Teknoloji Haberleri Vista başaramadı, XP'yi tahtından Windows 7 indirecek

Vista başaramadı, XP'yi tahtından Windows 7 indirecek

06.11.2009 - 17:11 | Son Güncellenme:

Windows 7'nin, çıktığı günden beri bir türlü Vista'nın yerini alamadığı Windows XP'yi tahtından indireceği söyleniyor.

Vista başaramadı, XPyi tahtından Windows 7 indirecek

MİCROSOFT Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, piyasaya iki hafta önce sunulan yeni yazılımları olan Windows 7'nin, çıktığı günden beri bir türlü Vista'nın yerini alamadığı Windows XP'yi tahtından indireceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Kundakçı, korsan yazılımlar konusunda da zorlamaya dayalı değil, gönüllü olarak lisanslı işletim sistemi kullanma konusunda da bir dizi çalışmalarının olduğunu aktardı.

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, İzmir'de gazetecilerle biraraya geldi. İki hafta önce piyasaya sunulan Windows 7'nin kullanımının yaygınlaştığını belirterek, ürünü deneyen bir çok bilgisayar kullanıcısından olumlu tepkiler aldıklarını söyledi. Kundakçı, “Bir önceki yazılımımız olan Vista, Windows XP'yi tahtından indiremedi. Çünkü gerçekten bilgisayar kullanıcılarının en pratik bulduğu ürün oldu. Ancak Windows 7, bunu gerçekleştirmeye aday. Hızlı ve kolay kullanımı ile herkesi memnun etti. Şimdiye kadar olumsuz bir tepki almadık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kundakçı, yeni ürünlerinin korsan kullanımını engellemek ve tüketicilerin gönüllü olarak lisanslı yazılımlara yönelmesini sağlamak amacıyla bir dizi önlem aldıklarını kaydetti. Kundakçı, korsana karşı polisiye önlemlere ve zorlamalara başvurmak istemediklerini vurguladı.

PAZAR PAYI YÜZDE 100 AMA

Kundakçı, “İş ortaklarımızın söylediklerine göre son kullanıcı tarafında pazar payımız yüzde 100'e yakın. Herkesin bizim işletim sistemlerimizi parayla alarak kullandığı anlamına gelmiyor. Çünkü para vermeden de bu işletim sistemlerinin kullanıldığını biliyoruz. Windows 7 her ortamda çalışacak. Korsan olsa da olmasa da. Ama kimi konfor özelliklerinin engelleneceğini söyleyebiliriz. Ama korsan işletim sistemi kullananların bazı avantajlardan yararlanması mümkün olmayacak. Korsan kullanmak bomba üzerine oturmak anlamına geliyor” dedi.

KRİZDE 2 MİLYON KİŞİ BİLGİSAYAR ALDI

Türkiye'de 7.2 milyar dolarlık bilişim pazarı olduğu bilgisini veren Kundakçı, pazarın 5 yıl boyunca Türkiye'nin ortalama büyüme oranından beş kat daha hızlı büyüyeceğinin öngörüldüğünü ifade etti. Son kullanıcı için için beş yılda yüzde 8.5 büyüme oranının yakalanacağını dile getiren Kundakçı, şunları söyledi:

“Şu anda bu rakam 1.5-2.5 arasında. Türkiye'de bizim mali yılımıza göre küresel kriz görmeden 4 milyon 200 bin bilgisayar satılacağı öngörülüyordu. Kriz çıktı 2 milyon 19 bin civarında bir rakam gerçekleşti. 1 Temmuz 2009-30 Haziran 2010 arasında 3 milyon 200 bin civarında bilgisayar satılacağı beklentisi var. Yani geçen yılın gerçekleşen satışlarına kıyasla yüzde 10 artış bekleniyor.”