınıza oturabilecek bir yabancı kişi, şanslı bir anahtar kelimeyle bilgisayarınızda yaptırılabilecek kısa bir aramadan sonra güvende sandığınız bilgileri kısacık bir süre içerisinde gün yüzüne çıkabilir. Kardeşinizden gizlediğiniz gizli gezi fotoğraflarınızla veya rakiplerinizden kaçırdığınız fiyat tekliflerinizle yakalanmak istemiyorsanız iyi bir dosya şifreleme programına ihtiyacınız var.

TrueCrypt tam da bu anlamda bütün ihtiyaclarınızı karşılayabilir. truecrypt.org adresinden indirebileceğiniz program sadece 1531 KB boyutunda. TrueCrypt programı sabit diskin üzerinde yeni bir sanal disk oluşturarak verilerinizi güvenli bir şekilde saklamanıza yardımcı olan bir program. Kullanımı ilk başta biraz karmaşık gibi görünse de ilk kurulum ve ayarlar sonrasında çok basit bir hale geliyor. Program sayesinde sabit disk üzerindeki belli bir bölümü şifreleyeceğiniz belgeler için atayabiliyor ve atadığınız bu bölümü sadece TrueCrypt vasıtasıyla şifrenizi kullanarak açabiliyorsunuz. Üstelik bu alan içerisinden çalıştıracağınız hiçbir klasör, belge veya program şifrelenmemiş sabit disk alanı üzerine yazılmıyor ve sadece RAM üzerinden çözülerek çalıştırılıyor. Bu sayede her belgeyi tek tek şifrelemek veya açmak zorunda kalmıyorsunuz. Özetlemek gerekirse, seçtiğiniz alan içerisine attığınız tüm veriler atılmaya başlat başlama bir yandan şifreleniyor ve tekrar açmak istediğinizde anahtarınızı kullanarak belgeleri normal bir sabit diskten çalıştırır gibi çalıştırabiliyorsunuz. İşiniz bittiğindeyse TrueCrypt'i veva bilgisayarınızı kapatarak belgerinizi güvenilir ellere emanet ediyorsunuz.
Yazarlar