Teknoloji Video hakem uygulaması 2018 Dünya Kupası'nda kullanılacak

Video hakem uygulaması 2018 Dünya Kupası'nda kullanılacak

05.03.2018 - 16:24 | Son Güncellenme:

Video hakem uygulaması (VAR) bu yıl Rusya’da düzenlenecek olan Dünya Kupası'nda kullanılacak. Sistem, FIFA tarafından onaylandı.İngiltere Premier Ligi ve Avrupa Şampiyonlar Ligi ise video hakem sistemini önümüzdeki sezon uygulamaya sokabilir.

Video hakem uygulaması 2018 Dünya Kupasında kullanılacak

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Video hakem uygulaması, FIFA tarafından tüm futbol müsabakalarında kullanılmak üzere onaylandı. VAR, bu sezon yerli İngiliz kupalarında denendi ve Almanya ile İtalya'da kullanılmıştır. Uluslararası Futbol Federasyonu Kurulu (Ifab), Zürih'te gerçekleşen bir toplantı sonrasında katılımını "oybirliğiyle onayladı".

Fifa'nın Sorumlu Genel Sekreteri Gianni Infantino, VAR’ın Dünya Kupasında kesin olarak kullanılacağına ilişkin kararın 16 Mart’ta yapılacak olan toplantıda alınacağını söyledi. Infantino, "Bugün itibariyle Video hakem uygulaması futbolun bir parçasıdır. Bu konu ile ilgili olumlu geri dönüşler bekliyoruz ve yeni teknolojiyi destekliyoruz. Çünkü Video Hakem Uygulaması konusunda biz çok olumluyuz." dedi.

Haberin Devamı

VAR, izleyenlerin neler olup bittiğinden emin olmadığı durumlarda emin olmaları için dev ekranlar aracılığıyla yayıncılara ve yorumculara bilgi de verecek. Sistemin doğruluk seviyesi %93’ten %99’a yükseldi. Ifab, Video hakem uygulamasının felsefesinin kısaca “minimum müdahale, maksimum fayda” olduğunu belirtti.

Söz edilen olayların aşağıdakilerle ilişkili olacağını da ekledi:

  • Gol var/Gol yok
  • Penaltı var/Penaltı Yok
  • Doğrudan kırmızı kart/İkinci sarı kart gelmedi ama dikkatli ol
  • Hatalı oyuncu (hakem yanlış oyuncuya karar verirse)

VAR, Aralık 2016'daki Club World Cup'da ilk kez kullanıldı ve 2017 Confederations Cup'da denendi.